Πλώρη για την καλύτερη, ιστορικά, τουριστική χρονιά της φέτος έχει βάλει η Αθήνα, με τις πρώτες εκτιμήσεις για τους ξένους επισκέπτες της πόλης να βάζουν για πρώτη φορά τον πήχη πάνω από τα 6,5 εκατομμύρια, πάνω ακόμη και από τα επίπεδα του 2019, όταν η ελληνική πρωτεύουσα έσπασε για πρώτη φορά το φράγμα των 6 εκατομμυρίων αφίξεων.

Η φετινή χρονιά έχει ξεκινήσει ήδη με υψηλές επιδόσεις όσον αφορά τους ξένους επισκέπτες της ελληνικής πρωτεύουσας, όπου με βάση τα επίσημα στοιχεία του πρώτου, αδύναμου για τον ελληνικό τουρισμό τριμήνου Ιανουαρίου – Μαρτίου οι διεθνείς αφίξεις στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αγγίζουν αισίως το 1 εκατομμύριο. Για την ακρίβεια, σύμφωνα με τα στοιχεία που αεροδρομίου που έχει επεξεργαστεί η γνωστή εταιρεία αναλύσεων gbr consulting, διαμορφώνονται σε επίπεδα πάνω από τις 968 χιλιάδες έχοντας σημειώσει διψήφια αύξηση, κατά 10% σε σύγκριση με τις 879,5 χιλιάδες του πρώτου τριμήνου του 2019, την ίδια στιγμή που οι αφίξεις εσωτερικού παραμένουν στα ίδια επίπεδα, οριακά αυξημένες κατά 0,3% λίγο πάνω από τις 715 χιλιάδες. Το 2019 είναι και το σημείο αναφοράς δεδομένου ότι αποτέλεσε την καλύτερη χρονιά για τις διεθνείς αφίξεις στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας στα επίπεδα κοντά στα 6,4 εκατομμύρια, ενώ συνολικά στη δεκαετία, την περίοδο 2012-2018 το σύνολο των διεθνών αφίξεων εξωτερικού στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών υπερδιπλασιάστηκε, από τα 2,5 εκατομμύρια το 2012 σε 5,7 εκατομμύρια το 2018.

Αirbnb και ξενοδοχεία

Σε αυτή τη συγκυρία τα μηνύματα που έρχονται από όλες τις πλευρές, με πρώτες τις αεροπορικές και το αεροδρόμιο, τους ξενοδόχους οι οποίοι επίσης κάνουν λόγο για αύξηση της τουριστικής κίνησης τόσο στους δρόμους της Αθήνας όσο και στο αεροδρόμιο -έστω κι αν αυτό δεν αποτυπώνεται στα νούμερα πληρότητας των μονάδων τους λόγω του υψηλού ανταγωνισμού- αλλά και από τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, παραπέμπουν σε πλήρη επιστροφή στην κανονικότητα με σαφώς ανοδική την τάση για την ελληνική πρωτεύουσα.

