O Πιερ Βουντς, διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας του Βελγίου και μέλος του συμβουλίου της ΕΚΤ, ήταν σαφής: τα στοιχήματα των αγορών πως τα ευρωπαϊκά επιτόκια μπορεί να πιάσουν «ταβάνι» στο 4% ίσως αποδειχτούν ακριβή, αν οι υψηλές πληθωριστικές πιέσεις επιμείνουν.

«Εάν δεν έχουμε σαφή σημάδια πως ο δομικός πληθωρισμός υποχωρεί, θα πρέπει να κάνουμε περισσότερα» τόνισε νωρίτερα ο Βέλγος τραπεζίτης, δηλώνοντας ξεκάθαρα πως το σενάριο της αύξησης των επιτοκίων έως και στο 4% «δεν μπορεί να αποκλειστεί».

Βεβαίως, ο Βουντς, όπως και ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος, από τη Μαδρίτη, συμφώνησαν πως σε κάθε περίπτωση όλα θα εξαρτηθούν από τη ροή των στοιχείων. Και στο επικείμενο συμβούλιο του Μαρτίου η συζήτηση δεν θα επικεντρωθεί απλά στις αποφάσεις της συνεδρίασης που είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ολοκληρωθεί με μια ακόμη αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, αλλά στις νέες προβλέψεις που προκύπτουν από τα τελευταία στοιχεία, που δυστυχώς για τις αγορές δεν είναι ενθαρρυντικά προς την κατεύθυνση της χαλάρωσης πόσο μάλλον του τερματισμού του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων.

Το «αγκάθι» του δομικού πληθωρισμού

Για το Φεβρουάριο, η υποχώρηση του πληθωρισμού ήταν μικρότερη από την αναμενόμενη, από το 8,6% στο 8,5%, σε αντίθεση με τις προβλέψεις για 8,2%. Ωστόσο, το χειρότερο ήταν πως ο δομικός πληθωρισμός που πλέον συγκεντρώνει όλα τα βλέμματα, καθώς δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, ανέβηκε από το 5,3% στο 5,6%.

Πολλοί αξιωματούχοι της Τράπεζας είχαν προειδοποιήσει εδώ και μέρες πως στο στόχαστρο έχει μπει πλέον ο δομικός πληθωρισμός, η αντίσταση του οποίου δεν μοιάζει ακόμη να «λυγίζει» απέναντι στη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας. Το επανέλαβαν και σήμερα τόσο ο Λουίς ντε Γκίντος, όπως και οι κεντρικοί τραπεζίτες της Σλοβενίας και της Εσθονίας, Βόστγιαν Βάσλε και Μάντις Μίλερ, σε δικές τους εμφανίσεις νωρίτερα

Με τους κεντρικούς τραπεζίτες να δίνουν το… σύνθημα, ήταν λογικό και επόμενο πως και οι διεθνείς αναλυτές θα ακολουθήσουν προχωρώντας σε αναθεώρηση των εκτιμήσεών τους.

Bank of America, Morgan Stanley, Barclays, BNP Paribas και Danske Bank συνιστούν τον τελευταίο γύρο των διεθνών τραπεζών που βάζουν πλέον στο ταμπλό το ορατό ενδεχόμενο αύξησης των ευρωεπιτοκίων έως το 4%.

Υπενθυμίζουμε πως έπειτα από συνεχείς αυξήσεις των επιτοκίων από πέρυσι, κατά 300 μονάδες βάσης, τα ευρωεπιτόκια βρίσκονται σήμερα στο 2,5%.

Διαβάστε ακόμη  

Nέο πρωτοποριακό – μοριακό pap test από Έλληνες – Από τον Παπανικολάου στην Dr. Lucy Gilbert   

Ξέφραγο αμπέλι» οι ελληνικοί σιδηρόδρομοι – Οι ευθύνες της ΡΑΣ: Τι αποκαλύπτει ο αρμόδιος ευρωπαϊκός Οργανισμός (γραφήματα + tweet)  

Τα brands που έγραψαν ιστορία τη δεκαετία του ’60: Ανθος Ορύζης, Tαμ-ταμ, Καλμόλ, Προ-πο, Φλορέτα, Μπρούσκο Ναούσης και Vat 69