Τη… συνταγή που ακολούθησαν στο project Frontier της Εθνικής Τράπεζας, συμπράττοντας με ισχυρούς «παίκτες» της αγοράς, προτίθενται να εφαρμόσουν οι servicers και στην περίπτωση της «Αριάδνης», του «κόκκινου» χαρτοφυλακίου, λογιστικής αξίας 5,2 δισ. ευρώ, που έχει βγάλει προς πώληση η PQH.

Σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε, στο πλαίσιο ενημέρωσης των αναλυτών, με αφορμή τα αποτελέσματα του 2021, ο επικεφαλής της doValue, Andrea Mangoni, ο Όμιλος έχει συμπράξει από κοινού με Bain και Fortress, προκειμένου να «χτυπήσει» το επίμαχο project, οι μη δεσμευτικές προσφορές για το οποίο αναμένεται να κατατεθούν την ερχόμενη εβδομάδα.

«Δεδομένου του τεράστιου μεγέθους της δεξαμενής δανείων, η διαδικασία υποβολής προσφορών για την ‘Αριάδνη’ θα είναι πολύ ανταγωνιστική», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η συγκεκριμένη συναλλαγή ήταν μία από τις βασικές προτεραιότητες της doValue.

«Είμαστε αισιόδοξοι για το αποτέλεσμα», κατέληξε. Αξίζει να αναφερθεί πως η «τριπλέτα» Bain – Fortress – doValue διεκδίκησε και κέρδισε τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου Frontier, με τις δύο πρώτες να αγοράζουν το 95% των mezzanine και junior ομολογιών που θα εκδίδονταν από ένα Όχημα Ειδικού Σκοπού (Special Purpose Vehicle) και την Τρίτη να ορίζεται διαχειριστής.

Η τιμή για την απόκτηση της σύμβασης διαχείρισης από την doValue, μάλιστα, ανήλθε (υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις) σε περίπου 35 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτήθηκε από τη doValue εξ ιδίων οικονομικών πόρων.

Αντίστοιχες συνεργασίες φέρεται να έχουν δρομολογήσει, τόσο η Intrum, όσο και η Cepal, δεδομένου ότι πρόκειται για το τελευταίο μεγάλο χαρτοφυλάκιο που πωλείται, με το τίμημα να διαμορφώνεται πέριξ του ενός δισ. ευρώ και είναι σε θέση να αλλάξει τις ισορροπίες μεταξύ των servicers.

Με βάση τα πλέον πρόσφατα στοιχεία πρώτη στην κατάταξη φιγουράρει η doValue με υπό διαχείριση δάνεια, ύψους 38 δισ. ευρώ, ενώ ακολουθούν οι Cepal με 29 δισ. ευρώ, Intrum με 28 δισ. ευρώ, Quant με 11 δισ. ευρώ, PQH με εννέα δισ. ευρώ, Β2Κ με τέσσερα δισ. ευρώ, Pimco με τέσσερα δισ. ευρώ, APS με τρία δισ. ευρώ, Apollo με τρία δισ. ευρώ και Artemis με δύο δισ. ευρώ.

Όσον αφορά στο χαρτοφυλάκιο της PQH, αυτό περιλαμβάνει κατά 60% επιχειρηματικά, στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια, τα οποία προέρχονται κυρίως από την πρώην Αγροτική – σε ποσοστό άνω του 50% – και από άλλες τράπεζες/χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που μπήκαν σε εκκαθάριση, όπως ΤΤ, Proton Bank, FBB, Πανελλήνια Τράπεζα και συνεταιριστικές τράπεζες.

Δεν έχουν περιληφθεί δάνεια που φέρουν την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, δάνεια, για τα οποία «τρέχουν» νομικής διαδικασίες, καθώς και αγροτικά δάνεια.

Τα περίπου 97.000 δάνεια έχουν εμπράγματες εξασφαλίσεις όλων των κατηγοριών ανά την Ελλάδα και αφορούν 72.000 δανειακές συμβάσεις που έχουν χορηγηθεί σε 53.000 δανειολήπτες.

Διαβάστε ακόμα: 

Fitch: «Ανάσα» ο πληθωρισμός στις χώρες με υψηλούς δείκτες χρέους όπως η Ελλάδα

Σταϊκούρας: Προτεραιότητα οι μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών 

Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος εξαγοράζει τις εταιρείες «Έδεσμα» και «Αμβροσία»