Στην πρώτη συνάντηση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, με την ηγεσία Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) θα ξεκαθαρίσει το τοπίο με το πρόγραμμα του δανεισμού που δεν έχει τελειώσει για εφέτος και από οτι φαίνεται, δεν θα κάνει διακοπές!

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, οι σχετικές ανακοινώσεις μπορεί να γίνουν ακόμη και σήμερα και θα περιλαμβάνουν τέσσερις επανεκδόσεις ομολόγων μία για τον Ιούλιο, μία για το Σεπτέμβριο, μία για τον Οκτώβριο και μία ακόμα για το Νοέμβριο.

Μέχρι σήμερα το ελληνικό δημόσιο μέσω των εκδόσεων ομολόγων αλλά και των τριών δημοπρασιών ομολόγων που έχουν ήδη υλοποιηθεί έχει βάλει στο ταμείο 6,9 δισ. ευρώ, καλύπτοντας επί της ουσίας το πρόγραμμα δανεισμού που είχε ανακοινώσει στα τέλη της περασμένης χρονιάς ο ΟΔΔΗΧ.

Έτσι λοιπόν κάθε νέα εκδοσή θεωρείται ως επιθετική κίνηση για την διαχείριση του χρέους και την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας. Στην ίδια κατεύθυνση ο ΟΔΔΗΧ σχεδιάζει και την προεξόφληση των δανείων από το πρώτο μνημόνιο, αλλά και την έκδοση του λεγόμενου «πράσινου ομολόγου».

Ειδικότερα, η πρώτη κίνηση, δηλαδή η προεξόφληση μέρους του ευρωπαϊκού χρέους, μπορεί να γίνει με την καταβολή δύο δόσεων, ύψους 5,29 δισ. ευρώ, από το «μαξιλάρι» με τα ταμειακά διαθέσιμα των 34 δισ. ευρώ.

Ωστόσο υπάρχει και το λιγότερο επιθετικό σενάριο με προτεραιότητα και μόνο στα δάνεια του 2024 που ανέρχονται σε 2,645 δισ. ευρώ και επαναχάραξη του σχεδιασμού ανάλογα με τις μακροοικονομικές εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο.

Να σημειωθεί ότι θα είναι η δεύτερη προεξόφληση μετά τα 2,645 δισ. ευρώ που βγήκαν από το «χάρτη» των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων, την άνοιξη του 2022 (χρέος 2023).

Την ίδια ώρα το Ελληνικό Δημόσιο «τρέχει» και το σχέδιο έκδοσης πράσινου ομολόγου για ποσό έως 1 δισ. ευρώ.

Η έκδοση πράσινου ομολόγου από την Ελλάδα αναμένεται να συμβάλει:

• Στην ευθυγράμμιση της δημοσιονομικής πολιτικής του κράτους με τους εθνικούς στόχους βιωσιμότητας, αποδεικνύοντας περαιτέρω τη δέσμευσή του για την ατζέντα του για τη βιωσιμότητα και με τη διευκόλυνση της παρακολούθησης της προόδου που σημειώνεται στο πλαίσιο της στρατηγικής ESG της Ελλάδας (μέσω τακτικών εκθέσεων).

• Στην ενίσχυση της επενδυτικής βάσης της Ελλάδας αντιμετωπίζοντας τα αυξανόμενα πρότυπα ESG των θεσμικών επενδυτών και προσεγγίζοντας νέους επενδυτές.

Η 2η Εκθεση Mεταπρογραμματικής Εποπτείας για την Ελλάδα η Κομισιόν περιλαμβάνει μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους. Εκτιμάται οτι η χώρα μας αντιμετωπίζει χαμηλούς κινδύνους βραχυπρόθεσμα, υψηλούς κινδύνους μεσοπρόθεσμα και χαμηλούς κινδύνους μακροπρόθεσμα.

Οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της κυβέρνησης για το 2023 και το 2024 είναι χαμηλές λόγω των προβλεπόμενων πρωτογενών πλεονασμάτων και της πορείας μείωσης του χρέους.

Γίνεται, επίσης, σαφές ότι η χώρα έχει σημαντικό απόθεμα διαθεσίμων και έχει διατηρήσει συνεχή πρόσβαση στις αγορές, εν μέσω βελτιωμένων αξιολογήσεων για την πιστοληπτική ικανότητά της, «αν και παραμένει κάτω από την επενδυτική βαθμίδα».

Όσον αφορά στο μέλλον, οι καθαρές χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου ανέρχονται σε 9,43 δισ. ευρώ για το 2024 και σε 9,29 δισ. ευρώ για το 2025, ενώ το 2026 ανεβαίνουν στα 13,17 δισ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμη

ΥΠΕΝ: Η καυτή ατζέντα Σκυλακάκη στην ενέργεια και το σταυρόλεξο των νέων τιμολογίων  

Οι επιλογές Μητσοτάκη και το grotesco της Βουλής, η χθεσινή πτώση του ΧΑ, το «χρυσό» γηροκομείο του Ψυχικού και η μπουλντόζα του Ελληνικού

ΥΠΕΝ: «Πράσινο» για το έργο του «Riviera Galleria» στο Ελληνικό

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