Σημαντικό μέρος του project Tomorrow που περιλαμβάνει μία σειρά από συναλλαγές «κόκκινων» δανείων έχει ήδη ολοκληρώσει η Alpha Bank, οδεύοντας πρόσω ολοταχώς σε μονοψήφιο δείκτη NPE έως τα μέσα του 2022.

Ειδικότερα, όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, κ. Βασίλης Ψάλτης, στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές, με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 9μήνου 2021, η ολοκλήρωση των projects Cosmos, Orbit και Sky που αποτελούν το 85% των συναλλαγών θα οδηγήσει την Alpha Bank σε δείκτη «κόκκινων» δανείων 13% έως το τέλος του 2021 – 19,9% το 9μηνο του ίδιου έτους και 43% το 2020).

Συγκεκριμένα, το Cosmos (3,4 δισ. ευρώ) έκλεισε τον Οκτώβριο, ενώ η διοίκηση αναμένεται σύντομα να υπογράψει συμφωνία και για τις συναλλαγές Orbit και Sky (1,3 δισ. ευρώ και 2,2 δισ. ευρώ αντίστοιχα), με τις δεσμευτικές προσφορές να κατατίθενται στις αρχές του επόμενου μήνα. «Ως αποτέλεσμα της αναταξινόμησης της περιμέτρου των δανείων της συναλλαγής ‘Cosmos’ στα ‘Στοιχεία Ενεργητικού προς Πώληση’, σε συνέχεια της σχετικής συμφωνίας μας με την Davidson Kempner, πετύχαμε μία πολύ ουσιαστική μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, με το κόστος πιστωτικού κινδύνου να μειώνεται σε ποσοστό χαμηλότερο του 1% για τρίτο συνεχές τρίμηνο. Η επικείμενη ολοκλήρωση των συναλλαγών που δρομολογούμε θα διασφαλίσει την πλήρη εξυγίανση του ισολογισμού μας, καθώς βρισκόμαστε σε τροχιά επίτευξης του στόχου μας να μειώσουμε τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων μας σε μονοψήφιο ποσοστό στις αρχές του 2022», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Ψάλτης.

Πιο αναλυτικά:

  • Project Solar: Αφορά σε δάνεια, ύψους 400 εκατ. ευρώ και αποτελείται κατά 100% από δάνεια wholesale, αλλά και άλλες συναλλαγές, ύψους 700 εκατ. ευρώ, θα ολοκληρωθούν έως το β’ τρίμηνο του 2022.
  • Project Prometheus: Η τράπεζα προχώρησε στην υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας με την Nexi για τον κλάδο του Merchant Acquiring, που, σύμφωνα με την διοίκηση αναμένεται να προσθέσει 45 μονάδες στον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας. Η συναλλαγή θα ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2022.
  • Project Aurora: Η συνθετική τιτλοποίηση είναι ύψους 1,9 δισ. ευρώ και αφορά σε ενήμερα δάνεια από το εταιρικό χαρτοφυλάκιο. Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2021, με το όφελος να «αγγίζει» το ένα δισ. ευρώ.
  • Project Riviera: Άμεση αναμένεται να είναι και η υπογραφή συμφωνιών για την πώληση της Alpha Bank Αλβανίας, πιθανότατα έως το τέλος του 2021, συνεισφέροντας στην τράπεζα περί τα 400 εκατ. ευρώ.
  • Project Skyline (Joint Venture με διεθνή «παίκτη» στην αγορά του real estate): Έχουν ληφθεί μη δεσμευτικές προσφορές. Η συναλλαγή θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2021, εξασφαλίζοντας στην τράπεζα 400 εκατ. ευρώ.
  • Project Crown (πώληση της Alpha Bank London): Έχουν ληφθεί μη δεσμευτικές προσφορές, με την συμφωνία να κλείνει εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022. Το όφελος υπολογίζεται στα 200 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να αναφερθεί πως τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα της Alpha Bank στην Ελλάδα περιορίστηκαν σε επίπεδα κάτω των έξι δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 2,9 δισ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση. Σε οργανικό επίπεδο αυξήθηκαν κατά 100 εκατ. ευρώ, επίδοση σημαντικά καλύτερη της αναμενόμενης, γεγονός που επιτρέπει στην τράπεζα την αναθεώρηση των στόχων που έχει θέσει για τον σχηματισμό «κόκκινων» δανείων και το κόστος πιστωτικού κινδύνου για το 2021. Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στην Ελλάδα διαμορφώθηκε σε 16,6%, ενώ σε επίπεδο Ομίλου αναμένεται σύμφωνα με τον τεθέντα στόχο να μειωθεί περαιτέρω σε 13% έως το τέλος του έτους και σε μονοψήφιο ποσοστό έως τα μέσα του 2022.

