Σε κέρδη ανά μετοχή 0,45 ευρώ, απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων 10%, επέκταση των χορηγήσεων κατά 1,7 δισ. ευρώ, ενίσχυση του συνολικού κεφαλαίου σε επίπεδο υψηλότερο του 17,3% και μείωση του δείκτη «κόκκινων» δανείων κάτω του 6% στοχεύει για το 2023 η Τράπεζα Πειραιώς.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο, κ. Χρήστο Μεγάλου, το 2022 ήταν ένα ακόμη έτος ορόσημο για την τράπεζα, υπερβαίνοντας τους στόχους σε όλους τους τομείς, ενώ συνεχίζει να ανεβάζει τον πήχη των επιδιώξεων της, παραμένοντας προσηλωμένη στη δημιουργία αξίας προς όφελος των μετόχων, των πελατών και των εργαζομένων της.

Πιο αναλυτικά, το 2022 η τράπεζα εμφάνισε:
Εξομαλυμένα κέρδη ανά μετοχή 0,42 ευρώ από 0,13 ευρώ το 2021 και 0,16 ευρώ το δ’ τρίμηνο που ήταν και το καλύτερο στην ιστορία της. Για εφέτος ο στόχος τίθεται στο 0,45 ευρώ/μετοχή.

Ο συνολικός δείκτης κεφαλαίων fully loaded ενισχύθηκε στο 16,4% τον περασμένο Δεκέμβριο 2022, με τη διοίκηση της τράπεζας να εκτιμά πως αυτός θα ενισχυθεί περαιτέρω σε πάνω από 17,3% έως τα τέλη του 2023. Όσον αφορά στον δείκτη CET1, αυτός διαμορφώθηκε στο 11,5% ως απόρροια οργανικών κινήσεων, της πώλησης του κλάδου acquiring, αλλά και της ολοκλήρωσης τεσσάρων συνθετικών τιτλοποιήσεων, ύψους 3,8 δισ. ευρώ, το 2022. Πιο αναλυτικά, η τράπεζα έχει συνάψει τις εξής συμβάσεις εγγυήσεων:

• Christofferson Robb & Company (CRC) για τιτλοποίηση χαρτοφυλακίων εξυπηρετούμενων ναυτιλιακών δανείων, ύψους 600 εκατ. ευρώ, μικτής λογιστικής αξίας.
• Davidson Kempner Capital Management LP και 400 Capital για τιτλοποίηση, ύψους 1,4 δισ. ευρώ μικτής λογιστικής αξίας εξυπηρετούμενου στεγαστικού χαρτοφυλακίου.
• Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων για τιτλοποίηση μικτής λογιστικής αξίας, ύψους 500 εκατ. ευρώ, από χαρτοφυλάκιο εξυπηρετούμενων δανείων εταιρικών /μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
• Η CRC ως βασικός επενδυτής, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης και η VELD Capital για τιτλοποίηση μεικτής λογιστικής αξίας, ύψους 1,3 δισ. ευρώ εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων χαρτοφυλακίου εταιρικών /μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Το χαρτοφυλάκιο εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων ανήλθε στα 28,6 δισ. ευρώ το 2022, αυξημένο κατά 2,7 δισ. ευρώ ή 10% ετησίως, ενώ η καθαρή δανειακή επέκταση το 4ο 3μηνο διαμορφώθηκε στα 550 εκατ. ευρώ. Η πλειοψηφία των εκταμιεύσεων κατευθύνθηκε σε επιχειρήσεις, με τον κλάδο της βιομηχανίας / μεταποίησης να κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο. Αναφορικά με το επιτόκιο του συνολικού χαρτοφυλακίου εξυπηρετούμενων δανείων, αυτό το 4ο τρίμηνο του 2022 διαμορφώθηκε στο 4,68% (4,58% στα επιχειρηματικά, 3,35% στα στεγαστικά και 7,64% στα καταναλωτικά) έναντι 3,67% πριν από ένα χρόνο, σε συνέχεια και ανατιμολόγησης επιχειρηματικών και στεγαστικών δανείων.

Στο πλαίσιο αυτό, τα καθαρά έσοδα από τόκους «άγγιξαν» τα 431 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 30% σε τριμηνιαία βάση. Για το 2023 η τράπεζα εκτιμά πως η καθαρή πιστωτική επέκταση θα διαμορφωθεί σε περίπου 1,7 δισ. ευρώ. Υποστηρικτικά προς αυτή την κατεύθυνση, όπως τόνισε ο κ. Μεγάλου, θα λειτουργήσει το RRF. Κατά το πρώτο έτος του προγράμματος, η Τράπεζα Πειραιώς έχει προχωρήσει σε χρηματοδοτήσεις, ύψους 900 εκατ. ευρώ, σε επιχειρήσεις σε διάφορους τομείς της οικονομίας. Έχει απορροφήσει επιτυχώς 400 εκατ. ευρώ μέσω των δύο πρώτων δόσεων του προγράμματος (εκκρεμεί η νομική ολοκλήρωση των τελικών συμφωνιών μέχρι τις αρχές Μαρτίου), ενώ βρίσκεται στη διαδικασία υποβολής προς έγκριση εκταμίευσης της τρίτης δόσης των πόρων που αντιστοιχεί σε 300 εκατ. ευρώ. Συνολικά, συμμετέχει σε έργα κεφαλαίων, ύψους 3,6 δισ. ευρώ.

