«Κάθε κρίση είναι και μία ευκαιρία. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Πρέπει όλοι να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά για να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία.»

Ο Χάρης Πουαγκαρέ, αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου είναι άνθρωπος που προτιμά να βλέπει τη θετική πλευρά των πραγμάτων.

Με όλες τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, η Κύπρος αναμένεται να χάσει έσοδα 1,1 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως: 500 εκατομμύρια από τον ρωσικό τουρισμό και περίπου 500 από την παροχή χρηματοπιστωτικών, νομικών και λογιστικών υπηρεσιών σε εταιρείες και πολίτες της Ρωσίας.

Είναι, όμως, εισόδημα που μπορεί να αναπληρωθεί. Σε ότι αφορά στον τουρισμό, αναπτύσσονται ήδη νέες αγορές ενδιαφέροντος για την Κύπρο.

Σε ότι αφορά στον κλάδο των υπηρεσιών, μέρος των εσόδων αναπληρώνεται από μία νέα πηγή.  Πρόκειται για εταιρείες, είτε ρωσικών είτε ξένων συμφερόντων, που είχαν καταστήματα στη Ρωσία και αποφασίζουν να εγκαταλείψουν την χώρα, μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο newmoney στο πλαίσιο του 1st Greece- Cyprus Business Summit, ο Χάρης Πουαγκαρέ  εξηγεί: 

«Στην Κύπρο, υπάρχουν αρκετές εταιρείες που διατηρούν αριθμό υπαλλήλων στο νησί, ενώ ο κύριος όγκος του προσωπικού τους βρίσκεται στη Ρωσία. Αρκετές από αυτές τις εταιρείες ενδιαφέρονται να μεταφέρουν όλο τους το προσωπικό στην Κύπρο. Δεύτερον, υπάρχουν εταιρείες ευρωπαϊκών ή αμερικάνικων συμφερόντων, που δραστηριοποιούνταν στη Ρωσία και αποφάσισαν να φύγουν από την χώρα. Ένας από τους προορισμούς που επιλέγουν είναι η Κύπρος. Αν είμαστε έξυπνοι θα κρατήσουμε αυτές τις εταιρείες και μετά τον τερματισμό του πολέμου.»

Ήδη, πέντε μεγάλες πολυεθνικές, από τους κλάδους του financing και του ICT έχουν μετεγκατασταθεί από τη Ρωσία στην Κύπρο: σε Λευκωσία, Λεμεσό και Λάρνακα.

«Η Κύπρος είναι ψηλά στις επιλογές των εταιρειών αυτών, γιατί διαθέτει ένα γνωστό σε αυτές τραπεζικό σύστημα, έχει καλές επικοινωνίες και συνδεσιμότητα με την Ευρώπη. Επίσης, γνωρίζουν ότι θα έρθουν σε έναν τόπο όπου θα είναι καλοδεχούμενοι, όπου υπάρχει ήδη μία μεγάλη ρωσική κοινότητα.»

Στην Κύπρο ζει και δραστηριοποιείται μία κοινότητα Ρώσων που ζει κυρίως στη Λεμεσό και αριθμεί από 30.000 έως 50.000 μέλη.

«Κανείς δεν ξέρει τον ακριβή αριθμό » λέει χαρακτηριστικά ο Πουαγκαρέ. «Αυτοί δεν πρόκειται να πάνε πουθενά και επίσης οι κυρώσεις δεν τους επηρεάζουν με οποιονδήποτε τρόπο» συμπληρώνει. «Θα μπορούσαμε να βελτιστοποιήσουμε τις διαδικασίες υποδοχής εργαζομένων από το εξωτερικό. Για παράδειγμα, η ΕΚΤ ζητά από τις τράπεζες να διευκολύνουν το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών για Ουκρανούς πρόσφυγες. Με τον ίδιο τρόπο, θα μπορούσαμε και εμείς να διευκολύνουμε τις διαδικασίες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα παρακάμψουμε τους κανόνες, ώστε η μετεγκατάσταση ξένων υπαλλήλων να γίνει πιο εύκολη.»

Η έξοδος από τη Ρωσία του Πούτιν δεν αφορά μόνο στις εταιρείες, αλλά και σε χιλιάδες απλούς πολίτες.

Μέρος αυτών επιλέγει και πάλι την Κύπρο, γεγονός που συνέβαλε στην απρόσμενη άνοδο της αγοράς ακινήτων τον Μάρτιο.

«Όλοι περιμέναμε ότι ο κλάδος του real estate θα σημειώσει κάμψη. Όμως τον Μάρτιο καταγράφηκε άνοδος, γιατί κάποιοι, μεταξύ των οποίων και Ρώσοι, αποφάσισαν ότι τώρα είναι η ώρα να προχωρήσουν σε αγορές. Κάποιοι Ρώσοι αποφάσισαν ότι δε θέλουν να ζουν πλέον εκεί και έφυγαν από τη Ρωσία, ενώ άλλοι έμεναν ήδη στην Κύπρο και αποφάσισαν να φέρουν και την υπόλοιπη οικογένειά τους στο νησί.»

Εκτός από τους Ρώσους, καταγράφεται αυξημένη παρουσία επενδυτών από Ισραήλ και Λίβανο. Γενικότερα, στην Κύπρο δεν έχει, προς το παρόν, καταγραφεί επιβράδυνση ή ματαίωση επενδύσεων και οι άμεσες επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία θεωρούνται διαχειρίσιμες.

«Ζούμε καιρούς αναταραχής και σε τέτοιους καιρούς κανείς δε βλέπει καθαρά την απέναντι πλευρά» σημειώνει ο Πουαγκαρέ «αλλά προς το παρόν είμαστε αισιόδοξοι» καταλήγει.

Διαβάστε ακόμη

H TUI αναμένει «δυνατό καλοκαίρι» στα ταξίδια το 2022 (γράφημα)

«Κλείδωσε» για όλο το 2022 ο μειωμένος ΦΠΑ σε εστίαση, τουρισμό και μεταφορές

Το δράμα των αγορών, οι αγωγές για Ρεβυθούσα, οι (άλλοι) Άραβες του Αστέρα Βουλιαγμένης και οι φήμες για Βιοχάλκο