Από το σύνολο των τουριστικών εισπράξεων σε όλη την Ελλάδα, για το πρώτο τρίμηνο του 2019, πάνω από το ήμισυ αντιστοιχεί στην Αττική και την Αθήνα, επιβεβαιώνοντας, για μία ακόμη φορά, την άνοδο του προορισμού, κυρίως στο κομμάτι του τουρισμού city break, ακόμη και κατά τη διάρκεια της χαμηλής περιόδου.

Τα νούμερα προκύπτουν από τα οριστικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, σύμφωνα με τα οποία, τα τουριστικά έσοδα για το διάστημα Ιανουαρίου- Μαρτίου 2019 (πλην κρουαζιέρας) έφθασαν τα 735 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας διψήφιο ποσοστό ανόδου έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2018. Τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα- Αθήνα και Θεσσαλονίκη συγκεντρώνουν τη μεγαλύτερη τουριστική κίνηση και τα υψηλότερα έσοδα, αν ληφθεί υπόψη ότι από το σύνολο των εισπράξεων, τα 393 εκατ. ευρώ αφορούν την Περιφέρεια Αττικής και ακολουθεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με εισπράξεις της τάξεως των 127 εκατ. ευρώ. Στις περιφέρειες που συγκεντρώνουν τα υψηλότερα έσοδα για το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους βρίσκονται ακόμη, αν και με μεγάλη διαφορά, το Νότιο Αιγαίο (41 εκατ. ευρώ) και Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (33 εκατ. ευρώ). Στο σύνολο των υπόλοιπων περιφερειών (Κρήτης, Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου, Στερεάς Ελλάδας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Ιονίων Νήσων, Δυτικής Μακεδονίας και Βορείου Αιγαίου) οι εισπράξεις διαμορφώθηκαν στα 141 εκατ. ευρώ.

Οι διανυκτερεύσεις ταξιδιωτών στην Ελλάδα διαμορφώθηκαν στις 11,772 εκατομμύρια για το πρώτο τρίμηνο του έτους. Σύμφωνα με την κατανομή των διανυκτερεύσεων στις 13 Περιφέρειες της χώρας, το 81% των διανυκτερεύσεων πραγματοποιήθηκε σε πέντε περιφέρειες, ως εξής: Περιφέρεια Αττικής (5.642 χιλ.), Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (2.167 χιλ.), Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (630 χιλ.), Περιφέρεια Κρήτης (603 χιλ.) και Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (488 χιλ.). Στο σύνολο των υπόλοιπων περιφερειών (Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας, Ιονίων Νήσων, Στερεάς Ελλάδας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Βορείου Αιγαίου και Δυτικής Μακεδονίας) πραγματοποιήθηκαν 2.242 χιλ. διανυκτερεύσεις.

Οι τιμές των ξενοδοχείων

Οσον αφορά τις ξενοδοχειακές τιμές στην «πρωταθλήτρια» Αθήνα, μετά από μία περίοδο «πιέσεων» με πτώση κατά τους πρώτους μήνες του 2019 σε ποσοστό από 5% έως και 10% έναντι των αντίστοιχων μηνών του 2018, ο Ιούλιος δείχνει καλύτερη εικόνα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της γνωστής μηχανής αναζήτησης trivago.gr, οι τιμές στα ξενοδοχεία της ελληνικής πρωτεύουσας εμφανίζονται οριακά μειωμένες φέτος τον Ιούλιο σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2018, φθάνοντας τα 106 ευρώ κατά μέσο όρο για ένα δίκλινο δωμάτιο. Πέρυσι τον Ιούλιο η ίδια τιμή ήταν στα 107 ευρώ. Η πτώση από τις αρχές του 2019 αποδίδεται, από τους τουριστικούς φορείς στην αύξηση της προσφοράς τόσο λόγω των νέων ξενοδοχείων όσο και των καταλυμάτων για βραχυχρόνια μίσθωση μέσα από τις γνωστές πλατφόρμες (Airbnb, Ηomeaway, booking.com κ.α..). Σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, η Αθήνα είναι ακριβότερη σε σχέση με τη Λισαβόνα (100 ευρώ), τη Ρώμη (94 ευρώ), το Βερολίνο (92 ευρώ η μέση ξενοδοχειακή τιμή), τη Μαδρίτη (90 ευρώ), και την Κωνσταντινούπολη (73 ευρώ), παραμένει ωστόσο σημαντικά φθηνότερη σε σύγκριση με το Αμστερνταμ (140 ευρώ), τη Βαρκελώνη (141 ευρώ), το Παρίσι (138 ευρώ), το Λονδίνο (158 ευρώ)