Η Ελλάδα παρουσιάζει την υψηλότερη ζήτηση στην Ευρώπη όσον αφορά τις βραχυχρόνιες τουριστικές μισθώσεις τύπου Airbnb για διαμονή το γ’ τρίμηνο του 2022, με αύξηση κατά 26,5% έναντι του 2019.

Τις επιδόσεις ανά την Ευρώπη παρουσιάζει η εξειδικευμένη εταιρεία AirDNA, η οποία τοποθετεί τη χώρα μας στην κορυφή, με βάση τη ζήτηση στις πλατφόρμες έως τις 10 Ιουλίου 2022, με τη Γερμανία να ακολουθεί με αύξηση κατά 26,4%, την Αυστρία με 17,5% και τη Γαλλία με το Βέλγιο να συμπληρώνουν την πεντάδα αγγίζοντας το +14,5% έναντι του 2019 για το πιο δυνατό τρίτο τρίμηνο του έτους.

Αντίθετα, ο κορυφαίος τουριστικός προορισμός της Μεσογείου, η Ισπανία δεν έχει πιάσει ακόμη τα νούμερα του 2019, με μειωμένη ζήτηση τώρα κατά 6,2%.

Α’ εξάμηνο και Ιούνιος 2022 vs 2019

«Ούτε το αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον, ούτε επίσης το χάος στα αεροδρόμια και οι ακυρωμένες πτήσεις δεν μπορούν να εμποδίσουν τα ταξίδια στην Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι», αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανάλυσή της η AirDNA επισημαίνοντας μάλιστα ότι για το πρώτο εξάμηνο του 2022, οι διανυκτερεύσεις σε ευρωπαϊκά ενοικιαζόμενα καταλύματα ήταν κατά 7,2% αυξημένες σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2019, παραπέμποντας σε πλήρη ανάκαμψη σε ολόκληρη τη Γηραιά Ηπειρο, ακριβώς λόγω της μεγάλης επιθυμίας για ταξίδια.

«Η εικόνα είναι ανομοιογενής στην Ευρώπη και μόνο οι οι μισές από τις 20 πιο δημοφιλείς χώρες ξεπερνούν τις επιδόσεις τους για το 2019, με «πρωταθλήτρια» την Ελλάδα (+27%), τη Γερμανία (+26%) και τη Γαλλία (+18%) τον Ιούνιο, έναντι του Ιουνίου του 2019. Η Τσεχική Δημοκρατία (-39,4%), η Ουγγαρία (-30,3%) και η Ιρλανδία (-26,8%) παραμένουν στην τελευταία θέση του πίνακα από τον Μάιο».

Μέση Ημερήσια Τιμή και προοπτικές

Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο προκύπτει σε σχέση με τη Μέση Ημερήσια Τιμή (Αverage Daily Rate- ADR) φέτος για το γ’ τρίμηνο του 2022 (με βάση πάντα τις αναζητήσεις έως τις 10/7) η οποία ειδικά για την Ελλάδα εμφανίζεται μειωμένη κατά 1,1% σε σύγκριση με πέρυσι. Στο σύνολο των 20 πιο δημοφιλών χωρών, οι 12 έχουν χαμηλότερες τιμές για το γ’ τρίμηνο σε σύγκριση με την προ πανδημίας περίοδο.

Σχεδόν σταθερές είναι οι τιμές στην Ισπανία (+0,4%), αύξηση σημειώνουν στην Ιταλία με +3,6% έναντι της περυσινής χρονιάς για τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, ενώ οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφονται σε Δανία (+14,9%) και Πολωνία (+9,5%).

Πάντως μόνο για το μήνα Ιούνιο, η Ελλάδα παρουσιάζει αύξηση στη Μέση Τιμή κατά 7,3% έναντι του Ιουνίου του 2021, ακολουθώντας τη γενικότερη τάση, όπου οι τιμές τον περασμένο μήνα ήταν αυξημένες σε 13 από τις πιο δημοφιλείς χώρες που εξετάζει η ΑirDNA.

Οι ευρύτερες οικονομικές επιπτώσεις που σχετίζονται με παραμέτρους όπως οι συναλλαγματικές ισοτιμίες, ο πόλεμος και ο πληθωρισμός δημιουργούν ένα περιβάλλον με αντίρροπες δυνάμεις, ευκαιρίες και απειλές για τις προοπτικές της αγοράς βραχυπρόθεσμων μισθώσεων. Το γεγονός ότι ο ρυθμός κρατήσεων είναι αντίστοιχος ή ακόμη ξεπερνά- όπως και στη χώρα μας- τα νούμερα του 2019 δείχνει ότι δεν υπάρχει έλλειψη συνολικής ζήτησης στην αγορά.

Επιπλέον η συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ φαίνεται ότι κάνει πιο προσιτά τα ταξίδια στην Ευρώπη, δίνοντας την ευκαιρία για τις χώρες της Ευρωζώνης να ανακτήσουν τη διεθνή ζήτηση. Από την άλλη πλευρά, οι αυξανόμενες τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων και η συμφόρηση στα αεροδρόμια ειδικά στο peak της σεζόν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν αποτρεπτικά για μία μερίδα ταξιδιωτών.

Η AirDNA αναφέρει επίσης ότι η πτώση του ευρώ μπορεί να οδηγήσει μια μερίδα Ευρωπαίων να αποφύγει τα πιο μακρινά ταξίδια στο εξωτερικό φέτος επιλέγοντας προορισμούς πιο κοντά στον τόπο διαμονής τους δημιουργώντας επίσης διαφορετικές ισορροπίες ως προς τη ζήτηση.

Διαβάστε ακόμη

H Ρωσία άνοιξε τις κάνουλες του Nord Stream 1 – Ροή «με το σταγονόμετρο»

Η ανατροπή της Αριάδνης, το ομόλογο της Capital, η επιστολή Πατέλη και το πακέτο της Attica 

Από το Κιλκίς στην κορυφή της Ευρώπης: Η ιστορία των μαθητών – επιχειρηματιών της Μicrogreens-Magicgreens (pics + vids)