Ο κ. Χάρης Μαργαρίτης, Ανώτερος Γενικός Διευθυντής, Group Chief Operating Officer της Τράπεζας Πειραιώς, συμμετείχε στο Delphi Forum σε συζήτηση με θέμα «AI Transformation: Opportunities and Challenges». Ανάμεσα σε άλλα ανέφερε ότι διάφορες μελέτες δείχνουν πως με την αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης, οι Τράπεζες μπορούν να πετύχουν αύξηση της παραγωγικότητας τους από 22 έως 30%.

«Στην Τράπεζα Πειραιώς αυτή τη στιγμή συνεργαζόμαστε με μία νεοφυή εταιρεία για να εκτιμήσουμε την δυνατότητα αύξησης παραγωγικότητας υιοθετώντας με διάφορους τρόπους την τεχνητή νοημοσύνη. Η τεχνολογική πρόοδος και η ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στις τραπεζικές υπηρεσίες δεν είναι απλώς μια αναπόφευκτη εξέλιξη, αλλά μια ευκαιρία να διαμορφωθεί μια νέα εποχή στην τραπεζική, όπου οι πελάτες θα βιώνουν ένα νέο επίπεδο διαφάνειας, ενεργού συμμετοχής και προσωποποίησης».

Ο κ. Μαργαρίτης τόνισε ότι με την ενσωμάτωση της Τεχνητής Νοημοσύνης, οι τράπεζες αναμένεται να μετασχηματίσουν τη σχέση τους με τους πελάτες, καθιστώντας την πιο δυναμική, ευέλικτη και προσαρμοσμένη στις ανάγκες και τις προτιμήσεις τους. Αυτή η εξέλιξη θα οδηγήσει σε βαθύτερη διασύνδεση και εμπιστοσύνη μεταξύ των πελατών και της τράπεζας, καθώς οι υπηρεσίες θα γίνονται όλο και πιο αξιόπιστες, ασφαλείς και οικονομικά ευεργετικές.

«Στην Τράπεζα Πειραιώς υλοποιούμε τον μετασχηματισμό των καταστημάτων μας ακολουθώντας ένα μοντέλο που θέτει τον πελάτη στο επίκεντρο από τη πρώτη στιγμή που θα μπει στο κατάστημα. Σκοπός είναι να ενισχύσουμε τη σχέση εμπιστοσύνης παρέχοντας πλήρως προσαρμοσμένες λύσεις με διαφάνεια. Στην προσπάθεια αυτή, αξιοποιούμε τις τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης με διάφορους τρόπους».

Ένας άλλος τομέας που θα επηρεαστεί σημαντικά είναι η εκπαίδευση, πρόσθεσε ο κύριος Μαργαρίτης. «Η Τεχνητή Νοημοσύνη προσφέρει εκπαιδευτικές εμπειρίες με εργαλεία που προσαρμόζονται στο ιδιαίτερο επίπεδο και τον ρυθμό μάθησης κάθε μαθητή. Αυτή η προσέγγιση μπορεί να βελτιώσει την αποδοτικότητα της μάθησης, να διευκολύνει την εξατομικευμένη εκπαίδευση και να ενισχύσει τις δυνατότητες δια βίου μάθησης. Θα υπάρχει η δυνατότητα όχι μόνο να αυξηθεί η ευκολία και η αποδοτικότητα στην καθημερινή ζωή αλλά και να λύσει μερικά από τα πιο περίπλοκα και παγκόσμια προβλήματα, όπως η κλιματική αλλαγή, η βιωσιμότητα των πόρων, και οι παγκόσμιες υγειονομικές προκλήσεις. Η Τεχνητή Νοημοσύνη ενδέχεται να μετασχηματίσει τη δημόσια υποδομή και τη διακυβέρνηση, βελτιώνοντας τη διαχείριση πόλεων και την παροχή δημοσίων υπηρεσιών μέσω έξυπνων και αυτοματοποιημένων λύσεων.

Είναι επιτακτική η ανάγκη για μια συνειδητή και συλλογική προσπάθεια από όλους τους εμπλεκόμενους – από ερευνητές και αναπτυξιακούς οργανισμούς έως κυβερνήσεις και το κοινό – ώστε να διασφαλιστεί ότι η τεχνητή νοημοσύνη αξιοποιείται με υπεύθυνο και βιώσιμο τρόπο. Η εκπαίδευση και η διαφάνεια θα πρέπει να είναι κορυφαίες προτεραιότητες, ώστε όλοι οι πολίτες να κατανοούν τις δυνατότητες και τους κινδύνους που συνεπάγεται η Τεχνητή Νοημοσύνη. Η ενεργή συμμετοχή σε διαλόγους για την ηθική χρήση της και η εφαρμογή στρατηγικών που προωθούν την κοινωνική δικαιοσύνη και την οικονομική ισότητα είναι απαραίτητες».

O COO της Τράπεζας Πειραιώς, σημείωσε ότι η ανθρωπότητα βρίσκεται ενώπιον μιας εποχής όπου η συζήτηση για την Τεχνητή Νοημοσύνη δεν περιορίζεται μόνο στα τεχνικά οφέλη αλλά επεκτείνεται σε βαθύτερα ηθικά, κοινωνικά, και πολιτικά ζητήματα. Η δημιουργία ισχυρών, διαφανών και δίκαιων πολιτικών μπορεί να διασφαλίσει ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη θα χρησιμοποιηθεί με τρόπο που ενισχύει την κοινωνική αλληλεγγύη και προάγει την κοινή ευημερία.

Διαβάστε ακόμη 

Γιατί γερμανικοί κολοσσοί μπορεί να αποτελέσουν «αχίλλειο πτέρνα» των ευρωπαϊκών αγορών (πίνακες)

«Εκλεισε» η χρηματοδότηση για το νέο project 5* των 150 εκατ. ευρώ στο Πόρτο Χέλι – Ετοιμο το 2026 (pics)

ΕΝΦΙΑ: Ανοίγει η εφαρμογή για διορθώσεις στο Ε9

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