Μπορεί 1 στις 5 θέσεις εργασίας ή αλλιώς 53.229 θέσεις στα ελληνικά ξενοδοχεία να έμειναν κι φέτος κενές, ωστόσο είναι πολύ λίγοι οι Έλληνες ξενοδόχοι που έκαναν το 2023 αίτηση για πρόσληψη εργαζομένων από τρίτες χώρες.

Οπως προκύπτει από την τελευταία έρευνα του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος μόλις 1 στα 10 ελληνικά ξενοδοχεία έκανε το 2023 αίτηση για πρόσληψη εργαζομένων από τρίτες χώρες κι ενώ το θέμα των εργαζομένων από χώρες εκτός Ε.Ε. βρέθηκε πολύ ψηλά τις τελευταίες ημέρες.

Ο συνολικός αριθμός προσλήψεων προσωπικού από τρίτες χώρες για τους οποίους οι ξενοδόχοι έκαναν αίτηση για πρόσληψη αντιστοιχεί στο 19% των ελλείψεων που παρατηρήθηκε το 2023 και αφορά κυρίως μη εξειδικευμένο προσωπικό. Πάνω από το 75% των ξενοδοχείων αυτών ενδιαφέρονται για την ειδικότητα της καμαριέρας, η οποία και αντιστοιχεί στο 30% του συνόλου των προσλήψεων από τρίτες χώρες.

Όπως επισημαίνεται στην έρευνα, οι ελλείψεις που καταγράφηκαν στα ξενοδοχεία το 2023 εξακολουθούν να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα καθώς 1 στις 5 θέσεις δεν καλύφθηκε με επιπτώσεις κυρίως στην εύρυθμη λειτουργία των ξενοδοχείων. Ειδικότερα, για το 2023, οι ελλείψεις προσωπικού εκτιμώνται στις 53.229 έναντι των 265.782 θέσεων εργασίας που προβλέπονται στο οργανόγραμμα. Επομένως το ποσοστό των ελλείψεων εκτιμάται στο 20%, παρουσιάζοντας μικρή μείωση σε σχέση με τις δύο προηγούμενες χρονιές, οπότε το αντίστοιχο ποσοστό ήταν στο 23% φθάνοντας τις 60.225 θέσεις εργασίας το 2022 και 57.737 θέσεις εργασίας το 2021.

Σχετικά με την περιοχή του ξενοδοχείου οι περισσότερες ελλείψεις σε απόλυτους αριθμούς σημειώνονται στο Νότιο Αιγαίο (11.663, 18%) και ως ποσοστό στην Κεντρική Ελλάδα (4.983 θέσεις, 34%). Οι νησιωτικές περιοχές παρουσιάζουν υψηλότερα ποσοστά όσον αφορά τα ξενοδοχεία που έχουν κάνει αίτηση για πρόσληψη εργαζομένων από τρίτες χώρες.

Στον αντίποδα βρίσκονται οι περιοχές Ηπείρου-Θεσσαλίας και Πελοποννήσου οι οποίες δεν έχουν κάνει αίτηση για πρόσληψη προσωπικού από τρίτες χώρες. Διαχρονικά το μεγαλύτερο ποσοστό ελλείψεων προσωπικού εντοπίζεται στην περιφέρεια Κεντρικής Ελλάδας, ενώ το χαμηλότερο ποσοστό ελλείψεων προσωπικού εντοπίζεται στην περιφέρεια Αττικής.

Οι ελλείψεις αυτές αφορούν τόσο σε εξειδικευμένο όσο σε και μη εξειδικευμένο προσωπικό. Ειδικότερα για το εξειδικευμένο προσωπικό και τα διευθυντικά στελέχη η κάλυψη των κενών δεν φαίνεται να μπορεί να προέλθει από την πρόσληψη εργαζομένων από τρίτες χώρες. Γι’ αυτό και, όπως καταλήγει η έρευνα, είναι απαραίτητη η υλοποίηση κατάλληλων προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης για τη δημιουργία τέτοιων στελεχών προκειμένου να καλυφθεί η ζήτηση.

Από την άλλη, από τις 37 εξεταζόμενες ειδικότητες η κατεξοχήν περιζήτητη είναι αυτής της καμαριέρας καθώς αποτελεί το 16% των προβλεπόμενων θέσεων βάσει οργανογράμματος, το 17% των θέσεων που καλύφθηκαν και το 12% του συνόλου των ελλείψεων. Το 53% του συνόλου των θέσεων βάσει οργανογράμματος καλύπτουν οι ειδικότητες της καμαριέρας, του σερβιτόρου, του receptionist, του βοηθού σερβιτόρου, του barista, του λαντζέρη και της τεχνικής υποστήριξης. Οι ειδικότητες αυτές αντιστοιχούν στο 52% των θέσεων που καλύφθηκαν και το 45% του συνόλου των ελλείψεων.

Ελλείψεις ωστόσο παρατηρούνται και σε εξειδικευμένο προσωπικό και στελέχη σημαντικών για την οργάνωση, τη διαχείριση και την εύρυθμη λειτουργία των σύγχρονων ξενοδοχείων. Οι θέσεις του Γενικού Διευθυντή, Front Office Manager, Λογιστή και Βοηθού Λογιστή, Sales Manager, Housekeeping Director, Προϊσταμένης Ορόφου, Marketing Manager, πληροφορικάριoυ (ΙΤ) και του Sommelier παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά έλλειψης ανά ειδικότητα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Sommelier που εξακολουθεί να αποτελεί την ειδικότητα με τη μεγαλύτερη ποσοστιαία έλλειψη (60%) με σημαντική διαφορά από τις υπόλοιπες και με μικρή τάση ανόδου σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Γενικά στα εξειδικευμένα στελέχη το ποσοστό ελλείψεων ανά ειδικότητα είναι υψηλό, γεγονός που δείχνει την ανάγκη για τη δημιουργία τέτοιων στελεχών μέσω προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Διαβάστε ακόμη

Όλες οι αλλαγές στο χωροταξικό του τουρισμού

Στυλιανίδης: Υπέρ της συμμετοχής της Ελλάδας σε διεθνή στρατιωτική πρωτοβουλία στην Ερυθρά Θάλασσα

Μαρία Δεληγιάννη: Το 5ετές σχέδιο δράσης της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας για την Ελλάδα (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