Τράπεζες

Μυλωνάς: «Η ΕΤΕ δεν χρειάζεται ΑΜΚ – Νέα τιτλοποίηση έως 1,5 δισ. ευρώ μετά το Frontier»

  • Αγγελική Βελεσιώτη


Τι είπε για τον συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας - Αύξηση κερδών στα 578 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο

«Η Εθνική Τράπεζα δεν χρειάζεται κεφαλαιακή ενίσχυση». Αυτό έσπευσε να ξεκαθαρίσει ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, κ. Παύλος Μυλωνάς, στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές, με αφορμή τα αποτελέσματα για το α’ τρίμηνο του 2021, υπενθυμίζοντας πως η τράπεζα έχει ήδη εκπληρώσει τον ενδιάμεσο δεσμευτικό στόχο της υποχρέωσης διεύρυνσης των κεφαλαίων δεύτερης διαβάθμισης (Minimum Required Eligible Liabilities – MREL) μέσω της έκδοσης του «πράσινου» ομολόγου υψηλής εξασφάλισης, ενώ, παράλληλα, προγραμματίζει και εκδόσεις, της τάξης του ενός δισ. ευρώ.

Πιο αναλυτικά, ο δείκτης CET1 διαμορφώθηκε σε 16,1%, ενισχυμένος κατά 40 μ.β. σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, αντανακλώντας την κερδοφορία και ενσωματώνοντας την επίπτωση από την εφαρμογή της σταδιακής απόσβεσης του ΔΠΧΑ 9 για το 2021. Ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας (CAD) διαμορφώθηκε σε 17,1%, υπερβαίνοντας τις κεφαλαιακές απαιτήσεις κατά >600 μ.β. για το 2021, ενώ η ολοκλήρωση της συναλλαγής Frontier και της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής θα τον ενισχύσει κατά περίπου 170μ.β., σε 18,8%.

Ερωτηθείς για την ολοκλήρωση της συναλλαγής του project Frontier, ο ίδιος σημείωσε πως αυτή βρίσκεται εντός τροχιάς, με τις σχετικές υπογραφές να πέφτουν το αργότερο μέχρι τα τέλη Ιουλίου – καθησυχάζοντας για την μικρή καθυστέρηση στο χρονοδιάγραμμα, μιας και ο αρχικός σχεδιασμός ‘ήταν για τα τέλη Ιουνίου – ενώ αποκάλυψε πως θα ακολουθήσει ακόμη μία συναλλαγή NPE το α’ τρίμηνο του 2021, ύψους έως 1,5 δισ. ευρώ. Αξίζει να αναφερθεί πως η μείωση των «κόκκινων» δανείων διατηρήθηκε κατά το α’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους, με την Ελλάδα να εμφανίζει μειωμένο προβληματικό χαρτοφυλάκιο κατά 200 εκατ. ευρώ, στα 4,1 δισ. ευρώ. Στόχος της διοίκησης είναι ο σχετικός δείκτης να πέσει στο 6% το 2022, αναμένοντας εισροές, ύψους 1,4 δισ. ευρώ (εκ των τα περίπου 600 εκατ. ευρώ από τα μορατόρια).

Όσον αφορά στην κατάσταση πληρωμών των πελατών που είχαν ενταχθεί σε προγράμματα διευκόλυνσης καταβολής οφειλών, αυτή, σύμφωνα με την διοίκηση της ΕΤΕ, παραμένει ενθαρρυντική, καθώς <7% των εν λόγω πελατών παρουσιάζει μικρή καθυστέρηση (άνω των 30 ημερών), ενώ τα δάνεια που βρίσκονται σε καθεστώς αθέτησης πληρωμών (άνω των 90 ημερών) είναι αμελητέα <2%. Πιο αναλυτικά:

  • Στο «Γέφυρα 1» κατευθύνθηκαν στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας, ύψους 1,4 δισ. ευρώ – Το 40% ήταν προηγουμένως σε μορατόρια.
  • Στο «Γέφυρα 2» υπήρξαν 30.000 αιτήσεις για δάνεια, ύψους 1,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 40% ήταν προηγουμένως σε μορατόρια.

Παράλληλα, η τράπεζα συνεχίζει να προσφέρει τα κατάλληλα προϊόντα στους δανειολήπτες που αντιμετωπίζουν προσωρινές οικονομικές δυσκολίες μετά τη λήξη των προγραμμάτων διευκόλυνσης καταβολής οφειλών λόγω της κρίσης του κορωνοϊού, με τα δάνεια που έχουν υπαχθεί σε στοχευμένα προγράμματα διευκόλυνσης οφειλών της ΕΤΕ να ανέρχονται σε μόλις 300 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα:

  • Στο «Εθνογέφυρα» που προσφέρει σε πελάτες λιανικής την δυνατότητα αποπληρωμής του 50% της δόσης για 12 μήνες – Έχουν ενταχθεί δάνεια, ύψους 110 εκατ. ευρώ.
  • Προγράμματα που αφορούν σε αναβολή δόσεων – Έχουν ενταχθεί δάνεια περίπου 190 εκατ. ευρώ κυρίως από επιχειρήσεις του τουρισμού (ξενοδοχεία/καταλύματαα).

Διαβάστε ακόμα:

Νιγιαζί και Μεχμέτ Ονούν: Ποιοι είναι οι Τούρκοι που κάνουν απόβαση στην Καλλιμάνης

Κοινωνικός τουρισμός 2021: Περισσότεροι δικαιούχοι – Πώς θα κάνετε δωρεάν διακοπές (vid)

Επιτέλους, ο Μεγάλος Περίπατος πρέπει να πάει περίπατο