Τους όρους και τις δυνατότητες βελτίωσης της χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων συζήτησαν οι συμμετέχοντες στο πάνελ με τίτλο «Καλλιεργώντας ένα ακμάζον οικοσύστημα ΜμΕ για μια ισχυρότερη οικονομία» που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 9ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιείται στους Δελφούς 10 – 13 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Οι ομιλητές παρέθεσαν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην εύρεση χρηματοδότησης και παρουσίασαν προτάσεις για τη μεγαλύτερη προσβασιμότητα σε τραπεζικές χρηματοδοτήσεις και επενδυτικά κεφάλαια.

Όπως εξήγησε ο Ιωάννης Βουγιούκας, διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Ηπείρου, τα μεγαλύτερα προσκόμματα που εμποδίζουν τις τράπεζες να εγκρίνουν δάνεια προς τις ΜμΕ είναι η χαμηλή ανταγωνιστικότητα των ελληνικών εταιρειών, το πολύ μικρό μέγεθος, η δυσκολία στις επενδύσεις και το έλλειμμα οικονομιών κλίμακας. Ο ίδιος πρότεινε να αυξηθούν τα κίνητρα για συγχωνεύσεις και σημείωσε ότι «το σύστηνα πρέπει αν ξυπνήσει και να εστιαστεί στην χρηματοδότη της ραχοκοκαλιάς της ελληνικής οικονομίας, που είναι οι ΜμΕ». Σε ό,τι αφορά στην Τράπεζα Ηπείρου σημείωσε ότι η τράπεζα μπορεί να εγκρίνει δάνειο σε διάστημα ενός μηνός την ώρα που σε άλλες τράπεζες οι χρόνοι φτάνουν και τους έξι μήνες.

Την πρόθεση της Attica Bank να συμβάλλει με δικά της στελέχη σε διαδικασίες συγχώνευσης ΜμΕ ώστε να προχωρήσει και η χρηματοδότησή τους ανακοίνωσε ο Κωνσταντίνος Χριστοδούλου, διευθυντής εταιρικής τραπεζικής της Attica Bank. «Η αγορά χρειάζεται ρευστότητα, αλλά πρέπει να προσέχουμε για να μη δημιουργηθεί μία νέα γενιά κόκκινων δανείων, είναι μία δύσκολη ισορροπία» παραδέχθηκε, προτείνοντας παράλληλα να γίνεται καλύτερη αξιοποίηση των εγγυοδοτικών εργαλείων. Όπως διευκρίνισε, πέρυσι η Attica Bank κατεύθυνε το 37% των νέων εκταμιεύσεων δανείων σε ΜμΕ, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι φέτος το ποσοστό θα ξεπεράσει το 40%.

Στην ανάγκη θα υπάρξουν περισσότερες συγχωνεύσεις, κυρίως οικογενειακών επιχειρήσεων, αναφέρθηκε και ο Δημήτρης Δημητρίου, αντιπρόεδρος στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ), που πρότεινε να υπάρξουν πιο αποτελεσματικά κίνητρα από την πολιτεία σε αυτή την κατεύθυνση. Συγκεκριμένα, πρότεινε οι συγχωνεύσεις να ανοίγουν το δρόμο για ευκολότερη τραπεζική χρηματοδότηση. Επίσης ζήτησε από την πολιτεία «να χαλαρώσει τα κριτήρια του bankability» ενώ σημείωσε ότι οι ΜμΕ πρέπει να εκπαιδευτούν καλύτερα για το πώς μπορούν να ανταποκριθούν στα κριτήρια βιωσιμότητας και στην ανάγκη για πράσινη και ψηφιακή μετάβαση. Όπως τόνισε ο κ. Δημητρίου, από τα περίπου 130 χιλιάδες μέλη του ΕΒΕΑ, το 95% είναι ΜμΕ και το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν είναι η χρηματοδότηση.

Πέραν της κρατικής και τραπεζικής χρηματοδότησης, έχουν αναπτυχθεί πλέον πολλά επενδυτικά κεφάλαια σημείωσε ο Γιάννης Σπυρόπουλος, διευθύνων εταίρος της OCTANE Management Consultants, που σημείωσε ότι είναι σημαντικό το bankability των επενδυτικών σχεδίων να διασφαλίζει ότι θα υπάρξουν παραγωγικές επενδύσεις. Όπως είπε, τέσσερα είναι τα σημαντικά συστατικά που μπορούν να διασφαλίσουν την χρηματοδότηση μίας επιχείρησης: η σαφής στρατηγική κατεύθυνση, η έννοια της διακυβέρνησης που διασφαλίζει διαφάνεια και αξιοπιστία και αφορά όλα τα μεγέθη των επιχειρήσεων, η εξωστρέφεια και φιλοδοξία των επιχειρήσεων για ανάπτυξη και η σωστή κατανόηση των αριθμών και δεδομένων.

Διαβάστε ακόμη

Αναγκαιότητα η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου – Ευκαιρίες και προκλήσεις για την επόμενη ημέρα

Θεοδώρα, η μικρότερη κόρη του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, η τιάρα και ο γάμος της χρονιάς

iDNA Genomics: Η συμπόρευση με τη ΒΙΑΝΕΞ και το σχέδιο για εισαγωγή στον Nasdaq (pics + γραφήματα)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