Στα 140 ευρώ υπολογίζεται η μέση επιδότηση που θα λάβουν για διάστημα 15 μηνών περίπου 5.000 «πιστοποιημένοι» ευάλωτοι οφειλέτες, οι οποίοι θα συμμετέχουν στο ενδιάμεσο πρόγραμμα στήριξης, μέχρις ότου τεθεί σε λειτουργία ο Φορέας Ακινήτων.

Ειδικότερα, όπως τονίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην 14η μεταμνημονιακή έκθεσή της, η διαδικασία παραχώρησης για τη σύσταση του Φορέα αναμένεται να ξεκινήσει τον Μάιο, μετά από προηγούμενες καθυστερήσεις και ενώ έχει αποφασιστεί από την κυβέρνηση να εφαρμοστεί ένα πρόγραμμα προσωρινής στήριξης των ευάλωτων δανειοληπτών, για να διασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση έως ότου αρχίσει να λειτουργεί η νέα οντότητα.

«Μετά τον διορισμό επενδυτικού συμβούλου, οι αρχές αναμένεται να ξεκινήσουν την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος τον Μάιο. Θα ακολουθήσει ανταγωνιστικός διάλογος με προεπιλεγμένους ενδιαφερόμενους επενδυτές, ο οποίος αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη Σεπτεμβρίου 2022 και θα οδηγήσει στην έναρξη πρόσκλησης για δεσμευτικές προσφορές τον Φεβρουάριο του 2023 και στην έκδοση των απαραίτητων υπουργικών αποφάσεων που συνδέονται με τη λειτουργία της οντότητας.

Η όλη διαδικασία, συμπεριλαμβανομένης της ανάθεσης της σύμβασης και της επικύρωσής της στη Βουλή, αναμένεται να ολοκληρωθεί το νωρίτερο τον Ιούνιο του 2023, γεγονός που θα ανοίξει τον δρόμο για τη σύσταση και τη λειτουργία του νέου φορέα», τονίζει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την ίδια, λόγω των καθυστερήσεων με τη θέσπιση του μηχανισμού, στις 28 Μαρτίου 2022 εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο ένα ενδιάμεσο σχέδιο και αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία σύντομα. Μέσω αυτού θα παρέχεται επιδότηση σε δάνεια που έχουν εξασφάλιση σε κύρια κατοικία «πιστοποιημένων» ευάλωτων οφειλετών (σύμφωνα με τον νέο Πτωχευτικό Νόμο) που έχουν κηρυχθεί σε πτώχευση ή των οποίων η κύρια κατοικία πρόκειται να βγει σε πλειστηριασμό.

«Η επιδότηση θα είναι ίση με το υφιστάμενο ποσό του στεγαστικού επιδόματος, δηλαδή 70 – 210 ευρώ το μήνα, ανάλογα με το μέγεθος της οικογένειας. Οι αρχές προβλέπουν ότι το κόστος της επιδότησης θα φτάσει τα 6,3-10,5 εκατ. ευρώ για όλη την περίοδο, εφόσον δεν υπάρξει περαιτέρω παράταση του καθεστώτος.

Αυτή η εκτίμηση βασίζεται σε πρόβλεψη 3.000 έως 5.000 οφειλετών που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα και προϋποθέτει μέση επιδότηση 140 ευρώ για μια περίοδο 15 μηνών, με βάση το μέσο μέγεθος των ελληνικών νοικοκυριών. Το καθεστώς αναμένεται να ισχύει μέχρι τη σύσταση του Φορέα, αλλά όχι περισσότερο από 15 μήνες».

Όπως εξηγεί η Κομισιόν, στο τέλος του ενδιάμεσου καθεστώτος, η κύρια κατοικία του ευάλωτου οφειλέτη που εντάχθηκε στο σύστημα θα μεταφερθεί υποχρεωτικά στη νέα οντότητα, εάν έχει συσταθεί μέχρι εκείνη τη στιγμή, ή η διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης θα συνεχιστεί από το σημείο στο οποίο ήταν κατά το χρόνο της αναστολής.

Θέμα χρόνου η προκήρυξη

Στο μεταξύ, θέμα χρόνου είναι η προκήρυξη του διαγωνισμού για τα κριτήρια που πρέπει να πληρούν όσοι ενδιαφέρονται να αποκτήσουν την άδεια του Φορέα, ο οποίος θα επαναμισθώνει τα ακίνητα των ευάλωτων οφειλετών, στο πλαίσιο του Πτωχευτικού Νόμου.

Με βάση το σχέδιο που τέθηκε σε διαβούλευση, το σύνολο των κεφαλαίων που θα δεσμευτεί να δαπανήσει ο Φορέας σε αγορές πρώτων κατοικιών ευάλωτων οφειλετών είναι έως και δύο δισ. ευρώ, ενώ το ακριβές ποσό θα οριστικοποιηθεί στην πρόσκληση υποβολής δεσμευτικών προσφορών. Η ίδια συμμετοχή του αναδόχου στα επενδυμένα κεφάλαια του Φορέα, η οποία μπορεί να εισφερθεί ως μετοχικό ή δάνεια μειωμένης εξασφάλισης, θα ανέρχεται στο ποσοστό τουλάχιστον 20% σε κάθε χρονική στιγμή επί των συνολικών κεφαλαιακών αναγκών, ενώ το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο του Φορέα θα ανέρχεται κατ’ ελάχιστον σε εννέα εκατ. ευρώ.

Σε περίπτωση που ο υποψήφιος αποτελεί φυσικό πρόσωπο πρέπει να αποδείξει ότι διαθέτει άμεση προσωπική κυριότητα και κατοχή διαθέσιμων, ρευστοποιήσιμων και ελευθέρων βαρών χρηματοοικονομικών, με συνολική αγοραία αξία τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ.

Στην περίπτωση δε, που αποτελεί νομικό πρόσωπο θα πρέπει ο μέσος όρος των ιδίων κεφαλαίων, όπως προκύπτει από τις οικονομικές καταστάσεις των τριών τελευταίων χρήσεων, να υπερβαίνει τα 500 εκατ. ευρώ. Τέλος, σε περίπτωση υποψηφίου, ο οποίος είναι εταιρία επιχειρηματικών συμμετοχών ή επενδυτικό κεφάλαιο (fund), θα πρέπει αποδεδειγμένα τα διαθέσιμα, δεσμευμένα και μη επενδεδυμένα κεφάλαιά του να υπερβαίνουν τα 500 εκατ. ευρώ ή τα ενεργά επενδεδυμένα κεφάλαια να υπερβαίνουν τα πέντε δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ενδιαφέρον για τον Φορέα αναμένεται να επιδείξουν οι βασικοί servicers, οι οποίοι λόγω των κεφαλαίων που θα απαιτηθούν θεωρείται βέβαιο πως θα συμπράξουν είτε με τράπεζες, οι οποίες θα ήθελαν να τον χρηματοδοτήσουν είτε επενδυτικές τράπεζες και funds. Υπολογίζεται ότι τα πρώτα τρία χρόνια λειτουργίας της επίμαχης οντότητας μπορούν να αποκτηθούν περίπου 20.000 ακίνητα.

Διαβάστε ακόμη:

Koμισιόν: Εύσημα για Ελλάδα, δόση 744 εκατ. ευρώ και στο βάθος… έξοδος από την αυστηρή επιτήρηση

Κόκκαλης: Με νέες δυνάμεις και προοπτικές η INTRALOT έπειτα από την ΑΜΚ

EBRD: Η Ελλάδα μπορεί να ωφεληθεί από την αποπαγκοσμιοποίηση