Τράπεζες

Η Davidson Kempner προτιμητέος επενδυτής για το project Galaxy της Alpha Bank

  • Αγγελική Βελεσιώτη


Αν και το απόλυτο… αουτσάιντερ η Davidson Kempner φέρεται σύμφωνα με το Reuters πως κατάφερε να αναδειχθεί ο προτιμητέος επενδυτής, αφήνοντας εκτός «κούρσας» διεκδίκησης την Pimco

Αν και το απόλυτο… αουτσάιντερ η Davidson Kempner φέρεται πως κατάφερε να αναδειχθεί ο προτιμητέος επενδυτής για το project Galaxy της Alpha Bank.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters το αμερικανικό fund που έχει παρουσία στην ελληνική αγορά, αφού έχει αποκτήσει το χαρτοφυλάκιο Nemo από την Τράπεζα Πειραιώς, φέρεται να έχει προκριθεί στη μάχη της μεγάλης τιτλοποίησης, ύψους 10,8 δισ. ευρώ, η οποία περιλαμβάνει και την απόκτηση του 80% της εταιρείας διαχείρισης Cepal.

Η DV βρέθηκε στην τελική ευθεία μαζί με την Pimco, η οποία για δεύτερη φορά φτάνει στην… πηγή (σ.σ. μετά το Cairo της Eurobank), χωρίς, ωστόσο, να «πιεί νερό». Όσον αφορά στο τίμημα, οι ίδιες πληροφορίες θέλουν τους Αμερικανούς να έχουν αποτιμήσει την συναλλαγή πέριξ των 300 εκατ. ευρώ.

Στο μεταξύ, ένα βήμα πριν την ολοκλήρωσή του είναι το carve-out, η μεταβίβαση, δηλαδή, της δραστηριότητας Διαχείρισης NPEs της Alpha Bank στην Cepal που αποτελεί βασικό στάδιο του project Galaxy. Πάνω από το 90% των εργαζομένων έχει ήδη απαντήσει θετικά και έτσι, από την 1η Δεκεμβρίου 2020 το σύνολο της διαχείρισης των καθυστερούμενων δανείων της τράπεζας περνάει στη Cepal, σηματοδοτώντας μία νέα εποχή για την εταιρεία, ώστε να αναδειχθεί στον ισχυρότερο, με όρους χαρτοφυλακίων υπό διαχείριση και προοπτικών, ανεξάρτητο servicer μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στην ελληνική αγορά. Αξίζει να αναφερθεί ότι μετά την ολοκλήρωση του Galaxy το σύνολο των δανείων υπό διαχείριση θα ανέλθει σε 33 δισ. ευρώ, τοποθετώντας τη Cepal στον ευρωπαϊκό χάρτη ως μία από τις μεγαλύτερες ανεξάρτητες εταιρείες διαχείρισης.

Με την ολοκλήρωση του deal η Alpha Bank θα μειώσει τον δείκτη NPEs στο 24% από 43,5% στο τέλος του α’ εξαμήνου 2020, περιορίζοντας το στοκ των «κόκκινων» δανείων από περίπου 21 δισ. ευρώ σε 11 δισ. ευρώ σε επίπεδο Ομίλου και σε 8,5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα.

Διαβάστε ακόμη

Σταϊκούρας: Επιστρεπτέα και το 2021 – 20.000 αιτήσεις σε τέσσερις ώρες

Γιώργος Ξηραδάκης: Στόχος των Ελλήνων εφοπλιστών η εξεύρεση νέων κεφαλαίων προς επένδυση

Συμφωνία ΕΕ με Pfizer/BioNTech: 1,2 δισ. δόσεις εμβολίων στην Ευρώπη

 

 

Απόρρητο Απόρρητο