Στη μετατροπή των warrants σε κοινές μετοχές και στη μεταβίβασή τους για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου στο ΤΧΣ, θα προχωρήσει σήμερα η Attica Bank. Ανοίγει έτσι ο δρόμος για την τελική ευθεία του σχεδίου εξυγίανσης της Τράπεζας, η οποία προβλέπει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου από 120 έως 240 εκατ. ευρώ και είσοδο στρατηγικού επενδυτή. Στόχος είναι οι εξελίξεις να ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη του μήνα.

Μετά τη μεταβίβαση των μετοχών στο ΤΧΣ, θα συνεδριάσει σήμερα το διοικητικό συμβούλιο της Attica Bank και αναμένεται να γνωστοποιηθεί η νέα μετοχική σύνθεση της Τράπεζας. Συνολικά αναμένεται ότι θα εκδοθούν 16.541.878 νέες κοινές μετοχές και το ΤΧΣ θα αποκτήσει ποσοστό 68,2% στην Attica Bank. Το υπόλοιπο ποσοστό θα μοιραστεί στους υφιστάμενους μετόχους, οι οποίοι θα υποστούν σημαντικό dilution. Σημειώνεται ότι στην μετοχική σύνθεση της Attica Bank το Ταμείο των Μηχανικών (ΤΜΕΔΕ) κατέχει το 46,32%, ο ΕΦΚΑ το 32,34%, το ΤΑΠΙΛΤΑΤ το 2,83% και λοιποί μέτοχοι το υπόλοιπο 18,51%.

Οι νέες μετοχές αναμένεται ότι θα ξεκινήσουν να διαπραγματεύονται αύριο στο ΧΑ.

Μέχρι στιγμής το σχέδιο για την εξυγίανση της Attica Bank παραμένει επτασφράγιστο μυστικό με τις ελάχιστες διαρροές να διαβεβαιώνουν ότι αποκλείεται ο κίνδυνος ατυχήματος. Αυτό είναι προφανές αφού σε ρόλο διασώστη βρίσκεται έτοιμο το ΤΧΣ, με προοπτική η Τράπεζα να κρατικοποιηθεί προτού επιτευχθεί η επανιδιωτικοποίησή της με την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στο μετοχικό της κεφάλαιο.

Προκειμένου να διευκολυνθούν οι εξελίξεις και να δοθεί ευελιξία στο ΤΧΣ να αποεπενδύσει (και μελλοντικά από άλλες τράπεζες) και στον νέο επενδυτή να εισέλθει στην Attica Bank, με τροπολογία την περασμένη εβδομάδα, το Υπουργείο Οικονομικών προβλέπει εξαίρεση από την υποχρέωση υποβολής δημόσιας πρότασης σε περίπτωση που κάποιος επενδυτής εισέλθει άμεσα ή έμμεσα στο μετοχικό κεφάλαιο εισηγμένης στο χρηματιστήριο τράπεζας. Μέχρι σήμερα, όταν ένας επενδυτής αποκτούσε στρατηγικό ποσοστό σε εισηγμένη εταιρεία ήταν υποχρεωμένος να προχωρήσει σε δημόσια πρόταση.

Η τροπολογία αναφέρει συγκεκριμένα ότι η υποχρέωση υποβολής δημόσιας πρότασης δεν ισχύει σε περίπτωση άμεσης ή έμμεσης απόκτησης από το ΤΧΣ δικαιωμάτων ψήφου λόγω κεφαλαιακής ενίσχυσης μέσω της συμμετοχής του Ταμείου σε ΑΜΚ πιστωτικού ιδρύματος ή της μετατροπής των υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολογιών ή της άρσης των περιορισμών του Ταμείου στην άσκηση των δικαιωμάτων ψήφου ή απόκτησης μετοχών.

Διαβάστε ακόμη

Πώς να διορθώσετε τις άδικες χρεώσεις πριν πληρώσετε τον ΕΝΦΙΑ

«Μάχη» για ανάπτυξη 7,5%, παροχές και νέα αύξηση κατώτατου μισθού

Το deal της ΑΝΕΚ, το veto των Αυστραλών, οι νέες μετοχές και ο ροκ σταρ Πιερρακάκης