Οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν πρόκειται να επιστρέψουν στα προ-κορωνοϊού επίπεδα από πλευράς κερδοφορίας πριν από το 2022, προειδοποιεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην τελευταία της έκθεση αναφορικά με την επισκόπηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Οι τράπεζες στην Ευρωζώνη προσπαθούσαν να πετύχουν αξιοσημείωτα κέρδη την τελευταία δεκαετία μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, με ισχυρότερο ρυθμιστικό έλεγχο και χαμηλά επιτόκια. Ωστόσο η τελευταία κρίση του κορωνοίού επιδείνωσε κι άλλο τα κατώτερα επίπεδα και αυτό θα συνεχίσει να γίνεται αισθητό και τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με την ΕΚΤ.

«Η κερδοφορία των τραπεζών αναμένεται να παραμείνει αδύναμη», ανέφερε και ο Λουίς ντε Γκίντος, αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, σήμερα το πρωί.

Αν μια τράπεζα εμφανίζει επίμονα χαμηλά κέρδη αυτό θα πλήξει την ικανότητά της να δανείζει χρήματα σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. Η συνολική κερδοφορία ενός τραπεζικού συστήματος αντανακλά την υγεία της συγκεκριμένης οικονομίας.

Οι προσδοκίες της αγοράς δείχνουν ότι ο δείκτης ROE (συνολική απόδοση ιδίων κεφαλαίων) θα είναι στο 1,7% φέτος, στο 3,1% το 2021 και στο 5% το 2022. Τον Ιούνιο του 2019 ο δείκτης ROE των τραπεζών της ευρωζώνης ήταν γύρω στο 6%, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ.

Ωστόσο, «με την πρόσφατη επανεμφάνιση νέων κρουσμάτων και των νέων μέτρων περιορισμού, είναι πιθανό οι προβλέψεις για την κερδοφορία να αναθεωρηθούν προς τα κάτω, καθώς είναι επίσης αβέβαιο πότε θα είναι διαθέσιμο ένα εμβόλιο για το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού», προειδοποιεί η ΕΚΤ.

Όπως σημειώνει η έκθεση, η συνεχιζόμενη χαμηλή κερδοφορία ίσως πλήξει την ικανότητα των τραπεζών να στηρίξουν τον δανεισμό προς την πραγματική οικονομία τους επόμενους μήνες, ενώ τα χαμηλά επιτόκια αναμένεται να παραμείνουν χαμηλά για ένα αρκετά μεγάλο διάστημα.

Προειδοποίηση για τα «κόκκινα δάνεια»

Την ίδια ώρα η ΕΚΤ προειδοποιεί τις τράπεζες για την ανάγκη ενίσχυσης της κεφαλαιακής τους επάρκειας όταν ολοκληρωθούν τα προγράμματα στήριξης στα οποία έχουν προχωρήσει οι κυβερνήσεις προκειμένου να αντιμετωπίσουν την πανδημία.

Η Τράπεζα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στα ευρωπαϊκά πιστωτικά ιδρύματα καθώς «βλέπει» πως οι ευρωπαϊκές οικονομίες θα βρεθούν αντιμέτωπες με «τσουνάμι» χρεών και σημαντική αύξηση των «κόκκινων δανείων».

Όπως σημειώνει το Bloomberg, oι προβλέψεις για τα «κόκκινα δάνεια» κυμαίνονται σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση και με παλαιότερες κρίσεις αλλά και σε σύγκριση με χώρες όπως οι ΗΠΑ.

Αυτό οφείλεται αφενός στο γεγονός ότι τα μέτρα των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και της κεντρικής τράπεζας έχουν μειώσει τους κινδύνους αθέτησης, και αφετέρου στη χαμηλή κερδοφορία των τραπεζών.

Ωστόσο, η σταδιακή άρση των κυβερνητικών μέτρων στήριξης πυροδοτεί ανησυχίες στην ΕΚΤ, καθώς ορισμένες εταιρείες δεν θα είναι σε θέση να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους, θέτοντας τους πιστωτές υπό νέα πίεση.

Διαβάστε ακόμη: 

Ποιες εταιρείες «παίζουν» δυνατά για τα POS που πουλά η Πειραιώς

Γιατί ο Μητσοτάκης «τρενάρει» τις ανακοινώσεις για τo χριστουγεννιάτικο απαγορευτικό

Smart Cities : Βραβείο καλύτερης επιστημονικής δημοσίευσης στην Ομάδα της Πρίσμα Ηλεκτρονικά ΑΒΕΕ