Ένα άτυπο due diligence, την ανταλλαγή, δηλαδή, στοιχείων και εγγράφων που θα της επιτρέψουν να αποκτήσει μία πιο ξεκάθαρη εικόνα για την κατάσταση της Attica Bank και εν συνεχεία να «ζυγίσει» τα περιθώρια συμμετοχής στην επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 490 εκατ. ευρώ, ξεκινά η Thrivest.

Η εταιρεία, συμφερόντων της τριανδρίας της Παγκρήτιας Τράπεζας, που έλαβε χθες, Πέμπτη, το «πράσινο φως» από το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας – έστω και απουσία των εκπροσώπων της Ellington – για την έναρξη των σχετικών συζητήσεων εικάζεται πως θα χρειαστεί ένα εύλογο διάστημα για να ολοκληρώσει τη σχετική διαδικασία, χωρίς, ωστόσο, να υπάρχει δεσμευτική συμφωνία.

Βάσει χρονοδιαγράμματος, ωστόσο, η ΑΜΚ θα πρέπει να έχει υλοποιηθεί εντός του α’ τριμήνου του 2023. «Στόχος είναι οι δύο πλευρές να μπορέσουν να εξετάσουν το κατά πόσο θα μπορέσουν να πάνε ένα βήμα παραπέρα», εξηγούν αρμόδιες πηγές στο newmoney, εκτιμώντας πως «κλειδί» θα αποτελέσει η στρατηγική για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων. Αυτή φέρεται να έχει ήδη «κλειδώσει» από τα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου, γεγονός που εξηγεί τη ρήξη με τους Αμερικανούς. Όπως έχει γίνει γνωστό, διοίκηση της Attica Bank και Ellington όρισαν συμβούλους (UBS – Euroxx και Pepper αντίστοιχα), οι εισηγήσεις των οποίων υπήρξαν αντικρουόμενες. Οι πρώτοι προέκριναν ως λύση τις πωλήσεις και ο δεύτερος την τιτλοποίηση εκτός, όμως, «Ηρακλή». Εντέλει, το δ.σ. ψήφισε υπέρ των πωλήσεων, με τις πληροφορίες να θέλουν δύο από τα χαρτοφυλάκια – και συγκεκριμένα το Astir Ι που περιλαμβάνει επιχειρηματικά δάνεια με εξασφαλίσεις και το Astir ΙΙ, αξίας 370 εκατ ευρώ, με στεγαστικά δάνεια – να έχουν ήδη βολιδοσκοπηθεί από επενδυτές.

Οι κινήσεις της Thrivest στην τραπεζική σκακιέρα (σ.σ. απόκτηση του ελέγχου της Παγκρήτιας, διαδικασίες απορρόφησης της Συνεταιριστικής Τράπεζας Κεντρικής Μακεδονίας, πρώην Σερρών και ενδιαφέρον απόκτησης του 48,3% της Aegean Baltic Bank) έχει «φουντώσει» τις συζητήσεις περί συγχωνεύσεων, με στόχο τη δημιουργία ενός πέμπτου – μη συστημικού – πόλου.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της τράπεζας, πάντως, μέχρι σήμερα δεν έχει ληφθεί καμία πρόταση ή απόφαση περί συγχώνευσης της Attica Bank με οποιοδήποτε χρηματοπιστωτικό ίδρυμα. Όσον αφορά στο πλήρες νέο Business και Capital plan, στο πλαίσιο της κεφαλαιακής της ενίσχυσης, αυτό θα υποβληθεί στις αρμόδιες εποπτικές αρχές στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Διαβάστε ακόμη

Σήμερα ο χρησμός της Fitch – Τι περιμένουν οι ξένοι επενδυτές

Έτοιμος για αντεπίθεση από τη Βουλή ο Μητσοτάκης – Εφ’ όλης της ύλης σύγκρουση με τον Τσίπρα

Τα υπνωτιστικά έργα της βασίλισσας της μοντέρνας Τέχνης και οι εκθέσεις που γίνονται sold-out