Σήμερα αναμένεται ο χρησμός του Fitch για την αξιολόγηση της Ελλάδας, με τους ξένους επενδυτές να μην αποκλείουν το σενάριο μιας πιθανής αναβάθμισης, η οποία θα μας φέρει ένα βήμα πριν την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα. 

Στην τελευταία έκθεση του αμερικανικού οίκου για τη χώρα μας (στις 7 Οκτωβρίου του 2022), η ελληνική αξιολόγηση είχε παραμείνει στο «BB», δηλαδή δύο βαθμίδες κάτω από την επενδυτική κατηγορία, με το outlook να είναι θετικό. 

Σε πρόσφατο σημείωμά της, η Citi δεν αποκλείει το ενδεχόμενο μιας πιθανής αναβάθμισης στο «BB+», παρότι το βασικό σενάριο προβλέπει ότι o Fitch θα περιμένει τις βουλευτικές εκλογές έως ότου προχωρήσει στην αναθεώρηση της ελληνικής αξιολόγησης. 

«Η πτώση των τιμών του φυσικού αερίου θα πρέπει να κατευνάσει ορισμένες από τις ανησυχίες των οίκων αξιολόγησης και δεν θα αποκλείαμε μια αναβάθμιση σε “BB+”. Ωστόσο, πιστεύουμε ότι ο οργανισμός είναι πιθανό να περιμένει μέχρι τις εκλογές, οι οποίες είναι προγραμματισμένες έως τον Ιούλιο» αναφέρει η Citi.  

Η βεβαιότητα της Societe

Μεγαλύτερη βεβαιότητα για μια επερχόμενη αναβάθμιση εκφράζει, πάντως, η Societe Generale, η οποία θεωρεί ότι ο Fitch θα αναθεωρήσει την αξιολόγηση της χώρας σε «BB+» με σταθερό outlook από «BB» με θετικές προοπτικές προηγουμένως. 

Η εν λόγω πεποίθηση εδράζεται στο γεγονός ότι ο Standard & Poor’s, ένας από τους υπόλοιπους μεγάλους οίκους αξιολόγησης, έχει ήδη αναβαθμίσει την Ελλάδα σε «ΒΒ+», δηλαδή μία βαθμίδα κάτω της επενδυτικής κατηγορίας.  

Μάλιστα, ο S&P θα δημοσιεύσει το επόμενο report στις 21 Απριλίου, με τη Societe Generale να διατηρεί βάσιμες ελπίδες για μια πιθανή αναβάθμιση στο «BBB-» (επενδυτική κατηγορία), ακόμη και στο μέσο των βουλευτικών εκλογών.  

Οι πιθανές ημερομηνίες για το investment grade

Ας σημειωθεί ότι ο Moody’s αξιολογεί το ελληνικό ομόλογο με «Ba3» (σταθερό outlook) και ο DBRS με «BB high» (σταθερό outlook), δηλαδή τρεις και μία βαθμίδες, αντίστοιχα, χαμηλότερα από τον στόχο της επενδυτικής κατηγορίας. 

Η χώρα μας απώλεσε το investment grade το 2010, εν μέσω της λαίλαπας της οικονομικής κρίσης. Πλέον βρισκόμαστε πιο κοντά από ποτέ στην ανάκτησή της, η οποία μπορεί να επέλθει αρκεί να το πράξει ένας από τους τέσσερις παραπάνω οίκους αξιολόγησης.  

Αυτό μπορεί να συμβεί ακόμη και στο α’ εξάμηνο. Είτε στις 10 Μαρτίου, όταν ο DBRS αναμένεται να επικαιροποιήσει την ελληνική αξιολόγηση, είτε στις 21 Απριλίου, όταν είναι η σειρά της Standard & Poor’s. Αυτοί οι δύο οίκοι, εξάλλου, τοποθετούν την Ελλάδα σε απόσταση – αναπνοής από τον μεγάλο στόχο (μία αξιολόγηση μακριά). 

Εναλλακτικά, θα πρέπει να περιμένουμε έως το β’ εξάμηνο του 2023, δηλαδή μετά τις βουλευτικές εκλογές.

Διαβάστε ακόμη

Τα σενάρια του stress test ανακοινώνει η ΕΚΤ – Οι παραδοχές για ΑΕΠ, πληθωρισμό, ανεργία και ακίνητα

Μυτιληναίος: Στόχος για 1 δισ. λειτουργική κερδοφορία το 2023

Attica Bank: Άτυπο due diligence ξεκινά η Thrivest – «Κλειδί» η στρατηγική για τα «κόκκινα» δάνεια