Τον χορό της «εξόδου» του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) από τις τράπεζες ανοίγει πρώτη η Eurobank, με μία κίνηση για την εξαγορά του ποσοστού της (1,4%) με το ποσό που είχε προϋπολογιστεί να δοθεί ως μέρισμα από τα κέρδη του 2022.

Πιο αναλυτικά, όπως αποκάλυψε η διοίκηση στους αναλυτές, με αφορμή τη δημοσίευση των ετήσιων αποτελεσμάτων, η τράπεζα έχει ήδη συζητήσει με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) το ενδεχόμενο επαναγοράς (buy back) των μετοχών που κατέχει το Ταμείο, με τις πρώτες αντιδράσεις να είναι θετικές. Η έγκριση από πλευράς του επόπτη (εκτιμάται εντός διμήνου) θα «ξεκλειδώσει» τις σχετικές διαδικασίες, επιτρέποντας την υποβολή επίσημης πρότασης προς το ΤΧΣ το β’ εξάμηνο του 2023.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, η απόκτηση του επίμαχου ποσοστού από τη Eurobank τελεί υπό δύο αιρέσεις:

  • Την τιμή βάσει της οποίας θα γίνει η πρόταση. Σύμφωνα με τη διοίκηση, αυτή θα είναι κάτω από το book value. Το Ταμείο, πάντως, έχει αφήσει σαφώς να εννοηθεί το ποσό θα πρέπει να εμπεριέχει premium. Όπως προκύπτει από τη χθεσινή εικόνα της τράπεζας στο χρηματιστηριακό ταμπλό, η μετοχή της διαπραγματευόταν στο 1,3730 ευρώ, έχοντας αυξηθεί κατά περίπου 28% από τις αρχές του χρόνου (1,070 ευρώ), με την κεφαλαιοποίησή της να διαμορφώνεται στα 5,1 δισ. ευρώ.
  • Τη στάση του ΤΧΣ: Όπως προκύπτει από τη στρατηγική αποεπένδυσης που δημοσιεύθηκε το αμέσως προηγούμενο διάστημα, ο ανταγωνιστικός διάλογος αποτελεί εκ των ων ουκ άνευ, ακόμη και στην περίπτωση που υπάρξουν διμερείς συζητήσεις. «Αν και το ΤΧΣ ενδέχεται να εισέλθει σε διμερείς συζητήσεις με πιθανούς επενδυτές οποιαδήποτε διάθεση θα συνεπάγεται μία ανταγωνιστική διαδικασία, ανοιχτή σε τρίτους», τονίζεται χαρακτηριστικά.

Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση της τράπεζας να διεκδικήσει το ποσοστό που κατέχει το ΤΧΣ (σ.σ. πρόκειται για 52.080.673 κοινές μετοχές) εκκινεί μία διαδικασία, την οποία όλοι οι εμπλεκόμενοι – τράπεζες, Δημόσιο και επενδυτές – αναμένουν. Υπενθυμίζεται πως οι συμμετοχές του Ταμείου σε Εθνική Τράπεζα (40,3%), Τράπεζα Πειραιώς (27%) και Αlpha Bank (9%) έχουν ήδη προσελκύσει το ενδιαφέρον (σ.σ. από το κρατικό επενδυτικό fund (PIF) της Σαουδικής Αραβίας, το ΙΟΝ Group και τη Reggeborgh αντίστοιχα), με τις όποιες εξελίξεις, ωστόσο, να δρομολογούνται μετά τις εκλογές και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Μέρισμα

Με το ποσού που είχε προϋπολογιστεί για το εφετινό μέρισμα να διατίθεται εντέλει στην επαναγορά των μετοχών του ΤΧΣ, η διοίκηση της τράπεζας, ουσιαστικά, προλαβαίνει μία ενδεχόμενη αρνητική απάντηση από πλευράς του επόπτη, παρά το γεγονός ότι τα αποτελέσματα του 2022 δεν θα δικαιολογούσαν μία τέτοια. Κι αυτό γιατί, όπως επισημάνθηκε στους αναλυτές, ξεπέρασαν τις αρχικές προσδοκίες σε όρους κερδοφορίας, ποιότητας ενεργητικού και κεφαλαιακής επάρκειας.

