Στην προσπάθεια να αποφύγει με κάθε τρόπο τον «τουρισμό σε καραντίνα» επικεντρώνεται τώρα η Ελλάδα με πυρετώδεις προετοιμασίες, ώστε να υποδέχεται η χώρα επισκέπτες από τις αρχές Ιουνίου, μετά και τις ανακοινώσεις των Βρυξελλών την περασμένη εβδομάδα που, έστω και σε επίπεδο συστάσεων, άναψαν το πράσινο φως για τα ταξίδια στην Ευρώπη.

Θερμομέτρηση στις εισόδους και τις εξόδους της χώρας (με δεδομένες τις δυσκολίες για τη χρήση μαζικών τεστ στις χώρες προέλευσης), συχνά τεστ, ακόμη και σε εβδομαδιαία βάση, στους εργαζομένους που απασχολούνται στα μεγάλα ξενοδοχεία και τις τουριστικές εγκαταστάσεις ώστε να δίνεται στον μέγιστο βαθμό η αίσθηση της ασφάλειας στους επισκέπτες, και φυσικά χρήση μάσκας είναι από τα πλέον βασικά μέτρα προκειμένου η Ελλάδα να δεχτεί φέτος τουρίστες από το εξωτερικό, που έχουν μερίδιο στο 92% επί του συνόλου των άμεσων εσόδων της χώρας από τον τουρισμό.

Το άνοιγμα των καταλυμάτων

Σε ό,τι αφορά το άνοιγμα των καταλυμάτων, οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από τον πρωθυπουργό, ωστόσο ενδέχεται να ανοίξουν νωρίτερα τα εποχικά καταλύματα, ακόμη και από τις 10 Ιουνίου, ώστε να υπάρχει ο κατάλληλος χρόνος προετοιμασίας για την υποδοχή των επισκεπτών.

Από τις αρχές Ιουνίου ήδη έχει προαναγγελθεί η επανεκκίνηση των καταλυμάτων συνεχούς λειτουργίας – χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι υποχρεωτικό να ανοίξουν εφόσον δεν είναι έτοιμα, εξ ου και πολλά από τα αστικά ξενοδοχεία κάνουν λόγο για άνοιγμα σταδιακά και ανά… ορόφους μέσα στον Ιούνιο.

Αντιρρήσεις για το άνοιγμα των 12μηνης λειτουργίας καταλυμάτων, π.χ. στα μεγάλα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, εξακολουθούν να εκφράζουν ουκ ολίγοι ξενοδόχοι, με το σκεπτικό ότι τη δεδομένη στιγμή δεν υπάρχουν κρατήσεις και οι μονάδες που θα ξεκινήσουν με ζημίες με το «καλημέρα» πρέπει να διατηρήσουν δυνάμεις για τη δύσκολη σεζόν έως το τέλος του 2020.

«Είναι λάθος η επαναλειτουργία από 1ης Ιουνίου, από τη στιγμή που δεν υπάρχουν πελάτες, δεν έχει ξεκαθαριστεί το τοπίο με τις πτήσεις και είναι παραπάνω από σίγουρες οι ζημίες με το ξεκίνημα», λένε χαρακτηριστικά ξενοδόχοι στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα. «Δεν μιλάμε για υποχρέωση λειτουργίας από την 1η Ιουνίου, αλλά για άρση της αναστολής», απαντούν κυβερνητικές πηγές.

Από την πλευρά τους, μικρότερα καταλύματα και ενοικιαζόμενα έχουν ζητήσει να ανοίξουν νωρίτερα μέσα στον Ιούνιο, προσβλέποντας στον Ελληνα τουρίστα και τον οδικό τουρισμό, με το επιπλέον σκεπτικό ότι πρόκειται στην πλειονότητά τους για μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις με αυτόνομα δωμάτια – διαμερίσματα – κατοικίες με δική τους κουζίνα, χωρίς κοινόχρηστους χώρους και χώρους εστίασης, συνθήκες οι οποίες ενισχύουν την αποφυγή συνωστισμού σε αντίθεση με τις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες.

