Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας πρόκειται να συνεδριάσει σήμερα προκειμένου να δώσει το «πράσινο» φως, μεταξύ άλλων, για την τιτλοποίηση ύψους 6,1 δισ. ευρώ με την επωνυμία Frontier.

Όπως είχε αναφέρει τo Newmoney, η Εθνική Τράπεζα είναι η τελευταία από τις συστημικές τράπεζες που καταθέτει αίτημα στο υπουργείο Οικονομικών για την παροχή εγγυήσεων.

Τι είναι το project Frontier

Η Εθνική τράπεζα αναμένεται να ενταχθεί στο σχέδιο «Ηρακλής» το οποίο δίνει τη δυνατότητα στις τράπεζες να βελτιώσουν την ποιότητα του ενεργητικού τους.

Συγκεκριμένα, το project Frontier, ύψους 6,1 δισ. ευρώ, το οποίο όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ, κ. Παύλος Μυλωνάς, αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων 9μήνου, θα συμβάλλει στη μείωση του δείκτη NPEs κάτω από το 15%, ενώ δεν προβλέπει καμία διαδικασία hive down ή carve-out, απόσχιση, δηλαδή, της τραπεζικής δραστηριότητας και μετακίνηση του προσωπικού σε άλλη εταιρεία. Το σχετικό αίτημα σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες αναμένεται την επόμενη εβδομάδα.

Αφορά σε περίπου 190.000 δάνεια, τα οποία αντιστοιχούν σε 80.000 οφειλέτες, με το 90% να φέρουν εξασφαλίσεις σε ακίνητα, ενώ αποτελείται σε ποσοστό 77% από στεγαστικά, 18% από επιχειρηματικά και μικρά επαγγελματικά και 5% καταναλωτικά δάνεια.

Στόχος της διοίκησης είναι οι μη δεσμευτικές προσφορές να κατατεθούν το α’ τρίμηνο του 2021, προκειμένου η συναλλαγή να έχει ολοκληρωθεί το β’ τρίμηνο του ίδιου έτους.

Πρόταση Μυλωνά για κατάτμηση του Πτωχευτικού Νόμου

Υπέρ της κατάτμησης του νέου Πτωχευτικού Νόμου, της σταδιακής δηλαδή εφαρμογής του, τάχθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, κ. Παύλος Μυλωνάς, κατά τη χθεσινή του τοποθέτηση σε e-συζήτηση που διοργάνωσε ο ΙΟΒΕ.

«Χωρίς ένα θεσμικό πλαίσιο που δουλεύει δεν μπορούμε να μειώσουμε τα ‘κόκκινα’ δάνεια. Ένα από τα πιο κρίσιμα κομμάτια του θεσμικού πλαισίου είναι να δουλεύει το Πτωχευτικό. Μας έχει ταλαιπωρήσει ο Νόμος Κατσέλη, μπορώ να πω μια λίστα νομοθετημάτων που δεν είχαν τύχη. Επικροτούμε την προσπάθεια ως αναγκαία. Όταν δεν υπάρχουν βιώσιμες επιχειρήσεις η μόνη λύση είναι το Πτωχευτικό. Ήταν εξαρχής επείγον, γιατί όλες οι τράπεζες δοκιμάζουν να μειώσουν τα ‘κόκκινα’ δάνεια, πουλάμε σε servicers, εάν δεν υπάρχει η διέξοδος του Πτωχευτικού δεν θα πάρει κανείς αυτά τα δάνεια», ανέφερε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει: «Έχει γίνει ακόμη πιο σημαντικό γιατί το Eurogroup το έβαλε και στις προτεραιότητες του προγράμματος. Θα ήθελαν να δουν βελτιώσεις και υλοποίησης του νέου Νόμου τους επόμενους μήνες. Αυτός λύνει πολλά προβλήματα, αλλά δεν έχει υλοποιηθεί. Στο παρελθόν έχουμε περάσει Νόμους, αλλά στην υλοποίηση έχουμε παιδευτεί. Για παράδειγμα, εάν ο Νόμος Κατσέλη είχε εφαρμοστεί στη Σουηδία ή στην Αυστρία θα ήταν ένας πολύ καλός Νόμος. Στα… χαρτιά είναι μία χαρά. ‘Κολλάει’ γιατί δεν είναι συμβατός με το θεσμικό πλαίσιο της χώρας και τα Πρωτοδικεία δεν θα μπορούσαν να αντέξουν».

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν περίπου επτά ροές εργασίας:

  • Έγκαιρη προειδοποίηση του οφειλέτη. Να ξέρει, δηλαδή, ότι έχει πρόβλημα. Πρέπει να συνδεθούν τα συστήματα του κράτους και των τραπεζών
  • Διαδικασία εξωδικαστικού μηχανισμού
  • Διαδικασία επιδότησης καταβολών δόσης, εάν γίνει μία ρύθμιση να υπάρχει επιδότηση
  • Διαδικασία εξυγίανσης
  • Διαδικασία πτώχευσης μικρού και μεγάλου αντικειμένου
  • Φορέας απόκτησης και επαναμίσθωσης

«Για να εφαρμοστούν αυτοί οι Νόμοι χρειάζονται περίπου 50 ΚΥΑ. Όλο το ‘ζουμί’ συνήθως είναι στις λεπτομέρειες αυτών των αποφάσεων. Εάν αυτές δεν είναι συμβατές μεταξύ τους έχουμε πρόβλημα και δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε τον Νόμο εάν δεν ξέρουμε τι θα λένε. Γνωρίζω ότι η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σχεδόν τις μισές, αλλά πρέπει να βγουν και οι υπόλοιπες. Τα συστήματα πρέπει να ‘μιλούν’ μεταξύ τους, ο αλγόριθμος για τον εξωδικαστικό δεν έχει ετοιμαστεί. Θα πρέπει να είναι ένας δίκαιος αλγόριθμος που μοιράζει την χασούρα μεταξύ τραπεζών, δημοσίου και άλλων πιστωτών», πρόσθεσε, για να καταλήξει: «Χρειαζόμαστε τους όρους του παιχνιδιού μέχρι να εφαρμοστεί, τι θα ισχύει την περίοδο της μετάβασης. Θα έχουμε ή όχι πλειστηριασμούς, τι θα γίνει με την κουλτούρα πληρωμών. Προτείνω να συγκεντρωθούμε σε κάποιες προτεραιότητες, να δούμε ποια προλαβαίνουμε πρώτα, γιατί όλα μαζί δεν μπορούμε».

Διαβάστε ακόμη: 

Μείωση ενοικίου: Προς ένταξη και τα νομικά πρόσωπα στις αποζημιώσεις

Οι πράσινες μπίζνες της αμερικανικής Ameresco στην Ελλάδα και το φλερτ με τη ΔΕΗ

Φόβοι για ντόμινο lockdown τύπου «Ασπρόπυργος» στις «κόκκινες» περιοχές