Στον προγραμματισμό της Εθνικής Τράπεζας, ο οποίος προβλέπει επιπλέον χρηματοδοτήσεις, ύψους τριών δισ. ευρώ, για τη μεταποίηση σε βάθος τριετίας αναφέρθηκε ο γενικός διευθυντής εταιρικής και επενδυτικής τραπεζικής της τράπεζας, κ. Βασίλης Καραμούζης, μιλώντας στο πλαίσιο του Thessaloniki Summit.

«Η ΕΤΕ ήταν, είναι και θα είναι παρούσα στη Β. Ελλάδα. Διαθέτουμε οργανωμένη μονάδα επιχειρηματικών πιστοδοτήσεων, η οποία ανανεώνεται και διευρύνει συνεχώς την γκάμα των προιόντων που παρέχει προς τους πελάτες της. Σήμερα, το corporate χαρτοφυλάκιο μικρομεσαίων επιχειρήσεων της ΕΤΕ στην Β. Ελλάδα αριθμεί περίπου 8.000 σχέσεις, με υπόλοιπο πιστοδοτήσεων κοντά στο 1,5 δισ. ευρώ και διευρύνεται συνεχώς με νέα πελατεία ή πιστωτική επέκταση που κάνουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει: «Ενδεικτικό είναι ότι ακόμη και στην τρέχουσα συγκυρία το 2020 οι εκταμιεύσεις σε επιχειρήσεις στην Β. Ελλάδα αναμένεται να ξεπεράσουν τα 700 εκατ. ευρώ. Το αντίστοιχο ποσό για το σύνολο των επιχειρήσεων πανελλαδικά που δραστηριοποιούνται στη μεταποίηση ανέρχεται σε ένα δισ. ευρώ. Αν και το περιβάλλον, στο οποίο λειτουργούμε είναι ιδιαίτερα ρευστό, ο προγραμματισμός μας προβλέπει επιπλέον τρία δισ. ευρώ χρηματοδοτήσεις για τη μεταποίηση τα επόμενα τρία χρόνια».

Σύμφωνα με τον ίδιο, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών της και στο πλαίσιο της αναδιάταξης για πιο πελατοκεντρική κατεύθυνση η ΕΤΕ δημιούργησε corporate καταστήματα στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Β. Ελλάδος. «Για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης ελέω πανδημίας στηρίξαμε τις επιχειρήσεις, υλοποιώντας άμεσα μέτρα που αφορούσαν στη μετάθεση δόσεων, στην επιδότηση των τόκων, καθώς και στην προώθηση του πρώτου πακέτου των κεφαλαίων υπό την εγγύηση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΕΑΤ). Εν αναμονή του δεύτερου πακέτου εγγυημένων δανείων, αλλά και μιας ευρείας γκάμας λοιπών χρηματοδοτικών λύσεων, με ευνοϊκούς όρους για τους πελάτες, είμαστε έτοιμοι για περαιτέρω διοχέτευση ρευστότητας στην αγορά της Β. Ελλάδος», σημείωσε.

Δεδομένου δε, ότι σημαντικό μέρος της οικονομικής δραστηριότητας της Β. Ελλάδος καταλαμβάνει η παραγωγή και μεταποίηση προιόντων του πρωτογενούς τομέα, όπως σιτάρι, ρύζι, βαμβάκι, καπνός, φρούτα και λαχανικά, ελιές και γάλα, αλλά και εξόρυξη μαρμάρου σε μεγάλο βαθμό, καθώς και πετρελαίου και χρυσού σε μικρότερο, ο κ. Καραμούζης αναφέρθηκε στις επιχειρήσεις, οι οποίες αναπτύχθηκαν μέσα από αυτή την δραστηριότητα, ενισχύοντας, έτσι, την οικονομία και την ανταγωνιστικότητα της χώρας. «Χαρακτηριστικά παραδείγματα τέτοιων επιχειρήσεων που η ΕΤΕ είχε την τιμή να υποστηρίξει είναι η Wonderplant, με καινοτόμες διαδικασίες παραγωγής κηπευτικών, σε συνδυασμό με παραγωγή ενέργειας, αλλά και η Larisa face cover που ανταποκρίθηκε άμεσα στις ανάγκες της εγχώριας, αλλά και της παγκόσμιας αγοράς, ολοκληρώνοντας σε πολύ σύντομο χρόνο την δημιουργία εργοστασίου για την παραγωγή χειρουργικών μασκών», κατέληξε.

Ως σπουδαία ιστορική συμφωνία για την Ευρώπη χαρακτήρισε το Ταμείο Ανάκαμψης η επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας, κυρία Τζέση Βουμβάκη, εστιάζοντας στους τομείς εκείνους που θα μπορούσαν να βοηθήσουν την ελληνική μεταποίηση να αξιοποιήσει τον επίμαχο «κουμπαρά», ήτοι:

· Τα βιομηχανικά robots

· Την κυκλική οικονομία

· Την καινοτομία και, τέλος

· Την συμμετοχή σε παγκόσμιες αλυσίδες αξίας.

«Εάν καταφέρναμε να προσεγγίσουμε θεσμικά το μέσο ευρωπαϊκό επίπεδο θα μπορούσαμε να ‘ξεκλειδώσουμε’ 40 δισ. ευρώ ανάπτυξης του ΑΕΠ για την επόμενη 10ετία», τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως πάνω από το μισό του επίμαχου ποσού θα μπορούσε να προέλθει μόνο από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σύμφωνα με την ίδια, μία τέτοια προσέγγιση θα πρόσθετε 9% αύξηση κάθε χρόνο στην αξία της μεταποίησης, 16 δισ. ευρώ επένδυση και 230.000 νέες θέσεις εργασίας. Η συνεισφορά της βιομηχανίας θα ανέβει από το 9% στο 14% του ΑΕΠ, πολύ κοντά, δηλαδή, στα μεγέθη της Ευρώπης (16%).