Τράπεζες

Alpha Bank: Πάνω από €1,2 δισ. οι προσφορές για την ιδιωτική τοποθέτηση στο εξωτερικό

  • newsroom


Σταθερά υψηλό το ενδιαφέρον για την ΑΜΚ – Ποιοι συμμετέχουν στο βιβλίο προσφορών για την ιδιωτική τοποθέτηση εκτός Ελλάδας

Προσφορές που αγγίζουν το 1,3 δισ. ευρώ έχουν συγκεντρωθεί στην ιδιωτική τοποθέτηση που πραγματοποιείται στο εξωτερικό στο πλαίσιο της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου που πραγματοποιεί η Alpha Bank.

Η ΑΜΚ που πραγματοποιείται με τη διάθεση νέων μετοχών μέσω δημόσιας προσφοράς στην Ελλάδα (20% των νέων μετοχών) και μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης (89% των νέων μετοχών) στο εξωτερικό με τη διαδικασία διεθνούς βιβλίου προσφορών, ολοκληρώνεται αύριο Τετάρτη 30 Ιουνίου.

Όπως έχει αναφέρει το newmoney, ήδη από την πρώτη ημέρα του ανοίγματος του βιβλίου προσφορών υπήρξε υπερκάλυψη το ποσό της ιδιωτικής τοποθέτησης.

Σύμφωνα με το Bloomberg, θέση στην ΑΜΚ της Alpha Bank λαμβάνουν, τόσο η Schroders Plc, η οποία προσφάτως υπερέβη το 5% του μετοχικού κεφαλαίου μέσα από αγορές που έκανε πριν, αλλά και μετά την ανακοίνωση της αύξησης, όσο και η BlackRock Inc.

Υπογραμμίζεται πως η πρώτη κατέχει έμμεσα δικαιώματα ψήφου, τα οποία αντιστοιχούν σε ισάριθμες κοινές, ονομαστικές, μετά ψήφου, άυλες μετοχές, καθώς και άλλα χρηματοπιστωτικά μέσα, τα οποία παρέχουν δικαίωμα αποκτήσεως μετοχών που ενσωματώνουν δικαιώματα ψήφου, σε ποσοστό 5,2%, ενώ μετά την ολοκλήρωση της ΑΜΚ και εφόσον αυτή ανέλθει στο ανώτατο εύρος της – το 1,20 ευρώ ανά μετοχή– τότε το ποσοστό της θα διαμορφωθεί σε 3,7% (80.814.063 μετοχές). Όσον αφορά στην BlackRock Inc., αυτή εμφανίζεται να κατέχει σήμερα ποσοστό πέριξ του 3%.

Συμμετοχή στην ΑΜΚ έμφανίζεται να έχει εκδηλώσει το Capital Group (κατέχει ποσοστό 3%) και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), το Norges Investment Fund, το κορεατικό fund Mirae, το ιαπωνικό συνταξιοδοτικό fund GIPFJ, αλλά και νέα ονόματα όπως η Reggeborgh Invest.

Ως γνωστόν, η μέγιστη τιμή της ΑΜΚ έχει οριστεί σε 1,20 ευρώ. Το ΔΣ της τράπεζας θα καθορίσει την τελική τιμή διάθεσης των νέων μετοχών, με βάση τα αποτελέσματα της διαδικασίας του βιβλίου προσφορών. Εάν η ΑΜΚ γίνει σε τιμή χαμηλότερη των 1,20 ευρώ, η Alpha Bank έχει ανακοινώσει πως θα διαμορφωθεί αναλόγως και ο αριθμός των νέων μετοχών, διότι ο συνολικός (τελικός) αριθμός των νέων μετοχών θα είναι ίσος με το πηλίκο του τελικού ποσού που θα συγκεντρωθεί μέσω της Αύξησης του Μετοχικού Κεφαλαίου, διαιρούμενο με την τιμή διάθεσης κάθε νέας μετοχής.

Στο σενάριο της υλοποίησης της ΑΜΚ στην ανώτατη τιμή ανά μετοχή που ανακοινώθηκε (1,20 ευρώ) και με τα συνολικά έσοδα της ΑΜΚ στα 800 εκατ. σε κάθε 1 παλαιά μετοχή θα αντιστοιχεί περίπου 0,43 μίας νέας μετοχής.

Η αύξηση κεφαλαίου ολοκληρώνεται στις 30 Ιουνίου, ενώ, όπως έχει γνωστοποιηθεί, οι νέες μετοχές θα αρχίσουν να διαπραγματεύονται στις 13 Ιουλίου.

Διαβάστε ακόμη

Ταμείο Ανάκαμψης: 8+1 αλλαγές για εφορίες, τελωνεία και επιχειρήσεις

Πώς είναι τοποθετημένοι στη θαλάσσια σκακιέρα οι «μεγάλοι» της ακτοπλοΐας

Παπαλεξόπουλος (ΣΕΒ): «Επενδύουμε στο εμείς, χτίζουμε μέλλον»