Το απόθεμα των NPE υποχώρησε στα 2,6 δισ. ευρώ (1,9 δισ. ευρώ επιχειρηματικά, 400 εκατ. ευρώ στεγαστικά και 300 εκατ. ευρώ καταναλωτικά) στο τέλος Δεκεμβρίου του 2022 – έναντι 4,9 δισ. ευρώ πριν από ένα χρόνο – εκ των οποίων το ένα δισ. ευρώ αφορά σε καταγγελμένες απαιτήσεις και το 1,6 δισ. ευρώ σε δάνεια αβέβαιης είσπραξης. Ο δείκτης NPE υποχώρησε στο 6,8% από 8,8% το προηγούμενο τρίμηνο και 12,7% τον Δεκέμβριο του 2021, κυρίως λόγω των τιτλοποιήσεων με υπαγωγή στο πρόγραμμα «Ηρακλής», καθώς και των συναλλαγών εκτός αυτού, αλλά και της οργανικής μείωσης και της αποαναγνώρισης ενός δανείου ΝΡΕ, ύψους 400 εκατ. ευρώ. Για το 2023 η διοίκηση της τράπεζας αναμένει περαιτέρω μείωση του δείκτη κάτω από 6% με το ποσοστό κάλυψης να ξεπερνά το 60% από 54% το 2022. Όσον αφορά στα χαρτοφυλάκια που χρήζουν προσοχής, αυτά, σύμφωνα με τη διοίκηση της τράπεζας, είναι τα στεγαστικά, αλλά και όσα δεν φέρουν εξασφαλίσεις.

Ο «χάρτης» των καταθέσεων

Οι καταθέσεις της Τράπεζας Πειραιώς αυξήθηκαν σε νέα ιστορικά υψηλά, στα 58,4 δισ. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου 2022 (+5% σε ετήσια και +3% σε τριμηνιαία βάση). Πρόκειται για 10,3 εκατομμύρια λογαριασμούς εκ των οποίων τα 9,7 εκατομμύρια ήτοι 29,6 δισ. ευρώ αφορούν σε πελάτες λιανικής και 82.000 ή 10,8 δισ. ευρώ επιχειρήσεων. Όσον αφορά στο μείγμα, στις επιχειρήσεις το 13% είναι λογαριασμοί πρώτης ζήτησης με μέσο όρο τις 96.000 ευρώ και το 5% προθεσμιακές με μέσο όρο το 1,9 εκατ. ευρώ, ενώ στη λιανική τα αντίστοιχα ποσοστά διαμορφώνονται σε 48% (3.000 ευρώ κατά μέσο όρο) και 3% (26.000 ευρώ κατά μέσο όρο).

Το κόστος καταθέσεων αυξήθηκε ελαφρώς στις 14 μ.β. το 4ο 3μηνο του 2022 έναντι έξι μ.β. το 4ο 3μηνο του 2021 και οκτώ μ.β. το 3ο 3μηνο του 2022.Το συνολικό κόστος των προθεσμιακών καταθέσεων αυξήθηκε στα τέλη του περασμένου έτους στο 0,54%, για να ανέβει στο 0,78% τον Ιανουάριο και στο 0,92% τον Φεβρουάριο του 2023, καθώς η τράπεζα εισήγαγε νέα προϊόντα προθεσμιακών καταθέσεων. Οι τρέχουσες ανανεώσεις προθεσμιακών καταθέσεων διαμορφώνονται πάνω από το 1,2%. Το μερίδιο των προθεσμιακών στο σύνολο των καταθέσεων είναι σήμερα στο 19% από 17% το γ’ τρίμηνο του 2022 και 18% στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου.

MIG

Ερωτηθείς για την υπόθεση της MIG, ο κ. Μεγάλου έκανε λόγο για «αμυντική» υποβολή δημόσιας προσφοράς, ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, ότι η επίπτωση στα κεφάλαια θα είναι «μερικές μονάδες βάσης». “Η τράπεζα ενεπλάκη στην υπόθεση, καθώς βρέθηκε με τα δάνεια της εταιρείας. Στοχεύουμε στην συγχώνευση της Attica Group με την ΑΝΕΚ και υπερασπιζόμαστε την θέση μας μέσω της δημόσιας πρότασης. Περιμένουμε υπεραξία από την Attica Group με δεδομένη την θέση της στον τομέα της ακτοπλοϊας», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Το σκεπτικό πίσω από τις κινήσεις της Τράπεζας Πειραιώς ήταν:
– να προστατεύσει τα συμφέροντα, καθώς και να δημιουργήσει αξία για τους μετόχους της μητρικής της, Πειραιώς Financial Holdings (PFH), μέσω της ανταλλαγής χρέους με περιουσιακά στοιχεία μεταξύ των MIG και Strix

– να στηρίξει την επικείμενη συγχώνευση μεταξύ Attica και ΑΝΕΚ, προκειμένου να ενισχυθεί η λειτουργική βιωσιμότητα του
νέου σχήματος και κατ’ επέκταση να προστατευτούν τα συναφή συμφέροντα της PFH.

MREL

Πρόθεση της διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς είναι να προχωρήσει σε εκδόσεις ομολόγων, χωρίς, ωστόσο, βιασύνη. «Τα τελευταία δύο τρίμηνα του 2023 θα προχωρήσουμε στην άντληση 500 εκατ ευρώ, στο πλαίσιο των υποχρεώσεων MERL», ανέφερε, συνδέοντας τις όποιες κινήσεις και με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας εντός του έτους.

Διαβάστε ακόμη 

Τράπεζες: Νέο χρήμα στις προθεσμιακές καταθέσεις – Τι κερδίζουν οι καταθέτες (πίνακας)

Μητσοτάκης: Στηρίξαμε τον αγροτικό κόσμο – Επιστρέφουμε στους πολίτες το προϊόν της ανάπτυξης

Πόσα χρήματα έχασαν οι Ρώσοι μεγιστάνες μέσα σε έναν χρόνο πολέμου