Οκτώ ημέρες εθελοντικού περιορισμού σε ένα ελληνικό θέρετρο επέλεξαν 189 τουρίστες από την Ολλανδία, οι οποίοι άφησαν για λίγο το lockdown στη χώρα τους, στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος που γίνεται σε συνεργασία με την κυβέρνηση της Ολλανδίας, με σκοπό να διαπιστωθεί αν μπορούν να οργανωθούν ασφαλείς διακοπές στη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού.

Οι τουρίστες έφτασαν το απόγευμα στο αεροδρόμιο «Διαγόρας» της Ρόδου και έναντι 399 ευρώ θα έχουν πρόσβαση που περιλαμβάνει τα πάντα («all inclusive») στις πισίνες, στα εστιατόρια και σε άλλες εγκαταστάσεις του Hotel Mitsis Grand Beach στο νησί της Ρόδου, αλλά τίποτα περισσότερο.

Θα πρέπει να αρκεστούν να βλέπουν τη θάλασσα από το δωμάτιό τους ή τους υπαίθριους χώρους του ξενοδοχείου, καθώς δεν θα επιτρέπεται σε κανέναν να φύγει από το θέρετρο, όπου θα είναι οι μοναδικοί επισκέπτες.

«Απολαμβάνω πραγματικά να βρίσκομαι μακριά από τον συνηθισμένο μου χώρο και αν αυτό σημαίνει ότι δεν θα βγαίνω από το ξενοδοχείο θα πρέπει να το ρυθμίσω, αλλά είναι μια χαρά», δήλωσε η γραφίστρια Έιμι Σμούλντερς πριν από την αναχώρηση μαζί με την αδελφή της για το ταξίδι. «Εξακολουθούν να είναι διακοπές, εξακολουθεί να υπάρχει ήλιος, αυτό είναι το πιο σημαντικό».

Στο ξενοδοχείο οι επισκέπτες θα πρέπει να κρατούν απόσταση τουλάχιστον 1,5 μέτρου μεταξύ τους. Έχουν κάνει ήδη μοριακό τεστ για τον κορωνοϊό, στο οποίο είναι αρνητικοί, ενώ θα υποβληθούν σε περισσότερα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους, αλλά και μετά από αυτό. Επίσης, θα πρέπει να μείνουν σε καραντίνα τουλάχιστον πέντε ημέρες μετά την επιστροφή τους.

Παρά τους περιορισμούς, η ζήτηση για το ταξίδι ήταν μεγάλη, με περίπου 25.000 ανθρώπους να εκδηλώνουν ενδιαφέρον τον περασμένο μήνα, ελπίζοντας να εξασφαλίσουν εισιτήριο.

Το ολλανδικό ταξιδιωτικό πρακτορείο Sunweb, που οργάνωσε το υποστηριζόμενο από την κυβέρνηση ταξίδι, ελπίζει πως το πείραμα θα δείξει ότι ο κόσμος μπορεί να απολαύσει τις διακοπές, ακόμη και με ένα αυστηρό καθεστώς ασφάλειας, και πως θα ανοίξει ο δρόμος για την επαναλειτουργία του τουρισμού.

«Για τη βιομηχανία ταξιδίων είναι εξαιρετικά σημαντικό. Δεν νομίζω ότι πολλές εταιρείες θα επιβιώσουν άλλο ένα καλοκαίρι χωρίς ταξίδια», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Sunweb, Μάτις τεν Μπρινκ.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι ο περιορισμός των ανθρώπων σε θέρετρα ίσως δεν αποτελεί τη λύση μακροπρόθεσμα. «Αλλά πρέπει να ξεκινήσουμε από κάπου», συμπλήρωσε. «Άρα στην επόμενη δοκιμή πιθανόν ο κόσμος να μπορεί πράγματι με έναν ελεγχόμενο τρόπο να βγει από τις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου».

Διαβάστε ακόμη

Μικρολίμανο: Πώς θα μεταμορφωθεί η γραφική περιοχή μετά την ανάπλαση

Ψηφιακό «πράσινο» πιστοποιητικό: Υπό εξέταση η πρόταση της Επιτροπής την Τρίτη

Reuters: Δασμοί της ΕΕ σε προϊόντα αλουμινίου από την Κίνα