Τράπεζες

Φοιτητικό δάνειο στις ΗΠΑ: Πώς να προετοιμαστείτε για την αποπληρωμή του

  • newsroom


Ποια είναι τα πιθανά σενάρια και τι πρέπει να κάνουν οι δανειολήπτες των φοιτητικών δανείων προκειμένου να είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι

Ο εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει δηλώσει όσον αφορά στα ομοσπονδιακά φοιτητικά δάνεια πως θα παγώσει την αποπληρωμή τους μέχρι το 2021 ανακουφίζοντας έτσι τους πολίτες οι οποίοι υποφέρουν οικονομικά εξαιτίας του κορωνοϊού. Ωστόσο, εάν τα φοιτητικά δάνειά σας βρίσκονται επί του παρόντος υπό την εκτελεστική εντολή του Τραμπ, θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για το σενάριο ότι η αποπληρωμή των δανείων αυτών θα ξεκινήσει και πάλι από τον Ιανουάριο του 2021. 

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το CNBC, τίποτα δεν είναι σίγουρο έως ότου το Κογκρέσο ψηφίσει τη νέα σχετική νομοθεσία.

«Από τη σκοπιά του οικονομικού σχεδιασμού, ο καλύτερος τρόπος προκειμένου να είμαστε προετοιμασμένοι σχετικά με το τι θα ακολουθήσει είναι να κινηθούμε με βάση το χειρότερο πιθανό σενάριο» αναφέρει χαρακτηριστικά στο CNBC, η δικηγόρος Leslie Tayne του Tayne Law Group, ειδική σε θέματα που σχετίζονται με την ελάφρυνση χρεών και μητέρα πέντε φοιτητών κολεγίου,

«Παρόλο που μπορεί να ακούγεται απαισιόδοξο, το να είστε προετοιμασμένοι για όλα τα ενδεχόμενα θα σας βοηθήσει ανεξάρτητα από το τι επιφυλάσσει το 2021.»

Παρακάτω, η Tayne μας συμβουλεύει για το πώς ακριβώς πρέπει να κινηθούν οι δανειολήπτες ομοσπονδιακών φοιτητικών δανείων των οποίων η αποπληρωμή έχει παγώσει και αναμένεται να ανακοινωθεί το πότε θα συνεχιστεί.

Μείνετε ενημερωμένοι για όλες τις καινούριες εξελίξεις γύρω από το ζήτημα

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα ισχύουν τα όσα έχει ανακοινώσει ο Τραμπ για τα ομοσπονδιακά φοιτητικά δάνεια. Η αναστολή της αποπληρωμής τους ισχύει μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2020. Εάν λοιπόν δεν προκύψει σύντομα τίποτα νεότερο σχετικά με το σχέδιο πληρωμής ομοσπονδιακών φοιτητικών δανείων, συμπεριλαμβανομένων των επιδοτούμενων και μη επιδοτούμενων, η αποπληρωμή τους θα συνεχιστεί από τον Ιανουάριο του 2021. 

Υπάρχουν λοιπόν δύο σενάρια σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η δικηγόρος «Είτε θα συνεχίσετε να πληρώνετε και πάλι το ίδιο ποσό το οποίο πληρώνατε κάθε μήνα πριν το πάγωμα των δανείων, είτε μπορεί να δείτε το επιτόκιο του δανείου σας να προσαρμόζεται εκ νέου ανάλογα βέβαια με τον τραπεζίτη και το πρόγραμμα αποπληρωμής δανείων του καθενός.»

Όλα αυτά όμως θα μπορούσαν να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή ανάλογα με τη νέα διοίκηση.

Καθ ‘όλη τη διάρκεια της προεδρικής του εκστρατείας, ο Μπάιντεν υποσχέθηκε να παγώσει χρέος φοιτητικών δανείων το οποίο ανέρχεται σε 10.000 δολάρια, και ακόμη περισσότερα για άτομα που εργάζονται στον δημόσιο τομέα. Φυσικά, χρειάζεται χρόνος προκειμένου οι προτάσεις αυτές τεθούν σε εφαρμογή καθώς πρώτα θα πρέπει να εγκριθούν με ψήφισμα.

Μάλιστα με τα σημερινά δεδομένα, το πιο πιθανό σενάριο είναι ο Τραμπ να μην συνεχίσει την αναστολή αποπληρωμής φοιτητικών δανείων παρά τα εκατομμύρια των δανειοληπτών που χρειάζονται την ρύθμιση αυτή. «Αν ήμουν κάτοχος φοιτητικού δανείου οποιουδήποτε είδους, ακόμη και ιδιωτικών δανείων, θα περίμενα με μεγάλη αγωνία τις ανακοινώσεις για το συγκεκριμένο ζήτημα» αναφέρει η Tayne.

Κάντε έναν πολύ σωστό και καλό προγραμματισμό από εδώ και στο εξής

Αυτό που γνωρίζουμε σίγουρα μέχρι στιγμής είναι το εξής: Εαν κάνετε τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να ρυθμίσετε τις οφειλές σας πριν τον Δεκέμβριο, το πιο πιθανό είναι να λάβετε ένα αυτοματοποιημένο μήνυμα από τον τραπεζίτη σας που θα σας υπενθυμίζει ότι θα μπορείτε να αποπληρώσετε τις οφειλές σας και πάλι από τον Ιανουάριο.

