«Οι επόμενοι 5- 6 μήνες θα είναι δύσκολοι για τον τουρισμό της Αθήνας ελλείψει ακόμη του επαγγελματικού- συνεδριακού τουρισμού. Εστω κι αν ο τουρισμός για αναψυχή και σύντομες αποδράσεις στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες κινείται περισσότερο, δεν αρκεί ώστε να καλύψει τις απώλειες στα μεγάλα αστικά κέντρα και τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας».

Αυτό ανέφερε χθες ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου κ. Αλέξανδρος Βασιλικός, με αφορμή την έρευνα του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων για λογαριασμό του Επιμελητηρίου για τις επιδόσεις φέτος των ελληνικών ξενοδοχείων, προσθέτοντας ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό αλλά πανευρωπαϊκό.

«Είναι ανησυχητική ιδιαίτερα η πορεία των ξενοδοχείων πόλεων, για τα οποία ο χειμώνας θα είναι βαρύς. Οι επιμέρους τουριστικές αγορές δεν έχουν αντιδράσει ενιαία, με τον ίδιο τρόπο, π.χ. στο κομμάτι του city break ή του επαγγελματικού τουρισμού και δεν ξέρουμε πώς θα είναι η ανάκαμψη σε αυτούς τους δύο τομείς. Επιπλέον, τα στοιχεία της πανδημίας έχουν επιδεινωθεί, τόσο από πλευράς κρουσμάτων, όσο και από πλευράς θανάτων, την ίδια στιγμή που και το κόστος της ενέργειας είναι πολύ υψηλό, επομένως θα πρέπει να εξετάσουμε σοβαρά το θέμα της στήριξης του κλάδου μέσα στο χειμώνα, ανάλογα με την περίπτωση. Αν φύγει οριζόντια η κρατική στήριξη, τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας θα έχουν πολύ δύσκολες συνθήκες να αντιμετωπίσουν μέσα στους επόμενους μήνες. Αλλωστε το ευρωπαϊκό πλαίσιο κρατικής στήριξης έχει παραταθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2022 για τις επιχειρήσεις που ακόμα πλήττονται από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Η άρση των μέτρων στήριξης δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι οριζόντια σε ένα περιβάλλον με παντελή έλλειψη προκαταβολών και κατηγορίες ξενοδοχείων να συνεχίζουν να υπολειτουργούν στις πόλεις και τους ορεινούς όγκους», ανέφερε ο κ. Βασιλικός κάνοντας ιδιαίτερη μνεία και στα ξενοδοχεία της Εύβοιας που χρήζουν επίσης στήριξης για τους επόμενους πιθανόν 18 μήνες δεδομένου ότι η σεζόν προμηνύεται πολύ δύσκολη και για το καλοκαίρι του 2022.

Ειδικά για το κομμάτι του συνεδριακού τουρισμού, που αποτελεί και μεγάλο μέρος της δραστηριότητας των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας, ο πρόεδρος του ΞΕΕ ανέφερε ότι θεωρητικά «υπάρχει ζήτηση για συνέδρια τους επόμενους μήνες και εκτιμάμε ότι θα επανέλθει. Ωστόσο υπάρχει επίσης διστακτικότητα μέχρι να ‘’κλείσει’’ ένα συνέδριο, δεδομένου ότι αυτού του είδους οι εκδηλώσεις χρειάζονται και αρκετό χρόνο προετοιμασίας».

