Τη διανομή ενός έκτακτου μερίσματος, μετά την πώληση του καναδικού βραχίονα, εξετάζει η διοίκηση της HSBC Holdings Plc, σε μια προσπάθεια να «γλυκάνει» τους μετόχους, εν μέσω της ευρείας αναδιάρθρωσης των δραστηριοτήτων της.  

Κατά την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δ’ τριμήνου, ο παγκόσμιος κολοσσός γνωστοποίησε την πιθανή καταβολή 0,21 δολαρίων ανά μετοχή -ένα ποσό το οποίο θα προέλθει από την εν εξελίξει μεταβίβαση της καναδικής θυγατρικής, αξίας 10 δισ. δολαρίων. 

Όσον αφορά τα οικονομικά μεγέθη του τελευταίου τριμήνου του 2022, τα προ-φόρων κέρδη αυξήθηκαν κατά 92% και ανήλθαν σε 6,83 δισ. δολάρια, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών (6,51 δισ. δολάρια). 

Η τράπεζα, όπως και οι υπόλοιπες χρηματοπιστωτικές εταιρείες, έχουν ωφεληθεί σημαντικά από την αύξηση των επιτοκίων, με τον δείκτη περιθωρίου εσόδων από τόκους (ΝΙΜ) να διευρύνεται στο 1,74% έναντι μόλις 1,19% το προηγούμενο έτος.  

Για το σύνολο του 2023, οι προοπτικές είναι εξίσου θετικές, με τις εκτιμήσεις για τα έσοδα από τόκους να φθάνουν στα 36 δισ. δολάρια. «Υπάρχουν κάποιες αβεβαιότητες στον ορίζοντα, αλλά παραμένουμε θετικοί» δηλώνει στο Bloomberg o διευθύνων σύμβουλος.  

Ταυτόχρονα, σε μια κίνηση που αναμφίβολα θα εγείρει τον ενθουσιασμό των βασικών μετόχων, οι οποίοι κατοικοεδρεύουν στο Χονγκ Κονγκ, η διοίκηση ανακοίνωσε την επαναφορά του θεσμού των τριμηνιαίων μερισμάτων, ενώ αποφάσισε να επισπεύσει το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών.  

Ας σημειωθεί ότι η HSBC βρίσκεται στο μέσο της αναδιάρθρωσης των δραστηριοτήτων της. Αφού ανακοίνωσε την πώληση της καναδικής μονάδας στην Royal Bank of Canada, το επόμενο βήμα είναι να εστιάσει εκ νέου στην αγορά της Ασίας. Συγκεκριμένα, επιθυμεί να ανοίξει θυγατρική στην Ινδία, ενώ σχεδιάζει να ιδρύσει μια υπηρεσία ιδιωτικής τραπεζικής για τους πλουσιότερους ανθρώπους της Νο.2 οικονομίας της Ασίας.

Διαβάστε ακόμα:

Η λαχτάρα του Αλέξη, τα κυβερνητικά κοστούμια, οι φυλακές, το γκολφ, οι επενδυτές και τα νέα κόλπα του κυρ Παντελή

Οι ερειπωμένες αγροικίες που μεταμορφώθηκαν σε ένα ονειρεμένο αυτοσχέδιο χωριό – Υπέροχα σπίτια μέσα στη Φύση όπου ο χρόνος κυλά αργά

Ερευνα: Διατροφή και τεστοστερόνη – Τι ανεβάζει και τι ρίχνει την ορμόνη του σεξ και της ενέργειας