Την προσεχή Δευτέρα, 28 Ιουνίου είναι προγραμματισμένο να ανοίξει το βιβλίο προσφορών (book building) για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank, με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να δίνει σήμερα – εκτός απροόπτου – το «πράσινο φως» στο σχετικό ενημερωτικό δελτίο.

Πιο αναλυτικά, όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, οι νέες μετοχές θα διατεθούν μέσω συνδυασμένης προσφοράς, ήτοι:

(α) στην Ελλάδα, σε επενδυτές λιανικής και σε ειδικούς επενδυτές στο πλαίσιο δημόσιας προσφοράς και

(β) εκτός Ελλάδας, σε ειδικούς, θεσμικούς και άλλους επιλέξιμους επενδυτές, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης, με τη διαδικασία διεθνούς βιβλίου προσφορών.

Με βάση σχετική ανακοίνωση της τράπεζας δε, η ανώτατη τιμή ανά νέα μετοχή που θα διατεθεί, στο πλαίσιο της συνδυασμένης προσφοράς, ορίζεται στο 1,20 ευρώ, ενώ η παράδοση των νέων αυτών μετοχών αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως τα μέσα Ιουλίου.

Πέραν των μετόχων που έχουν ήδη εκφράσει την στήριξή τους στην πρώτη αναπτυξιακή ΑΜΚ, όπως οι Schroders, Blackrock, Capital Group Cos, Norges Bank, Vanguard, Credit Agricole, Swedbank, Charles Schwab Corp, Capital Plc, Dimensional Fund Advisors, TOBAM, St. James’s Place Plc, Massachusetts Mutual Funds, κ.ά., το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη στάση που θα κρατήσουν αφενός, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο κατέχει ποσοστό 10,94% στην Alpha Bank και αφετέρου, ο Τζον Πόλσον, ο οποίος μέσω της Paulson & Co φέρεται να ελέγχει ποσοστό άνω του 5%.

Ειδικότερα, το Γενικό Συμβούλιο του Ταμείου -κατόπιν συνεδρίασης που κράτησε δύο ημέρες- επιβεβαίωσε την στήριξή του στην ΑΜΚ, χωρίς, ωστόσο, να αφήσει να διαρρεύσει μέχρι ποιου ποσοστού θα συμμετάσχει σε αυτήν.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, η περίπτωση της Τράπεζας Πειραιώς, στην οποία περιόρισε την έκθεσή του από το 61% στο 27%, δεν πρέπει να συγχέεται με αυτήν της Alpha Bank, δεδομένου ότι: α) η φύση της ΑΜΚ είναι διαφορετική και β) τα μερίδια είναι διαφορετικά. Όπως και να έχει το ΤΧΣ οφείλει να αποεπενδύσει από όλες τις τράπεζες, γεγονός που σημαίνει ότι θα μπορούσε κάλλιστα να συμμετάσχει με πλήρες το ποσοστό του, καταβάλλοντας περί τα 87,5 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά στον Τζον Πόλσον, οι αρχικές πληροφορίες περί εναντίωσής του στην αύξηση κεφαλαίου φαίνεται να διαψεύδονται, με τον ίδιο να διαβεβαιώνει την διοίκηση της τράπεζας ότι θα συμμετάσχει. Στην Τράπεζα Πειραιώς, πάντως, κατάφερε να αυξήσει το ποσοστό του – από 4,61% σε 18,62% – αποτελώντας έναν από τους βασικούς (cornerstone) επενδυτές.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι μέτοχοι

Σύμφωνα με την τράπεζα, οι υφιστάμενοι μέτοχοι, οι οποίοι θα συμμετάσχουν στην ιδιωτική τοποθέτηση ή στη δημόσια προσφορά, θα δικαιούνται κατανομής κατά προτεραιότητα στις νέες μετοχές υπό την προϋπόθεση ότι:

(α) Οι υφιστάμενοι μέτοχοι, οι οποίοι θα συμμετάσχουν στη δημόσια προσφορά, θα δικαιούνται κατά προτεραιότητα κατανομή που θα διατεθούν μέσω της δημόσιας προσφοράς.

Αυτή θα είναι τουλάχιστον ίση με το ποσοστό συμμετοχής των υφιστάμενων μετόχων στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας κατά την 28η Ιουνίου, όπως αυτό το ποσοστό συμμετοχής θα αυξηθεί και θα προσαρμοστεί, λαμβανομένου υπόψη του συνολικού ποσού των νέων μετοχών που θα διατεθούν κατά την ΑΜΚ, έτσι ώστε να διατηρηθεί τουλάχιστον το ίδιο ποσοστό συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο μετά την ΑΜΚ.

Πρακτικώς, αυτό σημαίνει ότι κατά προτεραιότητα κατανομή μέχρι του ποσοστού που κατέχουν θα έχουν οι υφιστάμενοι μέτοχοι που θα έχουν εκκαθαρίσει τις συναλλαγές τους μέχρι και χθες, Πέμπτη, δεδομένου ότι το ΧΑ χρειάζεται χρόνο – συνήθως Τ+2, δηλαδή την δεύτερη ημέρα μετά τη συναλλαγή – για την εκκαθάριση.

(β) Οι υφιστάμενοι μέτοχοι που θα συμμετάσχουν στη δημόσια προσφορά δεν θα δικαιούνται κατανομή στην ιδιωτική τοποθέτηση και αντιστρόφως.

(γ) Η ίδια κατά προτεραιότητα κατανομή θα δοθεί επί των νέων μετοχών που θα διατεθούν μέσω της ιδιωτικής τοποθέτησης σε υφιστάμενους μετόχους που θεωρούνται ειδικοί ή/και θεσμικοί ή/και άλλοι επιλέξιμοι επενδυτές (συμπεριλαμβανομένου του ΤΧΣ), οι οποίοι θα συμμετάσχουν στην ιδιωτική τοποθέτηση.

(δ) Νέες μετοχές που δεν θα καλυφθούν μέσω της δημόσιας προσφοράς ή της ιδιωτικής τοποθέτησης θα διατεθούν κατά τη διακριτική ευχέρεια του διοικητικού συμβουλίου, λαμβανομένης υπόψη της γνώμης των γενικών συντονιστών και διαχειριστών του βιβλίου προσφορών, αναφορικά με μακροπρόθεσμους επενδυτές που αγοράζουν μετοχές και τις διακρατούν σε βάθος χρόνου (buy and hold investors), μεταξύ άλλων κριτηρίων κατανομής (όπως η έγκαιρη τοποθέτηση των εντολών κ.λπ.).

Διαβάστε ακόμη:

Ο «delta τρόμος», οι 4 μνηστήρες της Εθνικής (μας πρήξατε, έλεος!) και τα… δυσκίνητα ακίνητα

HSBC: Τι προβλέπει για τη μετάλλαξη Δέλτα και τις επιπτώσεις στην ανάκαμψη σε Ελλάδα – Ευρώπη

Μιχ. Στασινόπουλος: Η βιομηχανία χρειάζεται περισσότερα κίνητρα απ’ το Ταμείο Ανάκαμψης