«Ας μην γκρεμίζουμε όσα χτίσαμε αυτό το καλοκαίρι στον ελληνικό τουρισμό, προτεραιότητά μας ήταν και παραμένει η ασφάλεια. Ευθύνη μας ήταν και παραμένει η διατήρηση της καλής φήμης της χώρας».

Με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα ο υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης αναφέρεται στο συμβάν με το κρουαζιερόπλοιο στην TUI, όπου τελικά βγήκαν αρνητικά τα 12 δείγματα των μελών του πληρώματος.

«Όπως ενημερώθηκα πριν λίγο και τα 12 δείγματα των μελών του πληρώματος του κρουαζιερόπλοιου Mein Schiff 6, έχουν πλέον αναγνωριστεί ως αρνητικά μετά από δύο επαναληπτικούς ελέγχους, οι οποίοι πραγματοποιήθηκαν από την TUI Cruises καθώς και από τις ελληνικές αρχές και από έναν τρίτο έλεγχο PCR.

Βρισκόμουν σε συνεχή επικοινωνία με τις ελληνικές αρχές που διαχειρίζονταν το περιστατικό και με την TUI από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό το γεγονός.

Με τη σοβαρότητα και την ψυχραιμία που απαιτούν οι περιστάσεις, αποφασίσαμε ως Υπουργείο Τουρισμού να μη βγάλουμε βιαστικά συμπεράσματα που ζημιώνουν τον ελληνικό τουρισμό και βλάπτουν την εικόνα της χώρας και περιμέναμε την ολοκλήρωση των διαδικασιών που προβλέπονται για αυτές τις περιπτώσεις.

Από την αρχή, γνωρίζαμε ότι η επανεκκίνηση του Τουρισμού είναι ένα πολύπλοκο εγχείρημα που απαιτούσε σχέδιο, σταδιακό άνοιγμα και κανόνες.

Πήραμε δύσκολες αποφάσεις που χάρις στην καλή συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα μπορέσαμε να τις εφαρμόσουμε κατά τη διάρκεια αυτού του διαφορετικού καλοκαιριού.

Και η τουριστική αγορά μάς αντάμειψε με την εμπιστοσύνη της. Ας μην γκρεμίζουμε λοιπόν όσα χτίσαμε. Προτεραιότητά μας ήταν και παραμένει η ασφάλεια. Ευθύνη μας ήταν και παραμένει η διατήρηση της καλής φήμης της χώρας.

Για αυτό το σκοπό δουλέψαμε και για αυτό θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε με ψυχραιμία, συνέπεια και σεβασμό απέναντι στους επισκέπτες, τους κατοίκους και τις χιλιάδες οικογένειες που ζουν από τον τουρισμό».

Η δήλωση του CEO της TUI Cruises

Mετά τις σημερινές εξελίξεις και τους εκτεταμένους ελέγχους, το πλοίο «Mein Schiff 6», συνεχίζει το ταξίδι όπως είχε προγραμματιστεί.

«Η ασφάλεια των επισκεπτών, του πληρώματος και του τοπικού πληθυσμού αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την TUI Cruises. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλες τις αρμόδιες αρχές για την καλή και επαγγελματική συνεργασία σε σχέση με τα ασαφή αποτελέσματα των ελέγχων COVID- 19 στο πλοίο Mein Schiff 6 και χαίρομαι που το ταξίδι μπορεί αύριο να συνεχιστεί για όλους τους επιβάτες», δήλωσε ο Wybcke Meier, Διευθύνων Σύμβουλος της TUI Cruises.

Σε δεύτερη σημερινή της ανακοίνωση η TUI Cruises επαναλαμβάνει ότι κανένα από τα δώδεκα μέλη του πληρώματος δεν είχε παρουσιάσει συμπτώματα. Τα δώδεκα ασαφή θετικά κρούσματα αναγνωρίστηκαν ως αρνητικά μετά από δύο επαναληπτικούς ελέγχους, οι οποίοι πραγματοποιήθηκαν στο πλοίο.
Ένας τρίτος έλεγχος με την τεχνική PCR διενεργήθηκε σήμερα από τις ελληνικές αρχές. Επιβεβαιώθηκε αργά το απόγευμα ότι όλα τα αποτελέσματα και του τρίτου ελέγχου είναι αρνητικά. Ο χειρισμός της υπόθεσης αποδεικνύει ότι οι διαδικασίες που συμφωνήθηκαν με τις αρμόδιες αρχές για την επανέναρξη της κρουαζιέρας λειτουργούν αποτελεσματικά.