Τουρισμός

Ρέτσος: To τεράστιο κύμα αυξήσεων σε όλη την Ευρώπη θα κρίνει φέτος τα τουριστικά έσοδα

  • Στεφανία Σούκη


Γεωπολιτικό, ακρίβεια, αύξηση εργασιακού κόστους, έλλειψη προσωπικού και πιθανή αύξηση στο δανειακό κόστος οι μεγαλύτερες προκλήσεις τώρα για τον κλάδο, πέραν της πανδημίας, είπε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ στη ΓΣ της ΤτΕ - Τι λέει για τον κλάδο η έκθεση της Τράπεζας

Το τεράστιο κύμα αυξήσεων σε όλη την Ευρώπη είναι η παράμετρος που σε μεγάλο βαθμό θα κρίνει και τα βασικά τουριστικά μεγέθη της φετινής χρονιάς, με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία να έχει δημιουργήσει μεν μια αυτόματη τάση συγκράτησης των κρατήσεων και απώλειες επισκεπτών από την περιοχή, οι απώλειες όμως δεν θα είναι μεγάλες στο συνολικό τουριστικό εισόδημα.

Αυτό επεσήμανε στην ομιλία του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Γιάννης Ρέτσος, ο οποίος έδωσε το ‘’παρών’’ χθες στη γενική συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας της Ελλάδος. Πέραν του γεωπολιτικού ζητήματος και του κύματος της ακρίβειας ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ στάθηκε και στις υπόλοιπες προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπίσει ο κλάδος:

«Την αύξηση του εργασιακού κόστους, ως συνέπεια της αύξησης του κατώτατου μισθού που αναμένεται να συμπαρασύρει και τις εν ισχύ κλαδικές συμβάσεις, την έλλειψη προσωπικού, ιδιαίτερα στην αιχμή της σεζόν, και μέσα στη χρονιά, την πιθανή αύξηση του δανειακού κόστους των επιχειρήσεων, λόγω του παρατεταμένου πληθωρισμού και την πιθανή αύξηση των επιτοκίων κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2022».

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ ανέφερε ότι «τα πάντα λοιπόν μεταβάλλονται ραγδαία, κάτω από το βάρος και την αλληλεπίδραση των τριών κρίσεων που βιώνουμε. Της υγειονομικής, της ουκρανικής και της οικονομικής». Ειδικά όσον αφορά την πανδημία, που χτύπησε τα μάλα τον κλάδο, ανέφερε ότι έχουν ήδη συμπληρωθεί δυο χρόνια μιας ακραίας συνθήκης «και σήμερα που μιλάμε, βρισκόμαστε σε μια περίοδο μετεξέλιξης και μερικής ύφεσης του φαινομένου. Όλοι ελπίζουμε, ότι σταδιακά θα μπούμε σε μια ενδημική φάση, που θα επιτρέψει να γυρίσουμε επιτέλους σε μια περίοδο κανονικότητας».

Σε κάθε περίπτωση, όμως, όπως είπε ο κ. Ρέτσος, ο ελληνικός τουρισμός, έχει τη γνώση, τα εργαλεία και κυρίως την ωριμότητα να αντιμετωπίσει με ψυχραιμία και γρήγορα αντανακλαστικά και αυτή την πολλαπλή κρίση. «Με αυτή τη λογική και κοιτώντας πάντα τη μεγάλη εικόνα, εκπονήσαμε και δημοσιοποιήσαμε πρόσφατα τη μελέτη «Ελληνικός Τουρισμός 2030 – Σχέδια Δράσης». Σε αυτή τη μελέτη, τίθενται στόχοι για τουριστικά έσοδα 27 δισ. ευρώ, 50 εκατ. επισκέψεις και 307 εκατ. διανυκτερεύσεις έως το έτος 2030.

