Θέμα χρόνου φαίνεται πως είναι η γνωστοποίηση από πλευράς της DBRS του πορίσματος για το κόστος των τιτλοποιήσεων που η Attica Bank ευελπιστεί να βγάλει από τον ισολογισμό της, γεγονός που αναμένεται να «ξεκλειδώσει» εξελίξεις, αναφορικά με το ύψος της νέας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, αλλά και των επενδυτών που θα συμμετέχουν σε αυτήν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα ή το αργότερο την Παρασκευή η τράπεζα θα γνωρίζει τον… λογαριασμό και για τις τρεις τιτλοποιήσεις Astir 1 (320 εκατ. ευρώ), Astir 2 (370 εκατ. ευρώ) και Omega (1,3 εκατ. ευρώ), με την τελευταία να θεωρείται και το μεγάλο «αγκάθι», αφού εκτιμάται πως δύσκολα θα λάβει την ελάχιστη πιστοληπτική διαβάθμιση «ΒΒ-», προκειμένου να ενταχθεί στον «Ηρακλή», εξαιτίας της παλαιότερης τιτλοποίησης Artemis (δάνεια Καλογρίτσα). Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται η μερική αξιοποίηση του σχήματος ή ακόμη και η πλήρης αναθεώρηση του επίμαχου σχεδιασμού. Κι αυτό γιατί, όπως προέκυπτε από τις πρόσφατες οικονομικές καταστάσεις, «οι δυσμενείς, σε σχέση με το δεύτερο εξάμηνο του 2021, συνθήκες καθιστούν εύλογη την επανεξέταση της μέχρι σήμερα στρατηγικής ένταξης των τίτλων υψηλής σειράς εξόφλησης στο πρόγραμμα του υπουργείου Οικονομικών, η ισχύς του οποίου λήγει τον προσεχή Οκτώβριο».

Σε κάθε περίπτωση, εάν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για κεφαλαιακές απαιτήσεις, ύψους πέριξ των 600 εκατ. ευρώ, ήτοι σχεδόν διπλάσιες από αυτές που είχαν συμφωνηθεί μεταξύ των μετόχων (365 εκατ. ευρώ), τότε αμφότερες οι πλευρές θα πρέπει να αναθεωρήσουν το συμφωνητικό που είχαν υπογράψει, εξετάζοντας ακόμη και το σενάριο των συνεπενδυτών (εφόσον αυτό είναι εφικτό). Υπενθυμίζεται πως στην πρώτη ΑΜΚ τον περασμένο Δεκέμβριο, ύψους 240 εκατ. ευρώ, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) συμμετείχε με ποσοστό 63%. Στη δεύτερη ο ιδιώτης μέτοχος ΤΜΕΔΕ/Ellington είχε συμφωνήσει να αποκτήσει ποσοστό περίπου 68% του μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank. Στον αντίποδα, εάν η κεφαλαιακή «ένεση» περιοριστεί στα 400 εκατ. ευρώ, τότε η διαφορά σε σύγκριση με τα συμφωνηθέντα είναι μικρή και άρα, δεν τίθεται ζήτημα.

Όπως και να έχει, η συμφωνία των μετόχων, σε συνδυασμό με το business και capital plan, πρέπει το αργότερο έως αρχές Σεπτεμβρίου να έχει υποβληθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), προκειμένου εν συνεχεία, να «τρέξουν» άμεσα οι διαδικασίες αφενός, της ένταξης των – όποιων – τιτλοποιήσεων στον «Ηρακλή», η ισχύς του οποίου λήγει τον Οκτώβριο (σ.σ. εκτός εάν δοθεί παράταση) και αφετέρου, της ολοκλήρωσης της ΑΜΚ. Θα έχει προηγηθεί, προφανώς, η εκλογή της κυρίας Ελένης Βρεττού ως νέου μέλους του δ.σ., προκειμένου να αναλάβει και επισήμως τη θέση της διευθύνουσας συμβούλου.

DTC

Τη δημιουργία ειδικού αποθετικού 22,8 εκατ. ευρώ και την είσπραξη από το Δημόσιο του αντίστοιχου ποσού, με την έκδοση 271.448.946 δωρεάν (άνευ αντιπαροχής) παραστατικών τίτλων δικαιωμάτων κτήσεως κοινών μετοχών (warrants) υπέρ του ελληνικού Δημοσίου ενέκρινε στα τέλη του περασμένου Ιουλίου το δ.σ. της Attica Bank, στο πλαίσιο της ενεργοποίησης του νόμου περί αναβαλλόμενης φορολογίας (DTC).

Πιο αναλυτικά, η ημερομηνία για την άσκηση των δικαιωμάτων από τους υφιστάμενους μετόχους λήγει στις 8 Σεπτεμβρίου και εφόσον οι υφιστάμενοι μέτοχοι δεν ασκήσουν τα δικαιώματα οι τίτλοι θα μετατραπούν σε μετοχές και θα μεταβιβαστούν στο ΤΧΣ, το οποίο θα αυξήσει περαιτέρω το ποσοστό του στην τράπεζα (από 63% σε περίπου 68%). «Πρωταρχικός στόχος της Attica Bank είναι να υλοποιήσει πλήρως το στρατηγικό πλάνο και να καταστεί η πρώτη ελληνική τράπεζα που θα καλύψει ταυτοχρόνως, τόσο το ζήτημα του DTC, όσο και το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων», σχολίασε ο πρόεδρος της τράπεζας και του ΤΜΕΔΕ, κ. Κωνσταντίνος Μακέδος, στο πλαίσιο της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης της Attica Bank.

Διαβάστε ακόμη

Μύκονος: Το σφυρί για ακίνητο-«φιλέτο» στη Χώρα και ο πρίγκιπας (pics)

ΔΕΠΑ Υποδομών: Άνοιξε ο δρόμος για την οριστική πώληση στην ITALGAS

Τα δύο φρέσκα γκάλοπ μετά τα γεγονότα, η Τράπεζα Κύπρου και το βαρύ πυροβολικό, η μέρα των ΕΛΠΕ και οι εξελίξεις στη Euromedica