Στα περίπου 300 εκατ. ευρώ υπολογίζει η DBRS τη ζημιά που θα προκύψει για την Attica Bank από την ένταξη του χαρτοφυλακίου Omega, ύψους 1,3 δισ. ευρώ, στον «Ηρακλή», γεγονός που ανεβάζει σε πάνω από 600 εκατ. ευρώ τις κεφαλαιακές ανάγκες της τράπεζες, τις οποίες καλούνται να καλύψουν οι μέτοχοι.

Πιο αναλυτικά, μολονότι η επίσημη κατάθεση του σχετικού πορίσματος από τον οίκο πήρε παράταση για την ερχόμενη εβδομάδα, εντούτοις το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας έλαβε γνώση για το κόστος του τρίτου χαρτοφυλακίου που θέλει να εντάξει στον μηχανισμό του υπουργείου Οικονομικών.

Ειδικότερα, το αίτημα λήψης κρατικής εγγύησης για τους senior notes απαιτεί πρόσθετες προβλέψεις, πέριξ των 300 εκατ. ευρώ, προκειμένου οι τίτλοι να λάβουν την ελάχιστη απαιτούμενη πιστοληπτική διαβάθμιση (BB-).

Είχε προηγηθεί η εκτίμηση για τη ζημία των υπόλοιπων τιτλοποιήσεων – Astir 1 και 2, αξίας 320 και 370 εκατ. ευρώ αντίστοιχα – που υπολογίζεται στα 135 εκατ. ευρώ. Σε συνδυασμό με την τιτλοποίηση Metexelixis (εκτός «Ηρακλή»), για την οποία απαιτείται η λήψη πρόσθετων προβλέψεων της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ, αλλά και των λοιπών αναγκών, στο πλαίσιο του επιχειρησιακού πλάνου, τα συνολικά κεφάλαια που χρειάζεται η Attica Bank φέρεται να ξεπερνούν τα 600 εκατ. ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως είχε αναφέρει το newmoney, εξετάζεται η μερική αξιοποίηση του σχήματος, με την ένταξη στον «Ηρακλή» των δύο από τις τρεις τιτλοποιήσεις. Πρόκειται για ένα σενάριο που έχει ήδη εξεταστεί από την τράπεζα, αφού, όπως προέκυπτε από τις πρόσφατες οικονομικές καταστάσεις, «οι δυσμενείς, σε σχέση με το δεύτερο εξάμηνο του 2021, συνθήκες καθιστούν εύλογη την επανεξέταση της μέχρι σήμερα στρατηγικής ένταξης των τίτλων υψηλής σειράς εξόφλησης στο πρόγραμμα του υπουργείου Οικονομικών, η ισχύς του οποίου λήγει τον προσεχή Οκτώβριο».

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για σχεδόν διπλάσιες κεφαλαιακές ανάγκες από αυτές που είχαν συμφωνηθεί μεταξύ των μετόχων (365 εκατ. ευρώ), γεγονός που επιτάσσει την αναθεώρηση του συμφωνητικού που είχαν υπογράψει, εξετάζοντας ακόμη και την τμηματική καταβολή του ποσού σε βάθος τριετίας.

Υπενθυμίζεται πως στην πρώτη ΑΜΚ τον περασμένο Δεκέμβριο, ύψους 240 εκατ. ευρώ, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) συμμετείχε με ποσοστό 63%. Στη δεύτερη ο ιδιώτης μέτοχος ΤΜΕΔΕ/Ellington είχε συμφωνήσει να αποκτήσει ποσοστό περίπου 68% του μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank.

Το νέο διοικητικό συμβούλιο, πάντως, υπό την κυρία Ελένη Βρεττού στο «τιμόνι», ζήτησε από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) παράταση δύο εβδομάδων για την υποβολή του business και capital plan, κάτι που είχε οριστεί για σήμερα, Παρασκευή.

Διαβάστε ακόμη:

Goldman Sachs: Η ΕΚΤ διευρύνει τις αυξήσεις των επιτοκίων – Στις +75 μ.β. από Σεπτέμβριο (πίνακας)

Bloomberg: Η Gazprom ανοίγει τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου το Σάββατο (upd)

Φον ντερ Λάιεν: Ήρθε η ώρα για πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο