search icon

Τράπεζες

Attica Bank: Τα ποσοστά συμμετοχής στην ΑΜΚ γνωστοποιούν ΤΧΣ και Ellington – ΤΜΕΔΕ

Το ποσοστό, με το οποίο θα συμμετάσχουν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ύψους €240 εκατ., της Attica Bank, αναμένεται να γνωστοποιήσουν οι δύο πλευρές, με την… κλεψύδρα για την διάσωση της τράπεζας να έχει σχεδόν αδειάσει, δεδομένου και του χρονοδιαγράμματος που έχει ανακοινωθεί

Το ποσοστό, με το οποίο θα συμμετάσχουν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 240 εκατ. ευρώ, της Attica Bank, αναμένεται να γνωστοποιήσουν – σήμερα ή το αργότερο την Τρίτη – το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και το σχήμα Ellington – ΤΜΕΔΕ, με την… κλεψύδρα για την διάσωση της τράπεζας να έχει σχεδόν αδειάσει, δεδομένου και του χρονοδιαγράμματος που έχει ανακοινωθεί.

Σύμφωνα με αυτό, μεθαύριο Τετάρτη λήγει η περίοδος άσκησης των δικαιωμάτων προτίμησης και στις 10 Δεκεμβρίου θα γίνει η κατανομή και διάθεση τυχόν αδιάθετων νέων μετοχών, θα πιστοποιηθεί η καταβολή της ΑΜΚ και θα γίνει η ανακοίνωση για την κάλυψή της. Στις 13 Δεκεμβρίου το Χρηματιστήριο Αθηνών θα εγκρίνει την εισαγωγή των νέων μετοχών στο ταμπλό, ώστε στις 14 του ίδιου μήνα να ξεκινήσει και η διαπραγμάτευσή τους.

Στις 25 Νοεμβρίου το Ταμείο αποφάσισε να προχωρήσει σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με το consortium ΤΜΕΔΕ/Ellington, αφήνοντας εκτός της διαδικασίας το σχήμα Bain Capital/JC Flowers που αν και η προσφορά τους ήταν παραπλήσια, εντούτοις φέρεται να έθεσαν πιο σκληρούς όρους. Σε κάθε περίπτωση γνώμονάς του ήταν να καλύψει την συμμετοχή του μέχρι του ποσοστού που κατέχει στην Attica Bank (σ.σ. γι’ αυτό, άλλωστε, έχει δεσμευθεί στον SSM), «ξορκίζοντας» το σενάριο που περιγράφεται στο ενημερωτικό δελτίο περί αύξησης ακόμη και στο 73,12% σε περίπτωση που οι μέτοχοι δεν ασκήσουν τα προτιμησιακά τους δικαιώματα. Όσον αφορά στον προτιμητέο επενδυτή, οι πληροφορίες θέλουν την κοινοπραξία να βάζει στην ΑΜΚ ένα ποσό της τάξεως των 60 με 80 εκατ. ευρώ, χωρίς, ωστόσο, να έχει γίνει γνωστό πως αυτό θα κατανεμηθεί μεταξύ Ellington και ΤΜΕΔΕ. Σημειώνεται ότι κατόπιν της εισαγωγής των 16.541.878 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών της Attica Bank που εκδόθηκαν κατά τη μετατροπή παραστατικών τίτλων (warrants), το ΤΧΣ βρέθηκε με ποσοστό 68,2% στην τράπεζα. Παράλληλα, στο 14,7%, από 46,3% προηγουμένως, υποχώρησε το ποσοστό που κατέχει το Ταμείο Μηχανικών Εργοληπτών και Δημοσίων Έργων (ΤΜΕΔΕ), ενώ αντίστοιχα, το ποσοστό που κατέχει ο e-ΕΦΚΑ υποχώρησε στο 10,3% από 32,5% προηγουμένως.

Τη γνωστοποίηση των προθέσεων των δύο ενδιαφερομένων θα ακολουθήσει ένταξη των προβληματικών δανείων της Attica Bank στο πρόγραμμα «Ηρακλής» και μόλις αυτό ολοκληρωθεί θα γίνει το επόμενο βήμα για την κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας, κατά πάσα πιθανότητα, με μία δεύτερη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου – ενδεχομένως μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022 – ύψους πέριξ των 150 εκατ. ευρώ, στην οποία η Ellington θα καλύψει το μεγαλύτερο μέρος. Αξίζει να αναφερθεί πως ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της Attica Bank «αγγίζει» το 41,7%, ενώ με την ολοκλήρωση της συναλλαγής τιτλοποίησης «Ωμέγα» και την ένταξη του senior note στο πρόγραμμα «Ηρακλής» ο δείκτης NPE θα πέσει σε λιγότερο από 1% σε pro forma επίπεδο. Τέλος, σε τρίτη φάση, η Attica Bank θα εκδώσει Μετατρέψιμο Ομολογιακό ή το ΤΧΣ warrants, με αντίκρισμα τις μετοχές κυριότητάς του, μέσω των οποίων το σχήμα ΤΜΕΔΕ-Ellington θα αυξήσει το ποσοστό του.

Μετά, πάντως, τις αποφάσεις του ΤΧΣ αναμένεται να συνεδριάσει το ΔΣ της τράπεζας, προκειμένου να καθορίσει τις επόμενες διαδικασίες.

Διαβάστε ακόμη:

ΥΠΟΙΚ: Ολική επαναφορά δείχνουν τα στοιχεία – Το άλμα συνεχίζεται και τον Νοέμβριο

Για ποιον χτυπούν οι πράσινες καμπάνες, οι δυο για τις Γούρνες, η ΕΥΔΑΠ και το ακίνητο Χυτήρογλου

Ιωάννα Παπαδοπούλου: Τα 100 χρόνια της ιστορικής εταιρείας, οι εορτασμοί και οι νέες επενδύσεις (pics)

Exit mobile version