Τράπεζες

Eurobank: Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το ομόλογο Tier II

  • Αγγελική Βελεσιώτη


Στόχος η άντληση 500 εκατ. ευρώ - Κοντά στο ένα δισ. ευρώ οι προσφορές  - Στο 2,375%, το επιτόκιο

Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το ομόλογο Tier 2 της Eurobank, μέσω του οποίου η τράπεζα στοχεύει στην άντληση 500 εκατ. ευρώ, προκειμένου να καλύψει ένα ευρύ πρόγραμμα χρηματοδότησης.

Ηδη οι προσφορές πλησιάζουν το ένα δισ. ευρώ.

Πιο αναλυτικά, το ομόλογο είναι της κατηγορίας senior prefered, διάρκειας έξι ετών και με δυνατότητα ανάκλησης από την τράπεζα στην πενταετία και αποσκοπεί στη διεύρυνση των πηγών ρευστότητας μέσω πρόσθετων χρηματοδοτικών εργαλείων και όχι στην ενίσχυση της κεφαλαιακής της επάρκειας. Οι δείκτες CET1 και συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας (CAD), άλλωστε, διαμορφώθηκαν σε 13,9% και 16,3% στο τέλος του 2020 έναντι ελαχίστων εποπτικών ορίων (TSCR) για το 2021 6,2% και 11,0% αντιστοίχως, ενώ οι προβλέψεις για την επόμενη διετία θέλουν την συνολική κεφαλαιακή επάρκεια να «αγγίζει» το 16,6%.

Σε κάθε περίπτωση, το επιτόκιο διαμορφώνεται στο 2,375%, με τους τίτλους να έχουν βαθμολογία Caa1 από την Moody’s, B από την S&P και CCC από την Fitch, ενώ οι HSBC, Goldman Sachs, UBS, BNP και BofA ενεργούν ως σύμβουλοι της έκδοσης.

Υπενθυμίζεται πως όλες οι συστημικές τράπεζες οφείλουν να συμμορφωθούν με την ανάγκη συμμόρφωσης με την οδηγία MREL (Minimum Required Eligible Liabilities). Αυτή προβλέπει την υποχρέωσή τους να πληρούν μία ελάχιστη απαίτηση ιδίων κεφαλαίων και επιλέξιμων υποχρεώσεων (MREL) με την έκδοση επαρκών χρηματοοικονομικών μέσων (π.χ. ομόλογα Tier II, AT1 κ.ά.), τα οποία θα μπορούν να διαγραφούν ή και να απομειωθούν προς απορρόφηση ζημιών ή/και να μετατραπούν σε μετοχικό κεφάλαιο υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Διαβάστε ακόμη:

Aramco: Προς πώληση το 1% του μετοχικού κεφαλαίου της πετρελαϊκής

Βρυξέλλες: Ξεκίνησε η εξέταση της προσφυγής της Κομισιόν εναντίον της AstraZeneca

ΥΠΟΙΚ: Μείωση ενοικίων και τον Μάιο – Ποιες επιχειρήσεις αφορά