Να επιταχύνουν τα σχέδια αποχώρησης από τη ρωσική αγορά κάλεσε τις ευρωπαϊκές τράπεζες ο Αντρέα Ενρία, επικεφαλής του εποπτικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

«Καλούμε τις τράπεζες να επιταχύνουν τη συρρίκνωση της παρουσίας τους ή την πορεία εξόδου από τη Ρωσία, υιοθετώντας ξεκάθαρους οδικούς χάρτες» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Τα προηγούμενα χρόνια, πολλά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ευρώπης είχαν αποκομίσει τεράστια κέρδη από τη Ρωσία, λόγω της υψηλότερες ανάπτυξης σε σχέση με τις χώρες – μέλη του ευρώ.

Ωστόσο, ο πόλεμος στην Ουκρανία ανέτρεψε τα πάντα, με αποτέλεσμα οι τράπεζες να κληθούν να αποχωρήσουν από τη ρωσική αγορά, προκειμένου να μην θέσουν σε κίνδυνο τόσο τη φήμη, όσο και τα «ταμεία» τους.

«Έχουμε επανειλημμένως και δημοσίως εκφράσει ανησυχίες για την απογοητευτικά αργή πρόοδο των τραπεζών στη μείωση των δραστηριοτήτων στη ρωσική αγορά» επεσήμανε ο Ενρία, σε επιστολή του προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Μέσα στο 2022, οι ευρωπαϊκές τράπεζες περιόρισαν την έκθεσή τους στη Ρωσία κατά μόλις 37%, με τη μεγαλύτερη πρόοδο να καταγράφεται στο δ’ τρίμηνο.

«Τα περισσότερα ιδρύματα εξετάζουν διαφορετικές στρατηγικές εξόδου, όπως η πώληση των δραστηριοτήτων ή ο ολικός τερματισμός της παρουσίας τους» εξήγησε τέλος ο επικεφαλής επόπτης της ΕΚΤ.

Διαβάστε ακόμα

Οι επιλογές Μητσοτάκη και το grotesco της Βουλής, η χθεσινή πτώση του ΧΑ, το «χρυσό» γηροκομείο του Ψυχικού και η μπουλντόζα του Ελληνικού

«Επιθετικές» κινήσεις για το δημόσιο χρέος με 4 επανεκδόσεις ομολόγων

Πληροφορική: «Αγώνας δρόμου» για έργα 2 δισ. ευρώ – Ποιοι mega διαγωνισμοί «ξεπάγωσαν»

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