Οι πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν για τη συνέχιση της τουριστικής δραστηριότητας κατά τη φθινοπωρινή και χειμερινή περίοδο, οι δράσεις για την προετοιμασία της επόμενης θερινής σεζόν, αλλά και η μεσομακροπρόθεσμη στρατηγική για την ενίσχυση του τουριστικού τομέα, ήταν ορισμένα από τα βασικά θέματα που τέθηκαν στη συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε, την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου, μεταξύ του Υπουργού Τουρισμού, κ. Βασίλη Κικίλια, του προεδρείου του ΣΕΤΕ και των εκπροσώπων των πανελλήνιων κλαδικών ενώσεων – Μελών του Συνδέσμου.

Από πλευράς του Υπουργείου Τουρισμού συμμετείχε και η κ. Βίκυ Λοΐζου, Γενική Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, ενώ συμμετέχοντες από πλευράς ΣΕΤΕ ήταν οι κ.κ. Γιάννης Ρέτσος, Πρόεδρος ΔΣ ΣΕΤΕ, Ευτύχιος Βασιλάκης, Καλλίνικος Καλλίνικος, εκλεγμένοι Αντιπρόεδροι ΔΣ ΣΕΤΕ, Γιώργος Βερνίκος, Γενικός Γραμματέας ΔΣ ΣΕΤΕ, Γιάννης Παράσχης, Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας ΔΣ ΣΕΤΕ, Μαρία Γάτσου, Γενική Διευθύντρια ΣΕΤΕ, Ηλίας Κικίλιας, Γενικός Διευθυντής ΙΝΣΕΤΕ και Ιωάννα Δρέττα, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Marketing Greece.

Κικίλιας: «Θα εργαστούμε ομαδικά»

Ο Υπουργός Τουρισμού, κ. Κικίλιας κατά τη διάρκεια της συζήτησης επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι ο τουρισμός είναι η ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας. «Είμαστε εδώ να συνεργαστούμε με τον κοινωνικό μας εταίρο, θεσμικό φορέα, τον ΣΕΤΕ και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Είμαστε εδώ για να εργαστούμε ομαδικά, συνολικά και νομίζω ότι, αν και εφόσον αυτό γίνει, θα έρθουν και τα αναμενόμενα αποτελέσματα».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ, κ. Ρέτσος, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο «μαξιλάρι» που δημιουργήσαν για την εθνική οικονομία τα τουριστικά έσοδα της φετινής χρονιάς, επισημαίνοντας την ανάγκη να μείνει ζωντανή η τουριστική δραστηριότητα μέσα στην πανδημία και κατά την ιδιαίτερη φθινοπωρινή και χειμερινή φάση, να συνεχισθεί η ανάκαμψη των αστικών προορισμών και να επαναλειτουργήσουν οι ορεινοί και ημιορεινοί προορισμοί για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο του 2020.

Παράλληλα, έθεσε το θέμα της διασφάλισης της συνέχισης της λειτουργίας βασικών αγορών μας, όπως οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Βρετανία, η Γαλλία, Ισραήλ, κ.α. «Θα πρέπει, λοιπόν, να δούμε κινήσεις άμεσου ενδιαφέροντος, που έχουν να κάνουν με το πώς θα δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις να εξακολουθήσει η χώρα να παραμένει ανοιχτή, η οικονομική δραστηριότητα ενεργή και να έχουμε δραστηριότητες που να συνεχίσουν να εξελίσσονται τους επόμενους μήνες», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τέθηκαν, επιπλέον, στρατηγικής φύσεως ζητήματα για το μέλλον του τουρισμού, όπως η διαχείριση των προορισμών και η βελτίωση και προώθηση του τουριστικού προϊόντος.

Τα επτά ζητήματα

Στο πλαίσιο αυτό, οι εκπρόσωποι των κλαδικών ενώσεων – Μελών του ΣΕΤΕ ανέπτυξαν και τα ειδικότερα θέματα που αντιμετωπίζει ο κάθε επιμέρους κλάδος της τουριστικής οικονομίας. Σύμφωνα με τις τοποθετήσεις τους, η ανταπόκριση σε έναν συνεχώς εντεινόμενο ανταγωνισμό και η διατήρηση και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουρισμού, ειδικά σε μια περίοδο ανάκαμψης από μια πρωτοφανή κρίση, έχουν ανάγκη, ανάμεσα σε άλλα πιο ειδικά ζητήματα, από:

  1. Τη διατήρηση της θετικής τάσης που επιβεβαιώνεται από την αύξηση της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης τη φετινή χρονιά. Η εξέλιξη αυτή, αποδίδεται αφενός στην καλή διαχείριση της πανδημίας το 2020 και αφετέρου στον έγκαιρο και με κανόνες άνοιγμα, φέτος, στις αγορές. Ζητούμενο είναι να επικαιροποιούνται έγκαιρα οι κανόνες και τα πρωτόκολλα σε κάθε κλάδο του τουρισμού.
  2. Την αναδιαμόρφωση της εθνικής στρατηγικής, τον σχεδιασμό νέων προϊόντων που, πλέον, θέλει ο σύγχρονος τουρίστας και τη σωστή προβολή και προώθησή τους στις διεθνείς αγορές.
  3. Τη δρομολόγηση στοχευμένων επενδύσεων για δημιουργία και αναβάθμιση δημοσίων υποδομών. Προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στη βελτίωση των «πυλών εισόδου», όπως λιμάνια και αεροδρόμια και τοπικά οδικά δίκτυα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα φέρουσας ικανότητας των προορισμών, αξιοποιώντας κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και από τα ΕΣΠΑ 2021-2027.
  4. Την υιοθέτηση ενός μείγματος οικονομικής πολιτικής που θα ευνοεί τη βιωσιμότητα των τουριστικών επιχειρήσεων με έμφαση στα εργασιακά, τη μείωση του ΦΠΑ σε διαμονή, τη σταθεροποίηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στις μεταφορές (αεροπορικώς – ακτοπλοϊκώς – χερσαία μέσα), την απαλλαγή από το συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ για καταλύματα, την κατάργηση του φόρου διαμονής ή ανταποδοτικότητά του και τη ρύθμιση των βραχυχρόνιων μισθώσεων.
  5. Τη θεσμοθέτηση ενός χωροταξικού και πολεοδομικού πλαισίου για τον τουρισμό σύμφωνα με τις αρχές βιώσιμης ανάπτυξης.
  6. Την πρόσβαση και αξιοποίηση δεδομένων για τη χάραξη τουριστικής και επιχειρηματικής πολιτικής.
  7. Την αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης  και επαγγελματικής κατάρτισης.

Στο πλαίσιο των σημαντικών θεμάτων που αφορούν ευρύτερα τον τουριστικό τομέα, ο κ. Ρέτσος δήλωσε τη στήριξη του ΣΕΤΕ στις σημαντικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και την εφαρμογή του σχεδίου δράσης σε σχέση με την πρωτοβουλία «Μεσόγειος, μία υποδειγματική θάλασσα έως το 2030», μέρος μιας στρατηγικής που θέτει τη βιοποικιλότητα στο επίκεντρο του σχεδιασμού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπουργός Τουρισμού συμμετείχε και στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΤΕ, την Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου, όπου έγινε μια πρώτη συζήτηση για τα ζητήματα του τομέα.

Στη σημερινή συνάντηση, οι συμμετέχοντες πανελλήνιων κλαδικών ενώσεων – Μελών ΣΕΤΕ ήταν οι ΠΟΞ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων) – Γρηγόρης Τάσιος, πρόεδρος, ΣΕΤΚΕ (Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος) – Παναγιώτης Τοκούζης, πρόεδρος, HATTA (Σύνδεσμος των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων) – Λύσανδρος Τσιλίδης, πρόεδρος FEDΗΑΤΤΑ, HAPCO (Hellenic Association of Professional Congress Organizers) – Ρένα Τόλη, πρόεδρος, ΣΤΕΕΑΕ (Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων Ενοικιάσεως Αυτοκινήτων Ελλάδας) – Δημήτρης Μαγγιώρος, πρόεδρος, ΓΕΠΟΕΤ (Γενική Πανελλαδική Ομοσπονδία Επιχειρήσεων Τουρισμού) – Άρης Μαρίνης, Πρόεδρος, ΣΕΤΕΥΔΑ (Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Υπαίθριων Δραστηριοτήτων Αναψυχής) – Στέφανος Σιδηρόπουλος, Πρόεδρος, ΕΛΙΜΕ (Ένωση Λιμένων Ελλάδας) – Δημήτρης Ιατρίδης, Εκτελεστικός Διευθυντής, ΕΠΕΣΤ (Ένωση Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού) – Γιώργος Βερνίκος, Μέλος ΔΣ – Επίτιμος πρόεδρος, ΣΑΑΕ (Σύνδεσμος Αντιπροσώπων Αεροπορικών Εταιρειών) – Μιχάλης Φλεριανός, πρόεδρος, ΕΜΑΕ (Ένωση Μαρινών Ελλάδας) – Σταύρος Κατσικάδης, πρόεδρος.

Διαβάστε περισσότερα

Pimco: H ΕΚΤ κάνει focus στα μέτρα στήριξης και όχι στον πληθωρισμό

Ρυθμίσεις οφειλών: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για 100 – 120 και 36 – 72 δόσεις

«Πόλεμος» Τζόρτζ Σόρος – BlackRock, ενώ η μετοχή της κάνει ράλι 28%