Ο τουρισμός προσελκύει deals και το γ’ τρίμηνο του 2022 ήταν το πλέον… πλούσιο σε επιχειρηματικές συμφωνίες στην Ελλάδα.

Το μεγαλύτερο deal είναι η κορυφαία στρατηγικού χαρακτήρα συμφωνία μεταξύ του κρατικού ταμείου της Σιγκαπούρης GIC με τον όμιλο Sani/ Ikos που ανακοινώθηκε τον Σεπτέμβριo.

Xαρακτηρίστηκε ως το μεγαλύτερο deal στην ευρωπαϊκή ξενοδοχειακή αγορά μετά την πανδημία και έχει ξεχωριστή σημασία όχι μόνο για τον ξενοδοχειακό κλάδο αλλά και για το εγχώριο real estate σηματοδοτώντας για πρώτη φορά την έλευση ενός διεθνούς, θεσμικού επενδυτή όπως είναι η GIC, με μακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα- δείγμα ότι η ελληνική αγορά μπορεί να συγκεντρώνει πλέον το ενδιαφέρον μεγάλων διεθνών παικτών ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με τον τουρισμό.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τη συμφωνία, το επενδυτικό ταμείο της Σιγκαπούρης GIC αποκτά πλειοψηφικό ποσοστό στον όμιλο Sani/Ikos, η συνολική αξία αποτίμησης του οποίου ανέρχεται σε 2,3 δισ. ευρώ, ενώ οι δρομολογούμενες επενδύσεις αντιστοιχούν σε 900 εκατ. ευρώ.

Τις συμφωνίες σε όλη την Ελλάδα ακριβώς για το γ’ τρίμηνο του 2022 για τα ξενοδοχεία που άλλαξαν χέρια καταγράφει η γνωστή εταιρεία συμβούλων και αναλύσεων gbr Consulting, η οποία συνεργάζεται και με τις Ενώσεις Ξενοδόχων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Στις πλέον πρόσφατες είναι αυτή για το Elatos Resort & Health Club στον Παρνασσό που πουλήθηκε από την Elatos Investment Ltd συμφερόντων της ναυτιλιακής Eletson, ήτοι τις οικογένειες Χατζηελευθεριάδη, Καρασταμάτη και Κέρτσικοφ, περνώντας στον έλεγχο της οικογένειας Αθανάσιου Λασκαρίδη.

Η ιδιοκτησία στον Παρνασσό είναι 80 στρεμμάτων και σε αυτήν αναπτύσσονται 45 ξύλινα bungalows και το κεντρικό κτίριο, σε απόσταση 35 λεπτών από το Χιονοδρομικό κέντρο και την Αράχωβα.

Το ξενοδοχείο (που οι προηγούμενοι ιδιοκτήτες είχαν βγάλει στην αγορά για πώληση από τον Μάρτιο 2021) έκλεισε με τη λήξη της χειμερινής σεζόν 2022 και η νέα ιδιοκτησία σκοπεύει να το επαναλειτουργήσει περίπου μετά μια διετία, εφόσον ολοκληρωθεί πρόγραμμα ριζικής ανακαίνισης της μονάδας.

Από τη Μύκονο του χειμώνα στη Μύκονο των Κυκλάδων: Η Intrakat ανακοίνωσε πρόσφατα την εξαγορά του Apanema Resort στη Μύκονο έναντι ποσού ύψους 10,6 εκατ. ευρώ. Το ακίνητο, που βρίσκεται 900 μέτρα από την πόλη της Μυκόνου, διαθέτει σήμερα 17 δωμάτια, αλλά θα ανακαινιστεί πλήρως και θα επιστρέψει στην αγορά ως high-end boutique ξενοδοχείο, όπως χαρακτηριστικά καταγράφει η gbr.

Η εξαγορά ενισχύει την παρουσία της INTRAKAT στην αγορά της Μυκόνου, καθώς το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο της εταιρείας στο νησί περιλαμβάνει την κατασκευή κατοικιών προσωπικού 200 κλινών στην Άνω Μερά, για τις οποίες αναμένεται σύντομα να ξεκινήσει η αδειοδοτική διαδικασία. Ας σημειωθεί ότι ο όμιλος Intrakat λειτουργεί ήδη, από τις αρχές του 2022, το ξενοδοχείο 5 αστέρων «Xenodocheio Milos» στην Αθήνα, δυναμικότητας 43 δωματίων.

