Ο κλάδος που δραστηριοποιείται στα ελληνικά τρόφιμα και ποτά έχει ανταποκριθεί με επιτυχία στην πανδημία και τη δεκαετή οικονομική κρίση που προηγήθηκε, παρουσιάζοντας σημαντικές επιδόσεις και στις εξαγωγές, αναφέρει σχετική μελέτη της ΕΤΕ.

Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές τροφίμων και ποτών αυξήθηκαν το 2020 κατά 11%, σημειώνοντας την υψηλότερη επίδοση ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες και συνεχίζοντας ανοδικά και το 2021, καθώς τους πρώτους πέντε μήνες του έτους καταγράφεται αύξηση 14%.

Η ενδυνάμωση του κλάδου των τροφίμων σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές αποτελεί τον επόμενο στόχο, αναφέρει η έκθεση της ΕΤΕ, η οποία αναδεικνύει τις παρεμβάσεις που απαιτούνται προκειμένου ο κλάδος να ξεκλειδώσει τη δυναμική του.

Σημείο αναφοράς της εξαγωγικής διείσδυσης αποτελεί το εύρος ανόδου της:

  • Ως προς τα προϊόντα, σημειώνεται ότι η πλειοψηφία παρουσίασε αύξηση εξαγωγών κατά το 2020. Ιδιαίτερη δυναμική επέδειξαν τα φρούτα / λαχανικά και τα γαλακτοκομικά (καλύπτοντας το ½ της αύξησης εξαγωγών των τροφίμων), τα οποία κατάφεραν να κερδίσουν σημαντικά μερίδια στις ευρωπαϊκές εξαγωγές (+16% και +9% αντίστοιχα).
  • Όσον αφορά τις χώρες προορισμού, υπογραμμίζεται η αυξημένη διείσδυση στις ανεπτυγμένες αγορές της Ευρώπης που πέτυχαν τα ελληνικά τρόφιμα κατά την περίοδο της πανδημίας (17% άνοδος μεριδίου το 2020), συνεχίζοντας ουσιαστικά την επιτυχημένη στρατηγική της προηγούμενης δεκαετίας (14% άνοδος μεριδίου στο διάστημα 2010-2020).

Ωστόσο, θα πρέπει να τονιστεί ότι η αύξηση στις εξαγωγές δεν επιτεύχθηκε με παράλληλη άνοδο της παραγωγής, αλλά λειτούργησε εξισορροπητικά στην πτωτική εγχώρια ζήτηση.

Στην προσπάθεια για τη στήριξη των ελληνικών εξαγωγών θεωρείται σημαντική η αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης για επιδοτήσεις και δάνεια με στόχο την εξωστρέφεια, την καινοτομία, την ψηφιοποίηση και τις συνεργασίες.

Ο αγροτικός κλάδος στηρίζεται με αποκλειστικούς πόρους της τάξης των 0,6 δισ. ευρώ για δράσεις όπως η πράσινη γεωργία, η γεωργία ακριβείας, η ψηφιοποίηση και οι συνεργασίες (συμπληρώνοντας τις ενισχύσεις της τάξης των 19,2 δισ. ευρώ της ΚΑΠ).

Με τους πόρους αυτούς η χώρα μπορεί να προχωρήσει σε επενδύσεις υψηλής απόδοσης, προκειμένου να ενδυναμώσει την αλυσίδα αξίας, ώστε ο ελληνικός αγροδιατροφικός κλάδος να αυξήσει κατά το διπλάσιο το αποτύπωμά του στην οικονομία (όφελος της τάξης των 13 δισ. ευρώ σε όρους προστιθέμενης αξίας).

Διαβάστε ακόμη

Meteo: Tα καμένα φέτος ξεπέρασαν ήδη κατά 180% τον μέσο όρο της περιόδου 2008-2020

Η εποχή του φθηνού φυσικού αερίου έχει τελειώσει – Αύξηση των τιμών κατά 1.000%

Εθνική Τράπεζα: Ισχυρές επιδόσεις και θετικές συστάσεις από τους αναλυτές