Μάλιστα η Αθήνα για το πρώτο τρίμηνο του 2023, με αύξηση 20% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2019, κατατάσσεται από πλευράς ζήτησης στη 10η θέση στο σύνολο των 50 δημοφιλέστερων ευρωπαϊκών πόλεων για βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb. Τα στοιχεία που προκύπτουν από τα δεδομένα που συγκεντρώνει και επεξεργάζεται η γνωστή εταιρεία αναλύσεων βραχυχρόνιων μισθώσεων AirDNA από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες Airbnb και VRBO δείχνουν ότι ναι μεν η προσφορά καταλυμάτων με τις ενεργές καταχωρήσεις το πρώτο τρίμηνο του 2023, λίγο κάτω από τις από τις 11.200, υπολείπεται των ενεργών καταχωρήσεων προ πανδημίας -στο τέλος του 2019 ξεπερνούσαν τις 12.100-, ωστόσο η ζήτηση ήδη έχει χτυπήσει κόκκινο, γεγονός το οποίο ωθεί εξακολουθητικά και το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Στο «μέτωπο» των ξενοδοχείων, ο ισχυρός ανταγωνισμός από τη βραχυχρόνια μίσθωση κράτησε σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα τη μέση πληρότητα το α’ τρίμηνο του έτους έναντι του 2019, με τον μήνα Μάρτιο πάντως να προσεγγίζει τα επίπεδα του Μαρτίου του 2019, στο 70% σύμφωνα με τα στοιχεία της gbr consulting. Πάντως, οι προοπτικές για το β’ τρίμηνο του 2023, σύμφωνα και με την Ενωση Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής Αργοσαρωνικού, αναμένονται καλύτερες, κυρίως το δίμηνο Μαΐου – Ιουνίου που θεωρούνται μήνες αιχμής για την Αθήνα. Του λόγου το αληθές επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία για τον μήνα Μάιο από την trivago. Η γνωστή διεθνής μηχανή αναζήτησης διαπιστώνει σημαντικό, διψήφιο ποσοστό αύξησης όσον αφορά τη μέση ξενοδοχειακή τιμή online για ένα δίκλινο δωμάτιο στην ελληνική πρωτεύουσα, φτάνοντας τον Μάιο του 2023 στα 173 ευρώ στα ξενοδοχεία της πόλης, στο +20% έναντι του αμέσως προηγούμενου μήνα και στο +31% σε ετήσια βάση έναντι του Μαΐου του 2022, απόρροια της ανόδου της ζήτησης αλλά και της αύξησης του λειτουργικού κόστους και του πληθωρισμού.

Προ πανδημίας, τον Μάιο του 2019 η trivago τοποθετούσε τη μέση online ξενοδοχειακή τιμή στα ξενοδοχεία της Αθήνας στα 111 ευρώ, με την αύξηση τώρα να αποτυπώνει, ως ένα βαθμό, και την αναβάθμιση του αθηναϊκού ξενοδοχειακού προϊόντος στο κέντρο της πόλης με περισσότερα ξενοδοχεία των υψηλότερων κατηγοριών 4 και 5 αστέρων. Οι εν λόγω κατηγορίες καταγράφουν και υψηλές επιδόσεις, με χαρακτηριστικό το παράδειγμα της ΛΑΜΨΑ στο Σύνταγμα («Μεγάλη Βρεταννία», «Κing George», «Αthens Capital MGallery») που βελτίωσε τα συνολικά έσοδα το 2022 σε επίπεδα υψηλότερα από αυτά προ πανδημίας, το 2019, και τις προοπτικές για φέτος να εκτιμώνται από τη διοίκηση «εξίσου θετικές, με νέα σημαντική αύξηση των εσόδων». Μάλιστα προ ημερών από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών η πρόεδρος του ομίλου κα. Χλόη Λασκαρίδη έκανε λόγο για αυξημένη κινητικότητα στην Αθήνα για πρώτη φορά και πέραν των πιο «παραδοσιακών» μηνών για την πόλη: «Το 2022 είδαμε αύξηση σημαντική στους Αμερικανούς, αλλά και άνοδο σε νέες αγορές όπως αυτές του Ισραήλ ή των αραβικών χωρών. Είδαμε επίσης κινητικότητα έως και τα τέλη Νοεμβρίου, κάτι που δεν συνέβαινε στο παρελθόν και ενδέχεται να υποδεικνύει μία τάση προς την κατεύθυνση της επιμήκυνσης της σεζόν».

Ειδικά για την επιμήκυνση της σεζόν και το τουριστικό μέλλον της ελληνικής πρωτεύουσας, «σίγουρα θα βοηθούσαν περισσότερες απευθείας πτήσεις τον χειμώνα, καλύτερες και πιο φιλικές υποδομές και περισσότερες, εξειδικευμένες υπηρεσίες. Επίσης, η προώθηση της Αθήνας ως προορισμού και όχι σταθμού για μετάβαση στα νησιά, ένα μεγάλο, μοντέρνο συνεδριακό κέντρο αλλά και η προσέγγιση μεγάλων εκδηλώσεων». Προς την κατεύθυνση αυτή η αγορά αναμένει με ενδιαφέρον αλλά και υψηλές προσδοκίες την προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού για τον Ολυμπιακό Πόλο Φαλήρου (Tae Kwon Do) από την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου, όπως προανήγγειλε άλλωστε από τους Δελφούς ο εντεταλμένος σύμβουλος και εκτελών χρέη διευθύνοντος συμβούλου της ΕΤΑΔ, κ. Παναγιώτης Μπαλωμένος, για ένα από τα σημαντικότερα δημόσια ακίνητα που είχε προταθεί στο παρελθόν και για συνεδριακή χρήση.