Στις πολύ πρόσφατες συμφωνίες «για τις οποίες είχε γίνει σχετική αναφορά ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο», σύμφωνα με την gbr, είναι αυτή μεταξύ της οικογένειας Γρηγοριάδη και της Goldman Sachs Asset Management. H συμφωνία αφορά τρία ξενοδοχεία του Ghotel group που βρίσκoνται κοντά στην Καλλιθέα στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής σε οικόπεδο 142 στρεμμάτων περίπου: Το 4* Pallini Beach με 485 δωμάτια & bungalows, το 4* αστέρων επίσης Athos Palace με 413 δωμάτια και το 5* Theophano Imperial Palace με 151 δωμάτια.

Ο συνολικός αριθμός δωματίων είναι 1.049 και αναμένεται προσεχώς η επανατοποθέτηση των ξενοδοχείων. Άλλα ξενοδοχεία του Ghotels Group είναι τα 5* Simandro Beach (367 δωμάτια), το 3* Μacedonian Sun (147 δωμάτια), αμφότερα στη Χαλκιδική και το 3* Panormo Beach στο Ρέθυμνο Κρήτης (43 δωμάτια).

«Nωρίτερα, στις αρχές Αυγούστου ανακοινώθηκε ότι το 5άστερο Sheraton στη Ρόδο, 401 δωματίων πουλήθηκε από τη Λάμψα ΑΕ στην Azora European Hotel & Lodging F.C.R για ποσό ύψους 43,8 εκατ. ευρώ (109.000 ευρώ ανά δωμάτιο).

Για την Azora με έδρα τη Μαδρίτη είναι η πρώτη ξενοδοχειακή εξαγορά στην Ελλάδα», αναφέρει η gbr. «Μέσα στο καλοκαίρι επίσης, το Grande Mare Hotel πουλήθηκε τελικά, κατόπιν πλειστηριασμού, μετά από πολλές προσπάθειες για 5,89 εκατ. ευρώ. Το ακίνητο βρίσκεται στις Μπενίτσες, 10 χιλιόμετρα νότια της πόλης της Κέρκυρας μπροστά από το 5 αστέρων Angsana Corfu».

Τέλος, στα τέλη Οκτωβρίου ο Όμιλος Mitsis Hotels ανακοίνωσε ότι επεκτείνει περαιτέρω τις δραστηριότητές του με 20ετή συμφωνία διαχείρισης με την Happy Holidays SA για ένα νέο resort 5* που βρίσκεται κοντά στο χωριό Σάρτη στη Σιθωνία Χαλκιδικής, επεκτείνοντας εκεί τις δραστηριότητές του.

Το resort θα αποτελείται από ένα boutique ξενοδοχείο 5* αστέρων που θα προσφέρει 52 δωμάτια, συνέδρια και κέντρο ευεξίας, ένα ξενοδοχείο 5* με σουίτες με 98 δωμάτια, κέντρο θαλασσοθεραπείας, χώρους εστίασης και καταστήματα, καταφύγιο τουριστικών σκαφών δυναμικότητας 20 θέσεων κ.α.

Ο όμιλος Mitsis Hotels (με 19 ξενοδοχεία στο χαρτοφυλάκιό του σε Αθήνα,  Καμένα Βούρλα, Κρήτη, Κω και Ρόδο) θα συνδράμει στη φάση προσχεδιασμού του έργου που θα περιλαμβάνει και τον ορισμό του brand concept, του επιχειρηματικού σχεδιασμού, της διαχείρισης απόδοσης καθώς και των επιμέρους προτάσεων σε τεχνικό, σχεδιαστικό και κατασκευαστικό επίπεδο.

Διαβάστε ακόμη

e-Κληρονομιές: Ο «μαραθώνιος» των δικαιολογητικών και τα «ψιλά» γράμματα της δήλωσης

Ο Τσίπρας, οι πέτρες και οι εκλογές, η Εθνική Τράπεζα στη Φρανκφούρτη, το δίπορτο για το «Βενιζέλος» και οι τρεις επιχειρηματίες που «σήκωσαν» το Ταμείο Ανάκαμψης 

Διορθωτικές κινήσεις για το «καλάθι του νοικοκυριού»