Πάνω απ’ όλα, η ασφάλεια

Εν αναμονή, λοιπόν, των ξένων επισκεπτών κυρίως μέσω των διακρατικών συμφωνιών για τις οποίες, ως γνωστόν, έχουν ήδη προχωρήσει οι συζητήσεις από την ελληνική κυβέρνηση, μετά και τις κατευθυντήριες γραμμές που έδωσαν οι Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα, είναι παραπάνω από κρίσιμο το ζήτημα της εισόδου στη χώρα.

«Η υγεία θα πρέπει να συμβαδίσει με την οικονομία και αυτό είναι ένα πάρα πολύ δύσκολο στοίχημα», δηλώνουν οι εγχώριοι τουριστικοί φορείς. Οι τελευταίοι τονίζουν και τον ρόλο των μεγάλων ξένων παικτών του κλάδου, είτε πρόκειται για αεροπορικές, είτε για μεγάλους tour operators, όπως οι TUI, Der Touristik, FTI κ.ά., οι οποίοι πιέζουν από το δικό τους… μετερίζι για την εκκίνηση των ταξιδιών στην Ευρώπη και -ευτυχώς!- εντάσσουν και την Ελλάδα στον σχεδιασμό τους, ανοίγοντας ένα παράθυρο συγκρατημένης αισιοδοξίας ώστε να περισωθεί κάτι το επιπλέον για τη φετινή τουριστική σεζόν.

Παρεμπιπτόντως, ειδικά σε σχέση με τους ξένους tour operators, οι εγχώριοι ξενοδόχοι εντοπίζουν και το γεγονός του λαβύρινθου των υγειονομικών πρωτοκόλλων, αφού, πέραν των υγειονομικών κανόνων που θα τεθούν κεντρικά, από την κυβέρνηση και το υπουργείο Τουρισμού, θα χρειαστεί να εφαρμόσουν και τα πρωτόκολλα που τίθενται από το εξωτερικό στο πλαίσιο των συμφωνιών με τους tour operators.

Οσον αφορά τώρα την πρόταση για μαζικά τεστ στις χώρες προέλευσης ώστε να μην έχει την ευθύνη η χώρα υποδοχής στην περίπτωση που νοσήσει ο τουρίστας, φαίνεται ότι προς το παρόν υπάρχουν δυσκολίες στην εφαρμογή της, γι’ αυτό και προκρίνεται η λύση της θερμομέτρησης. Οι δυσκολίες για τα μαζικά τεστ, τα οποία, ειρήσθω εν παρόδω, όπως ανέφεραν και οι επιτελείς των Βρυξελλών την περασμένη εβδομάδα, δεν παρέχουν πλήρη διασφάλιση, έγκεινται και στο γεγονός ότι στο πλαίσιο μιας διμερούς συμφωνίας, εφόσον φύγει ο τουρίστας από τη χώρα του έχοντας υποβληθεί σε τεστ, αντίστοιχα θα πρέπει να γίνει και στην Ελλάδα κατά την αποχώρησή του.

Επισημαίνεται εδώ ότι η λύση της θερμομέτρησης φαίνεται να κερδίζει έδαφος και στις αεροπορικές. Ενδεικτικά, η Air France ανακοίνωσε ότι σε όλες τις πτήσεις της -και στην Ελλάδα όπου ξεκινά εκ νέου- προκειμένου να εξασφαλίσει το υψηλότερο επίπεδο ασφάλειας στην υγεία του προσωπικού και των επιβατών της, θα εφαρμόσει σταδιακά θερμομέτρηση κατά την αναχώρηση όλων των πτήσεών της, με συστηματικούς ελέγχους που θα πραγματοποιούνται με θερμόμετρα υπερύθρων χωρίς επαφή.