Αεροπορικές και αεροδρόμιο

Στο αεροδρόμιο πάντως η εικόνα για τη συνολική επιβατική κίνηση (αφίξεις/αναχωρήσεις εσωτερικού – εξωτερικού) ήδη παραπέμπει σε νούμερα πάνω από το 2019, φθάνοντας το τετράμηνο Ιανουαρίου – Απριλίου σε επίπεδα πάνω από τα 6,6 εκατομμύρια επιβάτες, με άνοδο κατά 4% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Μόνο για τον Απρίλιο η συνολική επιβατική κίνηση ανήλθε σε 2,14 εκατομμύρια επιβάτες φέτος, στο +7,6% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2019.

Από το βήμα των Δελφών ο διευθύνων σύμβουλος της Διεθνής Αερολιμήν Αθηνών κ. Γιάννης Παράσχης έδωσε πρώτος το «στίγμα» για τις… υψηλές φετινές πτήσεις στο «Ελ. Βενιζέλος»: «Παρά το γεγονός ότι συνήθως είμαι συντηρητικός, το 2023 πάει καλά, έστω κι αν έχουμε τα μακροοικονομικά που δεν είναι ιδανικά στις χώρες προέλευσης, έστω κι αν έχουμε επίσης κλειστές αγορές (Ρωσία, Ουκρανία) και μουδιασμένη την Κίνα. Βλέπουμε έντονη δυναμική από ΗΠΑ και Ισραήλ και θεωρώ ότι ειδικά οι μητροπολιτικοί προορισμοί όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη θα κινηθούν φέτος ιδιαίτερα καλά». Ο ίδιος εκτιμά σε αυτή τη φάση για έναν αριθμό ξένων επισκεπτών στην πόλη σε επίπεδα άνω των 6,5 εκατομμυρίων.

Από την άλλη πλευρά, στις εξωγενείς παραμέτρους που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν αρνητικά φέτος εν όψει του καλοκαιριού είναι οι απεργίες και οι συνακόλουθες μειώσεις πτήσεων σε ευρωπαϊκά αεροδρόμια, όπως χαρακτηριστικά συνέβη μέσα στον Μάρτιο και αναμένονται πιο έντονες το επόμενο διάστημα. Ηδη ο Μάιος -μήνας όπου έχουν ξεκινήσει ή ξεκινούν στην πλειονότητά τους τα θερινά προγράμματα των αεροπορικών- προμηνύεται δύσκολος για αεροπορικά ταξίδια από Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία και Ολλανδία. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της χαμηλού κόστους αεροπορικής Ryanair, η οποία από τη μία, μαζεύει υπογραφές από το επιβατικό κοινό διαμαρτυρόμενη ακόμη και στις Βρυξέλλες και από την άλλη, έχει ξεκινήσει να ακυρώνει πτήσεις ανά την Ευρώπη. Πάντως, ειδικά από το αεροδρόμιο της Αθήνας η εταιρεία έχει ήδη προσθέσει δρομολόγια από τις 2 Μαΐου (προς Χανιά, Πάφο και Κέρκυρα).

