Σε πέπλο μυστηρίου που δεν προδιαγράφει αισιοδοξία για την σχεδιαζόμενη ΑΜΚ με ιδιώτη επενδυτή, παραμένουν οι εξελίξεις στην Attica Bank.

Με την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών να πραγματοποιείται τη Δευτέρα 25 Οκτωβρίου, χθες η Attica Bank ανακοίνωσε στο ΧΑ ότι έλαβε προσφορές από όλους τους υποψήφιους επενδυτές που είχαν υποβάλει μη δεσμευτικές προσφορές και σε συνεργασία με τους συμβούλους της θα προχωρήσει στην αξιολόγησή τους. Η Τράπεζα, όπως αναφέρει η χρηματιστηριακή ανακοίνωση, θα ενημερώνει το επενδυτικό κοινό για την πρόοδο της σχετικής διαδικασίας.

Οι επενδυτές που είχαν υποβάλει μη δεσμευτικές προσφορές ένα μήνα πριν, δεν έχουν γίνει γνωστοί, με διαρροές να αναφέρουν τα ονόματα της Bain Capital, της JC Flowers, της Ellington, Ινδών, Λιβανέζων και Αιγύπτιων επενδυτών. Την ίδια στιγμή, τόσο από τη φάση των μη δεσμευτικών, όσο και στη φάση των δεσμευτικών προσφορών, οι επενδυτές φέρεται να συνοδεύουν το ενδιαφέρον τους από πολλούς αστερίσκους, με κυριότερο τη διενέργεια ενδελεχούς ελέγχου στα οικονομικά στοιχεία που τους έχει παρουσιάσει η Τράπεζα.

Χθες αναμενόταν να συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο της Αttica Bank προκειμένου να ενημερωθεί για τις δεσμευτικές προσφορές από τους συμβούλους, Axia Ventures και Euroxx. Η συνεδρίαση, ωστόσο, αναβλήθηκε ήδη από την Δευτέρα και αναμένεται τώρα να γίνει την Παρασκευή, δεδομένου ότι στις 31 Οκτωβρίου λήγει ο χρονικός ορίζοντας στον οποίο η Τράπεζα θα πραγματοποιούσε την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, ύψους 240 εκατ. ευρώ.

Μία ανάσα πριν από την εκπνοή της προθεσμίας που φαίνεται πως έχει θέσει και ο SSM, οι σύμβουλοι, η εποπτεύουσα την Attica Bank Τράπεζα της Ελλάδος και η διοίκηση της Attica Bank, θα δώσουν μάχη μέχρι εσχάτων για τον ιδιώτη στρατηγικό επενδυτή.

Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα, ωστόσο, δεν δημιουργεί αισιοδοξία, αφού το ΤΧΣ που έχει βρεθεί με το 68,2% της Attica Bank μετά τη μετατροπή των warrants σε μετοχές, φαίνεται ότι θα επωμιστεί σχεδόν όλο το βάρος για την κάλυψη της ΑΜΚ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΤΧΣ θα κληθεί να καταβάλει ποσό 190 εκατ. ευρώ, το οποίο θα συμπληρώσει το ΤΜΕΔΕ με 50 εκατ. ευρώ.

Έτσι, θα καλυφθεί το άμεσο κεφαλαιακό κενό της Τράπεζας, αλλά αυτή δεν θα μπορέσει να αποκρατικοποιηθεί. Η επανιδιωτικοποίηση σχεδιάζεται πλέον να επιτευχθεί σε δεύτερη φάση, μέσω μίας νέας αύξησης κεφαλαίου περί τα 200 εκατ. ευρώ, στην οποία ο ιδιώτης επενδυτής θα έχει μεγαλύτερη διασφάλιση να μπει, αφού η Τράπεζα θα έχει λάβει την κεφαλαιακή ενίσχυση των 240 εκατ. ευρώ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η επόμενη αύξηση κεφαλαίου θα απαιτηθεί σύντομα και συγκεκριμένα σε διάστημα όχι μεγαλύτερο των 2 – 3 μηνών, καθώς η DGComp δεν θα επέτρεπε να παγιωθεί ένα καθεστώς κρατικής στήριξης στην Attica Bank.

Το τι μέλλει γενέσθαι αναμένεται να ξεκαθαρίσει τις αμέσως επόμενες ημέρες, οπότε θα έχει βγει α) το πόρισμα για την ύπαρξη πραγματικού ενδιαφέροντος από επενδυτές στη διαδικασία που άνοιξε ουσιαστικά μετά την ένεση των 152 εκατ. ευρώ από απαιτήσεις αναβαλλόμενου φόρου που κατέβαλε το Ελληνικό Δημόσιο στην Attica Bank για την άμεση διάσωσή της, και β) η καταλληλότητα των επενδυτών που θα κριθεί από την ΤτΕ.

Διαβάστε ακόμη:

Οικογένεια Αγούδημου: Νέοι πλειστηριασμοί για οικόπεδα 50 στρεμμάτων στο Κορωπί

Τράπεζα Πειραιώς: Ανοίγει το βιβλίο προσφορών για πράσινο ομόλογο ύψους έως 500 εκατ. ευρώ

Πότε διαγράφονται ανεπίδεκτες προς είσπραξη οφειλές – Πώς, πόσα και ποιοι γλιτώνουν