Πρόκειται για το πιο ολοκληρωμένο έργο που έχει γίνει ποτέ στον χώρο του τουρισμού. Μια πλήρης χαρτογράφησή του, τόσο από πλευράς προϊόντος, όσο και από πλευράς αγορών και συνόλου των υποδομών που επηρεάζουν την τουριστική δραστηριότητα Πιστεύουμε, ακράδαντα, ότι και με την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της μελέτης, μπορούμε να δούμε την Ελλάδα να κατακτά υψηλότερες θέσεις στην κατάταξη μεταξύ των δημοφιλών προορισμών του παγκόσμιου τουρισμού. Η Ελλάδα, παρά τις μεγάλες αντιξοότητες που αντιμετωπίζουμε, έχει τη δυνατότητα να μπει σε μια σταθερή τροχιά ανάκαμψης, σε ένα νέο δημιουργικό κύκλο ανάπτυξης. Ο τουρισμός, σε αυτή τη μεγάλη εθνική προσπάθεια, μπορεί και πρέπει να είναι πρωταγωνιστής».

Η έκθεση της ΤτΕ

Στην έκθεσή της για την ελληνική οικονομία η ΤτΕ, αναφερόμενη στην πορεία του τουρισμού επισημαίνει ότι «υπάρχει αβεβαιότητα όσον αφορά τις επιπτώσεις στις τουριστικές εισροές, κυρίως από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, λόγω της μείωσης της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών στις χώρες προέλευσης, αλλά και λόγω της δημιουργίας ενός έντονου αισθήματος ανασφάλειας».

Για το 2022 εκτιμάται ότι ο ελληνικός τουρισμός θα συνεχίσει να βελτιώνει ακόμη περισσότερο τις επιδόσεις του, στοχεύοντας τα επίπεδα του 2019. Όμως ως ανάχωμα στην ανάκαμψη του τουριστικού κλάδου λειτουργεί η τρέχουσα υγειονομική κρίση, σε συνδυασμό με την αυξημένη αβεβαιότητα λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην επικράτεια της Ουκρανίας και το αυξημένο ενεργειακό κόστος των τελευταίων μηνών. Ωστόσο, για την επίτευξη θετικών επιδόσεων στον τουρισμό, σημαντικό ρόλο μπορεί να έχουν η ενδεχόμενη σταδιακή άμβλυνση της εποχικότητας, η επέκταση της τουριστικής δραστηριότητας σε περισσότερες περιφέρειες και η αύξηση της μέσης δαπάνης και της διάρκειας παραμονής ανά επισκέπτη.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι το 2021, οι αφίξεις μη κατοίκων και οι ταξιδιωτικές εισπράξεις για το 2021 έφθασαν το 47% και 59% των αντίστοιχων μεγεθών του 2019 και εξελίχθηκαν σύμφωνα με το πιο θετικό σενάριο. Οι αφίξεις επιβατών εξωτερικού σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας ήταν αυξημένες κατά 97% για το 2021, σε ετήσια βάση, εξακολουθούσαν όμως να υπολείπονται κατά 46,3% σε σύγκριση με το 2019.

Επιπλέον, στα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, η ετήσια αύξηση της επιβατικής κίνησης εξωτερικού ήταν εντονότερη από ό,τι στο σύνολο των αεροδρομίων της χώρας και προσέγγισε το 123,7% για το 2021.

Τέλος, οι επιχειρηματικές προσδοκίες στους κλάδους που σχετίζονται με τον τουρισμό (καταλύματα, εστίαση) έχουν επανέλθει, όπως διαπιστώνει η έκθεση της ΤτΕ, σε θετικό έδαφος, και μάλιστα στα επίπεδα που είχαν καταγράψει πριν από την πανδημική κρίση.

Διαβάστε επίσης: 

Ο Κατρίνης και το… προζύμι, το ομόλογο του Δημοσίου «υπέρ Παντελή», το χρυσάφι της Ιntrum και το μισό δισ. της Lamda από τα σπίτια

Στον «αέρα» 20.000 μεταβιβάσεις ακινήτων… για μια σφραγίδα

Η ΕΕ πρέπει να αντιμετωπίσει την ακρίβεια όπως και την πανδημία