Σταθερή ψήφο εμπιστοσύνης δίνουν οι εγχώριες αεροπορικές όπως η Aegean, που «επενδύει» και φέτος στις δυνατότητες περαιτέρω ανάδειξης της Αθήνας ως προορισμού για όλο τον χρόνο και μόνο από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών θα προσφέρει 15,2 εκατομμύρια θέσεις, δηλαδή 2,4 εκατ. θέσεις περισσότερες από πέρυσι, από τις 18 εκατ. θέσεις που θα προσφέρει συνολικά, και θα ξεπεράσει τις 122 απευθείας διασυνδέσεις, αυξημένες κατά 16 προορισμούς εξωτερικού. Από τις επιπλέον 2,4 εκατομμύρια θέσεις, το 1,9 εκατομμύριο αφορά το δίκτυο εξωτερικού, για τη μεγαλύτερη εγχώρια αεροπορική που προσφέρει συνολικά τη φετινή χρονιά το μεγαλύτερο δίκτυο δρομολογίων της, με τον μεγαλύτερο στόλο αεροσκαφών της από ποτέ (76 αεροσκάφη). Aντίστοιχα και η SKY express που πέραν των συνδέσεων στο δίκτυο εσωτερικού φέτος προσφέρει το μεγαλύτερο πρόγραμμα από ποτέ από την Αθήνα προς το εξωτερικό, στο πλαίσιο του θερινού της προγράμματος, το οποίο περιλαμβάνει συνολικά ανά την Ελλάδα περισσότερες από 3,8 εκατομμύρια προσφερόμενες θέσεις, αυξημένες κατά 20% σε σχέση με πέρυσι.

Αλλά και… η ματιά των επενδυτών

Η ελληνική πρωτεύουσα φαίνεται ότι κερδίζει συνεχώς έδαφος και στο ξένο επιχειρείν, με την άνοδο του τουρισμού να θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ μέσα στα επόμενα χρόνια. «Πιστεύω πολύ στην Αθήνα και θεωρώ ότι στην ελληνική πρωτεύουσα έχει ξεκινήσει μια πολύ μεγάλη μεταμόρφωση τα τελευταία χρόνια», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα από το βήμα του RE+D Meeting Point, του συνεδρίου για τα ακίνητα που πραγματοποιείται φέτος για 16η χρονιά, ο διευθύνων σύμβουλος της Brook Lane Capital κ. Αζίς Φράνσις, διαχειριστής κεφαλαίων με εμπειρία στη Morgan Stanley και στη Spinnaker Capital.

Η Brook Lane έχει ξεκινήσει τις επενδύσεις στο εγχώριο real estate ήδη από το 2017, ενισχύοντας το αποτύπωμά της εσχάτως στην αγορά τόσο μέσα από τη συνεργασία της με τη Noval Property ΑΕΕΑΠ του ομίλου Viohalco στον τομέα των επαγγελματικών ακινήτων στο Μαρούσι, όσο και μέσα από τη συμφωνία με τη Lamda Development για την ανάπτυξη του Πύργου μεικτής χρήσης στο Ελληνικό, με κατοικίες, πολυτελές ξενοδοχείο και γραφεία, αξίας άνω των 200 εκατ. ευρώ, αποτελώντας τη μεγαλύτερη σε αξία μεμονωμένη επένδυση του fund στην ελληνική αγορά. «Η Αθήνα έχει τη δυνατότητα να γίνει ένας από τους 4-5 μοναδικούς ευρωπαϊκούς προορισμούς που μπορούν να προσελκύσουν περισσότερους Ευρωπαίους για διαμονή.

Το Ελληνικό είναι μία μοναδική επένδυση που αλλάζει όλη την εικόνα, πέραν του ότι η πόλη συνδυάζει πολλές δυνατότητες σε διαφορετικούς τομείς, θάλασσα, γαστρονομία κ.τ.λ. και προσελκύει πολλές νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις. Νομίζω ότι τα επόμενα χρόνια θα μετατραπεί πραγματικά σε μία πόλη που δεν θα αναγνωρίζουν ούτε οι… ίδιοι οι Αθηναίοι».

Διαβάστε ακόμη 

Έσπασαν όλα τα κοντέρ οι αιτήσεις για τους ηλιακούς θερμοσίφωνες που έφτασαν τις 170.000

Τα γκάλοπ της πρεσβείας, της… θείας Μαρίας και ο ΣΥΡΙΖΑ-συμπαθών μπίζνεσμαν, ο τραπεζικός εφιάλτης με τα ψάρια και το deal Παντελιάδη

Ποιος είναι ο Ελληνας επιχειρηματίας που συνελήφθη από το FBI για τεχνολογική κατασκοπεία (vid)

Εκλογές 2023

Πού ψηφίζω: Μάθετε πού ψηφίζετε βήμα-βήμα από την εφαρμογή του ΥΠ.ΕΣ.

Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών & τα exit polls.

Οδηγός εκλογών 2023: Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε

Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