Τουρισμός

Ξενοδοχεία – Αθήνα: Η Trivago κατέγραψε διψήφια αύξηση στην on line μέση τιμή τον Σεπτέμβριο

  • Στεφανία Σούκη
19ameliaathens-acropolisview.jpg


Αύξηση σε σχέση με πέρυσι καταγράφεται σε όλες ανεξαιρέτως τις ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις, ενδεικτικό της βελτιωμένης εικόνα στα ταξίδια τη δεύτερη σεζόν Covid 19

Διψήφιο ποσοστό αύξησης σε σχέση με την περυσινή χρονιά σημειώνει για το μήνα Σεπτέμβριο η μέση on line τιμή ανά διανυκτέρευση των ξενοδοχείων της Αθήνας, φθάνοντας τα 114 ευρώ.

Η αύξηση φέτος, τη δεύτερη σεζόν Covid 19, σε σύγκριση με πέρυσι διαμορφώνεται στο +16%, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της γνωστής μηχανής αναζήτησης της Trivago, με την ελληνική πρωτεύουσα να ακολουθεί τις τάσεις και άλλων ευρωπαϊκών μεγαλουπόλεων, όπου επίσης καταγράφεται σημαντική αύξησης στις ξενοδοχειακές τιμές.

Μάλιστα η μέση τιμή στην Αθήνα είναι ελαφρως υψηλότερη σε σύγκριση με τον Αύγουστο όπου η μέση on line ξενοδοχειακή τιμή ήταν στα 113 ευρώ (και στα 108 ευρώ τόσο για τον Ιούνιο όσο και τον Ιούλιο).

Σημειωτέον ότι αντίστοιχη τιμή ανά διανυκτέρευση, στα 114 ευρώ είχε καταγραφεί επίσης και το Σεπτέμβριο του 2018, λίγο χαμηλότερη ήταν τη χρονιά ρεκόρ του 2019, ενώ πέρυσι τον Σεπτέμβριο, την πρώτη χρονιά της πανδημίας, το αντίστοιχο νούμερο ήταν στα 98 ευρώ.

Η Trivago καταγράφει τις αλλαγές των τιμών σε περισσότερα από 2 εκατομμύρια ξενοδοχεία και εναλλακτικά καταλύματα διεθνώς σε παραπάνω από 400 ιστοσελίδες κράτησης ανά τον κόσμο στο Hotel Price Index, καταγράφοντας τις διακυμάνσεις των τιμών σε δημοφιλείς προορισμούς ανά τον κόσμο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι φέτος το Σεπτέμβριο, όλες οι ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις σημειώνουν αύξηση σε σύγκριση με πέρυσι, με την πλειονότητα μάλιστα να σημειώνει διψήφια ποσοστά, μία ακόμη ένδειξη για τη βελτίωση που καταγράφεται στα ταξίδια, όπου η συσσωρευμένη ζήτηση παραμένει υψηλή.

Καμία ευρωπαϊκή πρωτεύουσα δεν είχε πτώση σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ Κωνσταντινούπολη και Βαρκελώνη ήταν οι μοναδικές περιπτώσεις με πτώση σε μηνιαία βάση.

Αναλυτικότερα, ως προς την πορεία της αγοράς στην υπόλοιπη Ευρώπη, στις πλέον δημοφιλείς ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, μεγάλη αύξηση, κατά 19% σε σύγκριση με πέρυσι σημειώνουν τα ξενοδοχεία στο Λονδίνο με μία μέση τιμή στα 171 ευρώ, ενώ στο Παρίσι με μία μέση τιμή φέτος στα 181 ευρώ, καταγράφεται αύξηση σε ετήσια βάση 8% και –εντυπωσιακή- άνοδος κατά 24% σε μηνιαία βάση, σε σύγκριση με τον Αύγουστο.

Από τους πλέον δημοφιλείς προορισμούς, στο Αμστερνταμ, οι τιμές έχουν σημειώσει επίσης διψήφιο ποσοστό ανόδου, φθάνοντας τώρα τα 153 ευρώ.

Οι υψηλότερη τιμή on line καταγράφεται στη Ζυρίχη με 213 ευρώ.

Στον αντίποδα, τα πιο φθηνά ξενοδοχεία είναι στη Μόσχα με 61 ευρώ κατά μέσο όρο φέτος το Σεπτέμβριο, ενώ χαμηλές τιμές καταγράφονται και στην Κωνσταντινούπολη, όπου η μέση τιμή διαμορφώνεται στα 67 ευρώ, έχοντας σημειώσει μονοψήφιο ποσοστό αύξησης, κατά 5% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι.

Διαβάστε ακόμη: 

Το «βαρύ πακέτο» της ΔΕΘ, το χοντρό πακέτο με τα δάνεια και τα τελευταία κοσμικά του Μόντε Κάρλο

Eurogroup: Η κούρσα για το σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης συνεχίζεται

Η καυτή ατζέντα του ΥΠΟΙΚ για Τράπεζες – Κεφαλαιαγορά