Έπειτα από αρκετούς μήνες με ισχυρές απώλειες και παρά το γεγονός ότι η εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον ανάγκασε πρόσφατα, ορισμένες χώρες να κλείσουν ξανά τα σύνορά τους, ο ταξιδιωτικός κλάδος δείχνει επιτέλους, κάποια σημάδια ανάκαμψης. 

Τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού, η περιορισμένη ζήτηση και η εξοικονόμηση χρημάτων αποτελούν τους παράγοντες που συνέβαλαν στην ενίσχυση του τουρισμού κατά το έτος 2021, καθώς οι χώρες αποφάσισαν να ξεχάσουν για λίγο τα lockdown και άρχισαν να χαλαρώνουν τα περιοριστικά μέτρα.

Πώς μοιάζει η ταξιδιωτική βιομηχανία δύο χρόνια μετά την εμφάνιση της πανδημίας;

Είναι γεγονός, πως τα ταξίδια δεν ανέκαμψαν με τον ίδιο ρυθμό σε όλους τους τουριστικούς προορισμούς, σύμφωνα με ανάλυση της εταιρείας ταξιδιωτικών ειδήσεων και ερευνών Skift. Πρόσφατη έρευνα για την ανάκαμψη του τουριστικού κλάδου σε διαφορετικά μέρη ανά τον κόσμο, διαπίστωσε ότι «η επιδημιολογική πορεία είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ανάκαμψη των ταξιδιών», 

«Όταν αυξάνονται τα κρούσματα, οι χώρες σταδιακά αρχίζουν να κλείνουν τα σύνορά τους, τα τοπικά lockdowns τίθενται σε ισχύ και τα ταξίδια σημειώνουν σημαντική και σχεδόν άμεση πτώση» εξηγεί ο Βάουτερ Γκίρτς, ανώτερος αναλυτής έρευνας στη Skift.

Τα σύνορα στη Βόρεια Αμερική όπως στις ΗΠΑ και το Μεξικό παρέμειναν ανοιχτά, γεγονός που βοήθησε την τουριστική βιομηχανία. Αντίθετα, η στρατηγική για «Covidfree» χώρες που εφαρμόζεται σε όλη την Ασία έχει οδηγήσει σε καταστολή των ταξιδιών, υποστηρίζει ο Γκίρτς, αναφερόμενος στην προσέγγιση κατά την οποία χώρες επιβάλλουν μαζικά lockdown, μαζικούς διαγνωστικούς ελέγχους και αυστηρούς περιορισμούς ακόμη και όταν έχουν λίγα κρούσματα.


Απώλειες αεροπορικών εταιρειών

Υπενθυμίζεται πως για το έτος 2020, οι αεροπορικές εταιρείες ανέφεραν ισχυρές απώλειες και αυτή η τάση αναμένεται να συνεχιστεί, εκτιμά η διεθνής ένωση αερομεταφορών. «Αν και είναι πολύ νωρίς για να αξιολογηθούν οι επιπτώσεις της μετάλλαξης Όμικρον, νέα κύματα λοιμώξεων και αυστηρότερα μέτρα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και μείωση των ταξιδιών», ανέφερε η Fitch σε έκθεση του Νοεμβρίου.

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με εκτιμήσεις της IATA, η Βόρεια Αμερική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως το μόνο μέρος όπου οι αεροπορικές εταιρείες θα ανακάμψουν σημαντικά.

Κρατήσεις ξενοδοχείων

Εκτός από τις αεροπορικές εταιρείες, έτσι και οι κρατήσεις ξενοδοχείων άργησαν να σημειώσουν άνοδο κατά το τρέχον έτος. Η Ευρώπη σημείωσε την πιο αργή ανάκαμψη, με τις κρατήσεις ξενοδοχείων από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους να παραμένουν 70% χαμηλότερες από την ίδια περίοδο του 2019, πριν δηλαδή από την έλευση της πανδημίας. Αντίθετα, η Μέση Ανατολή ανέκαμψε σημαντικά, με τις κρατήσεις ξενοδοχείων από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο του 2021 να παρουσιάζονται μόνο 13% χαμηλότερες σε σύγκριση με την ίδια περίοδο για το 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία από το CNBC.

Ταξιδιωτικές προοπτικές για το 2022

Αν και η πανδημία δεν έχει τελειώσει, ορισμένοι στην ταξιδιωτική βιομηχανία είναι αισιόδοξοι για την ανάκαμψη του τουρισμού. Οι κυβερνήσεις έχουν λάβει σημαντικά μέτρα με στόχο την αναβιώσουν τα ταξίδια, δήλωσε ο Τσου Πιν Ανγκ, διευθύνων σύμβουλος για την Ασία στην διαδικτυακή ταξιδιωτική πύλη Expedia. Ανέφερε τα παραδείγματα της Ταϊλάνδης και της Μαλαισίας όπου έχουν ληφθεί μέτρα για να επιτρέπονται στο εξής, περισσότερα ταξίδια. «Για το 2022, οι προοπτικές είναι πολύ πιο θετικές» δήλωσε πρόσφατα ο Τσου.

 

 

 

Διαβάστε ακόμη:

Το λιανεμπόριο πριν και μετά την πανδημία (infographic)

«Ανάσα» 700 εκατ. ευρώ για φυσικό αέριο, οικιακό-αγροτικό ρεύμα και «κορωνοχρέη»

Μπριζόλα όπως… χαβιάρι: Γιατί το κρέας θα γίνει είδος πολυτελείας