Πιο αναλυτικά, τα οργανικά κέρδη προ προβλέψεων ανήλθαν σε 1,2 δισ. ευρώ από 900 εκατ. ευρώ το 2021, τα κέρδη ανά μετοχή αυξήθηκαν σε 0,18 ευρώ από 0,11 ευρώ τον αμέσως προηγούμενο χρόνο και η απόδοση των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων ενισχύθηκε σε 11,4% από 8,2% το 2021. Υπενθυμίζεται πως σε συνέντευξή του, κατά την πρόσφατη επίσκεψη σε Ελλάδα και Κύπρο, ο πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (Single Supervisory Mechanism – SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Αντρέα Ενρία, είχε αφήσει να διαφανεί πως η «άσκηση» της διανομής μερίσματος δεν θα ήταν εύκολη. «Ο τρόπος, με τον οποίο έχουμε προσεγγίσει τις συζητήσεις με όλες τις τράπεζες υπό την εποπτεία μας, είναι ότι έχουμε ζητήσει να δώσουν τις εκτιμήσεις τους για την πορεία του κεφαλαίου τους στο βασικό σενάριο που προβλέπει ήπια και μικρής διάρκειας ύφεση, αλλά και στο αρνητικό σενάριο, το οποίο περιέχει πιο αρνητικές παραδοχές για την ανάπτυξη και τα επιτόκια. Εάν οι τράπεζες μπορέσουν να αποδείξουν ότι θα παραμένουν πάνω από τις εποπτικές απαιτήσεις ακόμη και σε ένα αρνητικό σενάριο, δεν θα υπάρξει αρνητική απάντηση από την πλευρά μας», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά. Υπενθυμίζεται πως πέραν της Eurobank αντίστοιχο αίτημα για τη διανομή μερίσματος από τα κέρδη του 2022 έχει υποβάλλει και η Εθνική Τράπεζα, η οποία ανακοινώνει αποτελέσματα στις 14 Μαρτίου.

Η Eurobank, πάντως, εξέφρασε την πρόθεση να επιβραβεύσει τους μετόχους μέσω μερισμάτων από τα κέρδη του 2023 σε ποσοστό περίπου 25%, σε συνδυασμό με πρόσθετα προγράμματα share buyback.

Το τριετές business plan

Την παραδοχή πως τα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) δεν θα υπερβούν το 2,5% ενσωματώνει η τράπεζα στο νέο business plan για την τριετία 2023 – 2025. Βάσει αυτού για εφέτος και έως το τέλος του 2025 προβλέπεται:

  • Οργανική Αύξηση Ενήμερων Χορηγήσεων: 2,8 δισ. ευρώ – τρία δισ. ευρώ,
  • Οργανικά Κέρδη προ Προβλέψεων: 1,4 δισ. ευρώ – 1,5 δισ. ευρώ.
  • Οργανικά Λειτουργικά Κέρδη: 1,1 δισ. ευρώ – 1,2 δισ. ευρώ.
  • Απόδοση των Ενσώματων Ιδίων Κεφαλαίων: 13,0% – 12,0%.
  • Κέρδη ανά Μετοχή: 0,22 ευρώ – 0,25 ευρώ.
  • Προβλέψεις προς Δάνεια: 0,85% – 0,60%.
  • Δείκτης NPEs: 5,2% – 4,5%.
  • Δείκτης Κάλυψης NPEs: 68% – 76%.
  • FLB3CET1: 16,0% – 17,4%.

Διαβάστε ακόμη:

ΕΕ: Πλεονάσματα για το κράτος από το 2024, με ή χωρίς Ανάπτυξη

ΔΕΗ: Αλλαγή πορείας με στρατηγικό προβάδισμα στην εμπορία, τις ΑΠΕ και τα δίκτυα ηλεκτρισμού στα Βαλκάνια

Το πανηγύρι και τα νευράκια με τα γκάλοπ, οι χρυσές μεζονέτες στο Κεφαλάρι, η διόρθωση του Χ.Α και η ΔΕΗ