Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρώτη «πράσινη» ομολογιακή έκδοση ύψους 500 εκατ. ευρώ στην οποία προχώρησε σήμερα η Τράπεζα Πειραιώς.

Οι προσφορές κινήθηκαν στα επίπεδα των 850 εκατ. ευρώ για το πράσινο ομόλογο preferred senior, διάρκειας 6 ετών, με το τελικό επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 3,875% (έναντι του αρχικού 4%). Στην ομολογιακή έκδοση συμμετείχαν 75 θεσμικοί επενδυτές, το 52% των οποίων από το εξωτερικό και το υπόλοιπο 48% από την Ελλάδα.

Η έκδοση αναμένεται να λάβει αξιολόγηση Caa1 από την S&P και Moody’s.

Τα κεφάλαια που αντλήθηκαν μέσω της έκδοσης, θα αποτελέσουν πρόσθετη ρευστότητα στο πλαίσιο της κάλυψης των υποχρεώσεων MREL (Ελάχιστες Απαιτήσεις Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων που πρέπει να καλύψουν οι τράπεζες μέχρι το τέλος του 2025), η οποία θα κατευθυνθεί στη χρηματοδότηση ΑΠΕ, φωτοβολταϊκών και του προγράμματος «Εξοικονομώ».

Ανάδοχοι της έκδοσης είχαν αναλάβει οι: Goldman Sachs, Bank of America – Merrill Lynch, BNP Paribas, Morgan Stanley, Nomura και UBS. Ενόψει της έκδοσης, χθες και προχθές η Τράπεζα πραγματοποίησε επαφές με 25 θεσμικούς επενδυτές και το ενδιαφέρον αναμένεται ισχυρό.

Σημειώνεται ότι η Τράπεζα Πειραιώς έχει καλύψει ουσιαστικά τις υποχρεώσεις για άντληση κεφαλαίων για φέτος μετά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των 1,38 δισ. ευρώ τον Απρίλιο και την έκδοση του ομολόγου ΑΤ1 των 600 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο.

Υπενθυμίζεται ότι η Τράπεζα είχε εκδώσει και δύο ομόλογα Tier II εντός του 2020, αντλώντας κεφάλαια 900 εκατ. ευρώ. Η νέα και πρώτη πράσινη ομολογιακή έκδοση για την Τράπεζα πραγματοποιείται, αξιοποιώντας το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται στις αγορές, αλλά και το θετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί για την ίδια την Τράπεζα μετά τη δραστική υλοποίηση του σχεδίου εξυγίανσής της με αιχμή τη μείωση των κόκκινων δανείων.

Η ανακοίνωση της Τράπεζας Πειραιώς

Η Πειραιώς Financial Holdings Α.Ε. ανακοινώνει ότι η θυγατρική της Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε. («Τράπεζα Πειραιώς») ολοκλήρωσε με επιτυχία τη διαδικασία βιβλίου προσφορών για την έκδοση Πράσινου Ομολόγου Υψηλής Εξοφλητικής Προτεραιότητας (Green Senior Preferred) (εφεξής το «Ομόλογο») ύψους €500 εκατ. με κουπόνι 3,875%, προσελκύοντας το ενδιαφέρον σημαντικού αριθμού θεσμικών επενδυτών.

Με την έκδοση αυτή, η Τράπεζα Πειραιώς προωθεί περαιτέρω το σχέδιο δράσης για τα θέματα ESG (Περιβάλλοντος, Κοινωνίας, Διακυβέρνησης), υλοποιώντας τη δέσμευσή της να στηρίξει την ελληνική οικονομία ενώ ταυτόχρονα κάνει ένα βήμα υλοποίησης του μεσοπρόθεσμου στόχου των ελάχιστων απαιτήσεων σε ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσεις (MREL).

Οι τίτλοι είναι εξαετούς διάρκειας με δυνατότητα ανάκλησης στα 5 έτη και θα εισαχθούν στο Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου – Euro MTF market.

Η έκδοση πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια διήμερων επαφών που είχε η διοίκηση της Τράπεζας με διεθνείς θεσμικούς επενδυτές, συγκεντρώνοντας ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον από περισσότερους από 70 διαχειριστές κεφαλαίων, με τη ζήτηση να ανέρχεται υψηλότερα των €850 εκατ.

Οι BNP Paribas, BofA Securities, Goldman Sachs Bank Europe SE, Morgan Stanley, Nomura και UBS Europe SE ενήργησαν ως Συντονιστές Κύριοι Ανάδοχοι του βιβλίου προσφορών. Η BNP Paribas ενήργησε ως Σύμβουλος Έκδοσης του Πράσινου Ομολόγου.

Ο κ. Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, δήλωσε: «Η επιτυχής έκδοση του Πράσινου Ομολόγου Υψηλής Εξοφλητικής Προτεραιότητας (Green Senior Preferred) ύψους €500 εκατ. επιβεβαιώνει τη δέσμευσή μας για τη χρηματοδότηση της μετάβασης της ελληνικής οικονομίας, των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, στη βιώσιμη ανάπτυξη. Τα κεφάλαια από την έκδοση θα αξιοποιηθούν για την ενίσχυση του «πράσινου» χαρτοφυλακίου μας ύψους €1,7 δισ., με χρηματοδότηση νέων έργων ή αναχρηματοδότηση υφιστάμενων που έχουν επιλεγεί σύμφωνα με τα Κριτήρια Επιλεξιμότητας του Πλαισίου Πράσινων Ομολόγων της Τράπεζας Πειραιώς. Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι με το ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον της σημερινής έκδοσης, που συνιστά σαφή ένδειξη εμπιστοσύνης στις προοπτικές της Τράπεζας Πειραιώς.»

Διαβάστε ακόμη:

Πότε διαγράφονται ανεπίδεκτες προς είσπραξη οφειλές – Πώς, πόσα και ποιοι γλιτώνουν

Η πισίνα του Στέγγου και οι επενδύσεις του κυρίου Coco-mat στην Ελαφόνησο, η χυλόπιτα της Eurobank στην HSBC και το σωσίβιο του Ρέγκλινγκ στις τράπεζες 

Αποζημιώσεις ενοικίων: Πώς θα λύσει η ΑΑΔΕ τον «γρίφο» με τις υπεκμισθώσεις ακίνητων