Δυναμική ανάκαμψη εμφάνισαν τα ταξίδια στο εξωτερικό το περασμένο έτος καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του Euromonitor International υπολογίζεται ότι αυξήθηκαν κατά 38%, στα 1,3 δισεκατομμύρια. Μάλιστα, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του CNBC, οι δαπάνες του τουρισμού παγκοσμίως εκτιμάται ότι έφτασαν το 2023 στα 1,7 τρισ. δολάρια, αφότου ο κλάδος πέτυχε ένα σημαντικό ορόσημο, με την επιστροφή των Κινέζων ταξιδιωτών, καθώς το Πεκίνο αποφάσισε να άρει τα σχετικά περιοριστικά μέτρα.

«Τα διεθνή ταξίδια συνέχισαν να κάνουν ισχυρή ανάκαμψη το 2023 με αύξηση 38% ως προς τον αριθμό των ταξιδιών» αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση. Η Νέα Υόρκη ήταν ο μόνος προορισμός στις Ηνωμένες Πολιτείες που μπήκε στη λίστα των 10 κορυφαίων του Euromonitor International.

«Οι τουρίστες αναζητούν ταξιδιωτικές προτάσεις value for money όταν κάνουν κράτηση. Αυτό, με τη σειρά του οδηγεί τη ζήτηση των καταναλωτών για ενδοπεριφερειακά ταξίδια», είπε η Nadejda Popova, Senior Manager στο Euromonitor International για τα ευρήματα της έκθεσης. «Οι ταξιδιώτες θα συνεχίσουν να προτιμούν τις αυθεντικές και τοπικές εμπειρίες εκτός από τον αειφόρο τουρισμό».

Η λίστα

Πιο συγκεκριμένα, η έκθεση του οργανισμού δείχνει ότι η πόλη που είχε τις περισσότερες αφίξεις ξένων για το 2023 ήταν η Κωνσταντινούπολη, με 20,2 εκατ. ξένους επισκέπτες, δηλαδή κατά 26% περισσότερους σε σχέση με το 2022.

Η δεύτερη δημοφιλέστερη πόλη του κόσμου για τους ταξιδιώτες ήταν το Λονδίνο, με 18,8 εκατ. αφίξεις από το εξωτερικό, αυξημένες κατά 17%.

Ακολουθεί το Ντουμπάι, με 16,8 εκατ. αφίξεις και η Αττάλεια της Τουρκίας με 16,5 εκατ. ξένους επισκέπτες. Την πεντάδα συμπληρώνει το Παρίσι, με 15,5 εκατ. επισκέπτες, δηλαδή 4% περισσότερους σε σχέση με το 2022.

Στην πρώτη 10άδα συγκαταλέγονται επίσης το Χονγκ Κονγκ, η Μπανγκόγκ, η Νέα Υόρκη, το Κανκούν και η Μέκκα.

Σημειώνεται ότι η μεγάλη αύξηση των ταξιδιωτών στο Χονγκ Κονγκ και τη Μπανγκόγκ οφείλεται στο γεγονός ότι οι δύο αυτές πόλεις ήταν ανάμεσα στις τελευταίες που άνοιξαν μετά την πανδημία του κορωνοϊού.

Διαβάστε ακόμη:

Μητσοτάκης: Φθηνότερο ρεύμα στους αγρότες για 2+8 χρόνια (vids) (upd)

Γ. Περιστέρης: Κοντά η υπογραφή της σύμβασης για την Εγνατία Οδό – Θα χρειαστεί χρόνος για τα προαπαιτούμενα από το δημόσιο

Εξοπλισμοί: Ο Όλαφ Σολτς θέλει παραγωγή μεγάλης κλίμακας στην Ευρώπη (vid)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