search icon

Τράπεζες

Γιώργος Χαντζηνικολάου (ΕΕΤ): «Μία τράπεζα ζει και μεγαλουργεί μόνον όταν δίνει δάνεια»

Για το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων, ο κ. Χαντζηνικολάου έδωσε τα εύσημα στον κ. Γιάννη Στουρνάρα, για τις προσπάθειες να βάλει στο τραπέζι συστημικές λύσεις

ÐÁÑÏÕÓÉÁÓÇ ÔÇÓ ÅÊÈÅÓÇÓ ÔÏÕ ÉÏÂÅ ÊÁÉ ÔÏÕ ×ÑÇÌÁÔÉÓÔÇÑÉÏÕ ÁÈÇÍÙÍ, ÄÅÕÔÅÑÁ 19/3/2018. (EUROKINISSI/ÃÉÁÍÍÇÓ ÐÁÍÁÃÏÐÏÕËÏÓ)

Απάντηση στις αναφορές φορέων, οι οποίοι συμμετείχαν στη διαδικτυακή εκδήλωση δημόσιου διαλόγου με τίτλο: «Η Τράπεζα της Ελλάδος σας ακούει», για την ελλιπή χρηματοδότηση της οικονομίας και τα υψηλά επιτόκια σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη έδωσε ο κ. Γιώργος Χαντζηνικολάου.

«Μία τράπεζα ζει και μεγαλουργεί μόνον όταν δίνει δάνεια. Άρα, λοιπόν, είναι προς όφελος των τραπεζών να δώσουν δάνεια. Το γεγονός ότι δεν υπάρχουν περιορισμοί σε αυτή την πιστωτική επέκταση είναι ότι ακόμη πληρώνουμε το τίμημα για την κρίση που περάσαμε. Η κρίση της 10ετίας, η οποία κυριολεκτικά διέλυσε τους ισολογισμούς των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Και αυτό το δράμα, δυστυχώς, απεικονίζεται στους ισολογισμούς των τραπεζών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) και της Τράπεζας Πειραιώς, για να προσθέσει: «Οι τράπεζες έχουν κάθε συμφέρον να προσπαθήσουν να επανορθώσουν τους ισολογισμούς των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, για να μεγαλώσουν την φερεγγυότητά τους. Αυτό είναι προς το συμφέρον τους. Σήμερα, ωστόσο, έχουμε ένα μεγάλο ποσοστό μη φερέγγυων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, το οποίο μας εμποδίζει να κάνουμε μία πιστωτική επέκταση που θα είναι σύμφωνη με τους εποπτικούς κανόνες, αλλά και με την έννοια του επιχειρηματικού ενδιαφέροντος, Δεν θα βάλουμε, δηλαδή, ένα νέο κύμα δανείων, τα οποία θα «κοκκινίσουν» την επόμενη ημέρα που θα τα δώσουμε. Οι τράπεζες έχουν κάνει, κάνουν και θα κάνουν συστηματικές προσπάθειες να βοηθήσουν τους πελάτες τους να αποκτήσουν ξανά την φερεγγυότητά τους».

Αναφερόμενος δε, στο ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ο κ. Χαντζηνικολάου έσπευσε να δώσει τα εύσημα στον διοικητή της ΤτΕ, κ. Γιάννη Στουρνάρα, για τις προσπάθειες που έχει κάνει, για να βάλει στο τραπέζι συστημικές λύσεις (σ.σ. bad bank). «Θα συνεχίσω να πιέζω σε συστημικές λύσεις», σχολίασε από την πλευρά του, ο κ. Στουρνάρας.

Τέλος, αναφορικά με την επανεξέταση και αναθεώρηση του πλαισίου άσκησης νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ, η οποία ακολουθεί στα χνάρια παρόμοια αναθεώρηση από την FED στην Αμερική, ο κ. Χατζηνικολάου την χαρακτήρισε ως αναγκαία και επίκαιρη, προκειμένου να καταφέρει να αντιμετωπίσει μία σειρά από σημαντικές προκλήσεις. «Πιο συγκεκριμένα, εξαιτίας μιας σειράς εξωγενών παραγόντων η υφιστάμενη πολιτική δεν έχει καταφέρει από το 2009 έως σήμερα να οδηγήσει σε πληθωρισμό πάνω από 2%. Αντίθετα, παραμένει από τον Ιανουάριο του 2009 μέχρι σήμερα περίπου στο 1%. Και χρειαζόμαστε τον πληθωρισμό, όσο κι αν φαίνεται παράξενο. Η παρατεταμένη έλλειψη πληθωριστικών πιέσεων έχει οδηγήσει στην πτώση των πληθωριστικών προοπτικών για το μέλλον, κάτι που δυσχεραίνει πιο πολύ το έργο της ΕΚΤ. Αλλά ενώ δεν υπάρχει πληθωρισμός στις τιμές των αγαθών και υπηρεσιών καταγράφονται έντονα πληθωριστικά φαινόμενα στις αποτιμήσεις ομολόγων και μετοχών, δημιουργώντας ανησυχίες και ερωτηματικά για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Δεδομένης της έκτασης των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης η χαρτογράφηση μιας στρατηγικής για την έξοδο από αυτή την πολιτική απαιτείται και παρουσιάζεται αναγκαία πιο πολύ από ποτέ», σημείωσε, για να συνεχίσει: «Διαφαίνεται από τα ανωτέρω ότι η ΕΚΤ, ίσως, έχει αναλάβει έναν δυσανάλογο ρόλο από αυτόν που της αναλογεί και ως αποτέλεσμα η ανεξαρτησία των κεντρικών τραπεζών θα δοκιμαστεί στα όριά της, καθώς πληθαίνουν οι φωνές για μία πιο ενεργή δημοσιονομική πολιτική, όπως, επίσης, και ένα πιο συνεργατικό πλαίσιο μεταξύ νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής. Και στις αναφορές που έχουν γίνει για τη χρηματοδότηση της οικονομίας από διάφορους ομιλητές και για τα υψηλά επιτόκια τέτοιος συντονισμός είναι απαραίτητος γιατί η νομισματική πολιτική από μόνη της δεν μπορεί να αντιμετωπίσει πληθωριστικές προκλήσεις που προέρχονται από έλλειψη φερεγγυότητας».

Διαβάστε ακόμη: 

Λιανεμπόριο: Δείτε αναλυτικά τι θα λειτουργεί και υπό ποιους όρους από αύριο στην Αττική

Τα δίχτυα του Άδωνι, τα μιντιακά διαζύγια και τα νεώτερα μνημεία του Θανάση!

Spitogatos: Ποιες ήταν οι δημοφιλέστερες περιοχές για αναζήτηση κατοικίας το 2020

Exit mobile version