Η σεζόν του 2022

Για τη σεζόν του 2022 ο κ. Βασιλικός ανέφερε ότι τα μηνύματα είναι θετικά γεγονός το οποίο οφείλεται και στην καλή διαχείριση που έγινε συνολικά από τον κλάδο της φιλοξενίας μέχρι σήμερα:

«Eχουμε εισπράξει μία πολύ θετική εικόνα των συνεργατών μας στο εξωτερικό και θέλω να συγχαρώ δημόσια και εμφατικά τους Ελληνες ξενοδόχους για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκαν αυτούς τους 18 μήνες. Μεγάλοι tour operators του εξωτερικού μας είπαν ότι σε καμία άλλη χώρα δεν είδαν τόσο άμεση αντίδραση και εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Δε θα υπήρχε αυτή η δυναμική που εισπράττουμε για το μέλλον αν δεν είχαμε αυτή την υποδειγματική διαχείριση της πανδημίας. Είναι σίγουρο ότι πετύχαμε μία σχετικά καλή χρονιά, αν ληφθούν υπόψη οι συνθήκες με τις οποίες ανοίξαμε φέτος, έστω κι αν ήταν λίγες οι εβδομάδες όπου είχαμε πραγματικά high season. Καταφέραμε να πάμε καλά έστω και για περιορισμένο χρονικό διάστημα και είναι σημαντικά επίσης τα επίπεδα με τα οποία κλείνουμε τη σεζόν: Υπήρξε μία μετατόπιση προς τα πίσω της τουριστικής περιόδου σε Νότιο Αιγαίο και Κρήτη και είναι πράγματι μία επιτυχία που πρέπει να προσμετρήσουμε, ωστόσο ας μην ξεχνάμε ότι φέτος ήταν ειδικές συνθήκες και δεν γνωρίζουμε αν θα είναι διατηρήσιμη και υπό κανονικές συνθήκες».

Η έρευνα

Ως προς τα ευρήματα της έρευνας του ΙΤΕΠ, η ανάκαμψη του τουρισμού δεν ήταν οριζόντια και η διάρκεια της φετινής τουριστικής σεζόν στην Ελλάδα ήταν βραχύβια. Η μέση πληρότητα στα ανοιχτά ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας έφτασε στο peak σε ποσοστό 83,7% την εβδομάδα από τις 9 έως 15 Αυγούστου, με τις συνεχούς λειτουργίας μονάδες το ίδιο διάστημα να σημειώνουν πληρότητα 70,8%.

Για τον μήνα Σεπτέμβριο η πληρότητα διαμορφώθηκε μεσοσταθμικά στο 58,4%.

Τον Οκτώβριο, μεσοσταθμικά σε Κρήτη και Νησιά Νοτίου Αιγαίου η πληρότητα ανήλθε στο 58,9% και 55,7% αντίστοιχα, ποσοστό που καταδεικνύει ότι στις περιοχές αυτές καταγράφηκε μετατόπιση της τουριστικής περιόδου, δεδομένου ότι η σεζόν ξεκίνησε ουσιαστικά στις αρχές Ιουλίου.

Με βάση τα στοιχεία της έρευνας, τα 4 και 5 αστέρων ξενοδοχεία παρουσίασαν τις υψηλότερες πληρότητες καθ’ όλη σχεδόν τη διάρκεια της τουριστικής σεζόν.

Επισημαίνεται βέβαια ότι το 76% των ελληνικών ξενοδοχείων ανήκει στις κατηγορίες 3, 2 και 1 αστεριών. Ταυτόχρονα διαπιστώθηκε ότι οι υψηλότερες επιδόσεις καταγράφηκαν στις περιφέρειες Κρήτης και Νοτίου Αιγαίου.

Σε σχέση με τις τιμές στα ανοικτά ξενοδοχεία στο τέλος Οκτωβρίου είναι στα 81 ευρώ, ενώ μέσα στον Αύγουστο μεσοσταθμικά ήταν στα 114 ευρώ.

Διαβάστε ακόμη

Τα νέα του ΠΑΣΟΚ, οι τρεις που κυνηγούν τον «Έλληνα Bitcoin», ο Σταθόπουλος και η Yalco

Βγαίνει στο σφυρί το «Lemos International Center» στο Κολωνάκι

Οι ταχυδρόμοι και διανομείς των ΕΛΤΑ γίνονται ψηφιακοί – Στη μάχη του last mile

.