Στα τρία οφέλη που αποφέρει για την Alpha Bank η συμφωνία με τη UniCredit εστίασε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, κ. Βασίλης Ψάλτης, εκφράζοντας την πεποίθηση πως το 2024 θα είναι η χρονιά επιστροφής στα μερίσματα, αφού ο SSM έχει ήδη δώσει το «πράσινο φως» για τη διανομή του 20%.

Ειδικότερα, ο κ. Ψάλτης, σε συνάντηση που είχε χθες, Τετάρτη, με εκπροσώπους του Τύπου, ανέφερε πως η συμφωνία με τη UniCredit έδωσε στην Alpha Bank τη δυνατότητα να:

1) Ολοκληρώσει την αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). «Έχοντας αποδεσμευθεί από αυτή τη ‘σιδερένια μπάλα’ που είχαμε στο πόδι μας μπορούμε να ξαναγίνουμε μια κανονική τράπεζα που λαμβάνει αποφάσεις όπως κάθε ιδιωτικός φορέας, χωρίς ενδιάμεσα φίλτρα που δημιουργούν στρεβλώσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι οι άνθρωποι του Ταμείου προσπαθούσαν πάντα να μην δημιουργούν προσκόμματα σε επιχειρηματικές αποφάσεις.

2) Ανοίξει ένα παράθυρο στον κόσμο για τους πελάτες της, γιατί, όπως τόνισε, «το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει μείνει 10 χρόνια πίσω από όλη αυτή την κρίση και κάπου έχει χάσει την επαφή με τις ευρωπαϊκές εξελίξεις».

3) Διαθέτει ένα ισχυρό γκρουπ μετόχων (UniCredit, Reggeborgh), όπως η Εθνική Τράπεζα έχει το ΤΧΣ, η Τράπεζα Πειραιώς τον Τζον Πόλσον και η Eurobank τη Fairfax. «Αυτό μας βοηθάει να έχουμε την αυτοπεποίθηση που χρειαζόμαστε για να σχεδιάσουμε και τα επόμενα βήματα του 2024», εξήγησε. Υπενθυμίζεται πως το deal UniCredit – Alpha Bank εδράζεται σε μία γενικότερη συμφωνία των δύο πλευρών, με έμφαση στη συγχώνευση των θυγατρικών των δύο Ομίλων στη Ρουμανία, όπου το νέο σχήμα θα αποτελεί την 3η μεγαλύτερη τράπεζα στη χώρα, ενώ σηματοδοτεί την πρώτη επένδυση από στρατηγικό επενδυτή στον ελληνικό τραπεζικό τομέα μετά από 17 χρόνια.

Όσον αφορά στο μέρισμα, αυτό, σύμφωνα με τον CEO της τράπεζας, είναι ο επόμενος μεγάλος στόχος και βάσει των δεικτών και των οικονομικών αποτελεσμάτων έχει καλλιεργηθεί η πεποίθηση πως η Alpha Bank θα επιστρέψει σε αυτό το καθεστώς μετά από σχεδόν 16 χρόνια. «Η Alpha Bank, άλλωστε, από το 1949 μέχρι το 2008, οπότε και οι τράπεζες έλαβαν κρατική βοήθεια, ήταν η μοναδική εισηγμένη που έδινε κάθε χρόνο μέρισμα τους μετόχους της», υπογράμμισε και συνέχισε: «Εχουμε συμφωνήσει για το ύψος του με του SSM και ήδη το έχουμε υπολογίσει στα αποτελέσματα μας. Θα περιμένουμε, όπως και οι άλλες τράπεζες, το τυπικό ‘ok’ τον Απρίλιο. Έχοντας, ωστόσο, πετύχει και αυτόν τον στόχο έχουμε πλέον γυρίσει σελίδα και με πολύ μεγάλη αυτοπεποίθηση θα πάμε την Alpha Bank εκεί που την θέλουν οι πελάτες μας».

Οι προκλήσεις του 2024

Μία ενδιαφέρουσα, αλλά συνάμα όχι εύκολη χρονιά, θα είναι το 2024 σύμφωνα με τη διοίκηση της Alpha Bank, με τις προκλήσεις να προέρχονται κυρίως από το διεθνές περιβάλλον. «Υπάρχουν πολλά ζητήματα ανοιχτά και κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι θα εξελιχθούν με βάση το βασικό σενάριο. Αυτό που μπορεί κάποιος να κάνει είναι να προετοιμάζεται για το χειρότερο, ώστε να αποδώσει το μέγιστο. Σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον που έχουμε μπροστά μας πιστεύουμε ότι η Ελλάδα θα αποτελέσει μια όαση και αυτό το λένε όλοι οι ξένοι με τους οποίους συνομιλούμε, πελάτες και επενδυτές», εξήγησε ο κ. Ψάλτης.