Ομόλογο και μέρισμα

«Ο προγραμματισμός μας προβλέπει ότι η έκδοση ομολόγου αυτής της κατηγορίας θα γίνει το 2023, εάν, ωστόσο, υπάρξει παράθυρο ευνοϊκών συνθηκών στις αγορές θα το πράξουμε νωρίτερα». Αυτό τόνισε η διοίκηση της Alpha Bank, αναφορικά με την πιθανότητα έκδοσης ομολόγου AT1, σημειώνοντας πως η τράπεζα έχει περιθώριο άντλησης τέτοιου τύπου κεφαλαίων, ύψους 800 εκατ ευρώ. Ως προς την απόδοση μερίσματος, η διοίκηση σχολίασε πως στην Alpha Bank έχουν προχωρήσει σε μία σειρά από παράλληλες κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση – από την μείωση των NPEs μέχρι την ενίσχυση της κερδοφορίας – πρέπει, ωστόσο, να προηγηθεί συζήτηση με τις εποπτικές αρχές.

Στα 800 εκατ. ευρώ οι εκταμιεύσεις δανείων

Η Alpha Bank παρείχε σημαντική στήριξη στην ελληνική οικονομία, με δάνεια, ύψους 3,8 δισ. ευρώ (3,5 δισ. ευρώ σε επιχειρήσεις και 300 εκατ. ευρώ σε ιδιώτες), κατά τους πρώτους εννέα μήνες του τρέχοντος έτους, με παράλληλη επιτάχυνση του ρυθμού πιστωτικής της επέκτασης. Ειδικότερα, η καθαρή πιστωτική επέκταση ανήλθε σε 800 εκατ. ευρώ το επίμαχο διάστημα που προέκυψε από την χορήγηση δανείων, ύψους ενός δισ. ευρώ σε επιχειρήσεις, επίδοση που επιβεβαιώνει τον τεθέντα στόχο για το 2021.

Μείωση προσωπικού

Tο γ’ τρίμηνο 2021 τα επαναλαμβανόμενα λειτουργικά έξοδα μειώθηκαν κατά 5,8% σε τριμηνιαία βάση, κυρίως ως αποτέλεσμα της απόσχισης της Cepal. Το εννεάμηνο 2021, ενώ για τον Όμιλο μειώθηκαν κατά 0,9% σε ετήσια βάση, ως αποτέλεσμα της μείωσης των δαπανών προσωπικού. Η τράπεζα έχει ήδη εξασφαλίσει το 50% του τεθέντος στόχου μείωσης του κόστους για τα έτη 2021-2024. Το δε, πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου προσωπικού (VSS) που ολοκλήρωσε στην Ελλάδα τον Οκτώβριο του 2021 αναμένεται να οδηγήσει σε σταδιακή αποχώρηση περισσότερων από 550 εργαζομένων, με εκτιμώμενο όφελος περίπου 24 εκατ. ευρώ στις δαπάνες προσωπικού, σε ετήσια βάση. Ως αποτέλεσμα του επιτυχούς προγράμματος VSS, καθώς και των αυξημένων αποχωρήσεων, ο αριθμός του προσωπικού της τράπεζας στην Ελλάδα αναμένεται να μειωθεί σημαντικά σε περίπου 5.500 εργαζομένους.

Διαβάστε ακόμη

Alpha Bank: Στα €297 εκατ. τα προσαρμοσμένα κέρδη μετά από φόρους – Προχωρά το Project Tomorrow

Μεγάλες ελλείψεις στην αγορά – Αναζητούνται από τσιπάκια και γυαλί μέχρι… τενεκεδάκια (pics)

Ελβετικό φράγκο: Αλλάζει η βάση υπολογισμού του επιτοκίου για όλα τα δάνεια