Ωστόσο, η Tayne προτείνει να μην παραμείνετε παθητικοί και στάσιμοι αλλά να έρθετε σε επικοινωνία με τον τραπεζίτη σας τώρα ή απλά να συνδεθείτε στον λογαριασμό σας και να ελέγξετε το πρόγραμμα αποπληρωμής αλλά και τα εισερχόμενά σας για τυχόν ειδοποιήσεις σχετικά με το τι πρέπει να κάνετε.

Ρυθμίστε τον προϋπολογισμό σας και προετοιμαστείτε ανάλογα και με τα καλύτερα και με τα χειρότερα σενάρια

«Θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε ποιο είναι το υψηλότερο και το χαμηλότερο δυνατό ποσό της νέας μηνιαίας πληρωμής σας όταν τα πράγματα αρχίσουν να λειτουργούν ξανά τον Ιανουάριο.» τονίζει η Tayne

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ενδέχεται να οφείλετε το ίδιο μηνιαίο ποσό με πριν. Αν όμως εγγραφείτε σε ένα πρόγραμμα αποπληρωμής βάσει εισοδήματος που έχει προγραμματιστεί να υπολογίζει εκ νέου κάθε χρόνο, ελέγξτε ξανά αν η πληρωμή σας θα αυξηθεί ή θα παραμείνει η ίδια. Ίσως χρειαστεί να επαναβεβαιώσετε ή να υποβάλετε εκ νέου τις φορολογικές δηλώσεις σας για να υπολογίσετε ένα νέο κατάλληλο μηνιαίο ποσό. Αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει ένα ή δύο μήνες προκειμένου να ολοκληρωθεί.

Μόλις διαμορφώσετε μια αρχική εικόνα σχετικά με το ποσό της μηνιαίας πληρωμής που θα ισχύει από τον Ιανουάριο, ρίξτε μια ματιά στον προϋπολογισμό σας για να δείτε πώς αυτό το πρόσθετο κόστος θα επηρεάσει τα έξοδα σας.

Το να είσαι κατάλληλα προετοιμασμένος είναι το παν

Εάν η αναστολή αποπληρωμής των ομοσπονδιακών δανείων παραταθεί και μετά από την ανάληψη της εξουσίας από τον Μπάιντεν, ίσως αποφασίσετε ότι είναι καλύτερο για σας να αποπληρώσετε το δάνειο ούτως ή άλλως, ώστε να μειώσετε το συνολικό χρέος σας, αποφεύγοντας παράλληλα τις χρεώσεις τόκων. Ή ίσως θέλετε να αποθηκεύσετε αυτά τα επιπλέον χρήματα σε έναν λογαριασμό ταμιευτηρίου υψηλής απόδοσης, όπως ο λογαριασμός Vio Bank High Yield Online Savings για να δημιουργήσετε ένα ταμείο έκτακτης ανάγκης.

Τι να κάνετε σε περίπτωση που συνεχιστεί το πάγωμα της αποπληρωμής των δανείων. 

Εάν η τρέχουσα ελάφρυνση φοιτητικών δανείων συνεχιστεί έως το 2021, έχετε κάποιες επιλογές σχετικά με το τι να κάνετε με τα χρήματα και πως θα τα βγάλετε πέρα με τα δικά σας δάνεια.

«Συνιστώ σε οποιονδήποτε έχει τη δυνατότητα να το πράξει χωρίς κόστος – χωρίς να διακινδυνεύσει τις μακροπρόθεσμες αποταμιεύσεις του- να καταβάλει το κεφάλαιο του δανείου του», υποστηρίζει η Tayne. «Ακόμα κι αν μπορείτε να διαθέσετε μόνο 25 δολάρια το μήνα, τότε να πληρώνετε αυτά τα 25 δολάρια.»

Οι μικρές πληρωμές προς τα ομοσπονδιακά δάνεια σας μπορούν να πάνε ακόμη καλύτερα τώρα, ενώ τα επιτόκια είναι στο 0%.Η μόνη εξαίρεση στην πρόταση της Tayne είναι εάν αποπληρώνετε αυτήν τη στιγμή κάποια πιστωτική κάρτα.

«Εάν έχετε πιστωτική κάρτα υψηλού επιτοκίου, η πρότασή μου θα ήταν να πάρετε χρήματα από αυτά που πληρώνετε για τα φοιτητικά σας δάνεια για να εξοφλήσετε την κάρτα σας. Μόλις ελέγξετε την υψηλού χρέους επιτοκίου πιστωτική σας κάρτα συνεχίστε να αποταμιεύετε όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα προκειμένου να εξοφλήσετε το φοιτητικό σας δάνειο με μηδενικό επιτόκιο. Ό, τι κι αν αποφασίσετε να κάνετε, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη σας την οικονομική σας κατάσταση,  το ποσό που μπορείτε να αποταμιεύετε, το μισθό και φυσικά τα χρέη σας, έτσι θα μπορείτε να λαμβάνετε τις πιο έξυπνες αποφάσεις προσαρμοσμένες στις δικές σας οικονομικές ανάγκες.».