«Οι πολλαπλές κρίσεις που βιώσαμε και βιώνουμε μας οδηγούν να είμαστε συνεχώς σε εγρήγορση», σχολίασε από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Alpha Bank, κ. Βασίλης Ράπανος, προσθέτοντας πως σε πείσμα αυτών των εξελίξεων η ελληνική οικονομία επιδεικνύει δυναμική και θετικές προοπτικές και το τραπεζικό σύστημα ξαναβρίσκει τον βηματισμό του. «Τα προηγούμενα λίγα χρόνια και παρά τις αντιξοότητες στην Alpha Bank μπορέσαμε να εξυγιάνουμε τον ισολογισμό μας και να προσαρμόσουμε την εταιρική μας διακυβέρνηση στις απαιτήσεις της νέας εποχής. Σε αυτό το κλίμα ήρθε να προστεθεί μία μεγάλη επιτυχία, με πολλαπλά οφέλη, όχι μόνο για την ίδια, αλλά συνολικά για το τραπεζικό σύστημα και την οικονομία της χώρας: η στρατηγική συμφωνία με τη UniCredit που φέρνει την τράπεζα σε τροχιά ισχυροποίησης, τόσο στο εγχώριο, όσο και στο ευρωπαϊκό επίπεδο και αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης και προς την τράπεζα, αλλά και την ελληνική οικονομία», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αξίζει να αναφερθεί πως το 2019 η Alpha Bank είχε δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων 43%. Με μία σειρά από ενέργειες, ωστόσο, όπως την ολοκλήρωση της δεύτερης μεγαλύτερης συναλλαγής στην Ευρώπη, το «σπάσιμο» της τράπεζας στα δύο με το hive down, τις απευθείας συναλλαγές με επενδυτές κ.ο.κ., κατάφερε αυτό να έχει μειωθεί σήμερα σε μονοψήφιο ποσοστό, σχεδιάζοντας το προσεχές διάστημα να προσεγγίσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. «Το 50% του ‘κόκκινου’ χαρτοφυλακίου της τράπεζας είναι στεγαστικά. Η ‘θεραπεία’ αυτών απαιτεί χρόνο», ανέφερε ο κ. Ψάλτης.

Παράλληλα, μέχρι το 2017 η Alpha Bank δεν επένδυε σε τεχνολογία, κάτι που ξεκίνησε να κάνει εντατικά το τελευταίο διάστημα. «Με έναν έξυπνο τρόπο, ώστε να αλλάξουμε το μοντέλο μας, για να μπορούμε να αλλάζουμε προς εκεί που θέλουν οι πελάτες μας που είναι πολλοί και πιο απαιτητικοί», σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας.

Η εξωστρέφεια

Στον ελληνόφωνο χώρο επικεντρώνεται η διοίκηση της Alpha Bank, μετά το deal με τη UniCredit στη Ρουμανία.

«Πρόκειται για μία χώρα που λατρεύουμε, με μεγάλες δυνατότητες, αλλά απαιτεί και μεγάλο μέγεθος. Είχαμε στη Ρουμανία επενδεδυμένα κεφάλαια, ύψους 450 εκατ. ευρώ και με τη UniCredit θα έχουμε το 2025 2,45 δισ. ευρώ, ώστε να διαδραματίσουμε πρωταγωνιστικό ρόλο», τόνισε ο κ. Ψάλτης.

Στόχος της Αlpha Bank, όπως εξήγησε ο ίδιος, είναι η επικέντρωση σε Ελλάδα και Κύπρο – μέσω της 100% θυγατρικής της – και η σύνδεση με τα υπόλοιπα περιβάλλοντα στα οποία λειτουργούν οι πελάτες της είτε είναι προς την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη με τη βοήθεια της UniCredit είτε για να δώσει βήμα σε επιχειρήσεις από τη Mέση Ανατολή, ώστε να επενδύσουν μέσω Ελλάδας και Κύπρου προς την Ευρώπη. «Αυτό είναι ένα επιπλέον στοιχείο που νομίζουμε ότι είναι το επόμενο βήμα για την Ελλάδα και όπως διαμορφώνονται οι γεωπολιτικές συνθήκες είναι το σενάριο για το μέλλον και θέλουμε η Αlpha Bank να είναι πρωταγωνιστής», κατέληξε.

Διαβάστε ακόμη

Χρηματιστήριο Αθηνών: «Πετάει» με απόδοση +40% για το 2023 – Πώς ξεπέρασε τις μεγάλες διεθνείς αγορές

Η ΕΡΤ και η «Σαμαρίτιδα», οι κοντρίτσες υπουργών, το μέρισμα της Alpha Bank και τα σχέδια της Τρ. Πειραιώς, τα χαρτάκια του Σωκράτη (αλά ‘99) και το deal του 1 δισ. ευρώ

Τουρισμός: Στο 11,5% του ΑΕΠ η συμβολή του κλάδου, με νέο ρεκόρ το 2023 – Οι δύο αβεβαιότητες για το 2024 (πίνακες)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