Καθησυχαστικός, όσον αφορά στη δημιουργία νέων «κόκκινων» δανείων το 2022 ως απόρροια των γεωπολιτικών εξελίξεων, εμφανίστηκε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, κ. Παύλος Μυλωνάς, υπενθυμίζοντας πως η άμεση έκθεση της Ελλάδας και κατ’ επέκταση των τραπεζών στη Ρωσία είναι περιορισμένη.

«Η άμεση έκθεση της Ελλάδας στη Ρωσική Ομοσπονδία (εξαγωγές, τουρισμός, άμεσες ξένες επενδύσεις) ανέρχεται σε 0,3% του ΑΕΠ, ενώ το 1/3 περίπου των εισαγωγών ενέργειας της Ελλάδας προέρχεται από τη Ρωσία (15% της εγχώριας κατανάλωσης). Η ΕΤΕ έχει πρακτικά μηδενική άμεση έκθεση στη Ρωσία», σχολίασε χαρακτηριστικά, στο πλαίσιο ενημέρωσης των αναλυτών, με αφορμή τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της τράπεζας για το 2021, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση ήδη σχεδιάζει παρεμβάσεις, οι οποίες θα μειώσουν τις όποιες επιπτώσεις, τόσο στο κομμάτι της ενέργειας, όσο και της κατανάλωσης.

Όσον αφορά στην ΕΤΕ, ο ίδιος σημείωσε πως οι προσδοκίες για το 2022 αφορούν σε οργανικά κέρδη, ύψους 490 εκατ. ευρώ, ποσοστό «κόκκινων» δανείων πολύ κάτω από το 6% και δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας στο 15,2%, γεγονός που θα της επιτρέψει να υλοποιήσει μία πολιτική συνετούς διανομής μερισμάτων, ενδεχομένως, από τα κέρδη του τρέχοντος έτους. «Πριν τρέξουμε θα πρέπει να περπατήσουμε», σχολίασε χαρακτηριστικά ο CEO της τράπεζας, εστιάζοντας στους οικονομικούς στόχους για έως και το 2024, δηλαδή:

Καθαρός ισολογισμός: «Φιλοδοξούμε να προσεγγίσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε ποσοστό μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων ύψους περίπου 3%», τόνισε ο κ. Μυλωνάς, υπενθυμίζοντας πως η ΕΤΕ στοχεύσει σε δείκτη NPE 6% για το τέλος του 2022, έναν ολόκληρο χρόνο νωρίτερα από τον αρχικό σχεδιασμό.

Οι οργανικές ροές ΜΕΑ θα παραμείνουν αρνητικές, υποστηριζόμενες από αποτελεσματικές αναδιαρθρώσεις και εκκαθαρίσεις, ενώ η υπολειπόμενη μείωση που απαιτείται για την αντιστοίχιση με τους αντίστοιχους δείκτες της ΕΕ ανέρχεται σε ένα δισ. ευρώ.

Αξίζει να αναφερθεί πως το 2021 η συνολική οργανική μείωση μη εξυπηρετούμενων δανείων «άγγιξε» τα 700 εκατ. ευρώ (-200 εκατ. ευρώ το δ’ τρίμηνο του έτους), αντανακλώντας την αυξημένη αποκατάσταση της τακτικής εξυπηρέτησης δανείων (curings) και την πολύ καλύτερη εκ του αναμενόμενου κατάσταση πληρωμών των πελατών που είχαν ενταχθεί σε προγράμματα διευκόλυνσης καταβολής οφειλών (moratoria), καθώς ποσοστό κάτω του 4% βρισκόταν σε καθεστώς αθέτησης πληρωμών τον Φεβρουάριο του 2022, παρά τη λήξη των δημοσιονομικών μέτρων στήριξης και των προγραμμάτων διευκόλυνσης καταβολής οφειλών.

Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων διαμορφώθηκε σε 6,9% στην Ελλάδα, σημειώνοντας μείωση της τάξεως των πέντε ποσοστιαίων μονάδων σε τριμηνιαία βάση και σχεδόν επτά ποσοστιαίων μονάδων σε ετήσια βάση. Ποσοστό 40% περίπου των ΜΕΑ είναι ρυθμισμένα δάνεια με καθυστέρηση κάτω των 30 ημερών, τα οποία εμφανίζουν μεγάλες πιθανότητες αποκατάστασης της τακτικής εξυπηρέτησής τους στα επόμενα τρίμηνα.

Επισημαίνεται πως τα δάνεια της ΕΤΕ στα κρατικά προγράμματα επιδότησης δόσης δανείου (Γέφυρα Ι & ΙΙ) ανήλθαν σε περίπου 2,2 δισ. ευρώ (μόλις 200 εκατ. ευρώ ενεργά σήμερα). Πιο αναλυτικά, στο Γέφυρα Ι από επιλέξιμα δάνεια, ύψους 1,4 δισ. ευρώ, (εκ των οποίων το 40% πέρασε σε moratoria), μόλις 63 εκατ. ευρώ (4%) είναι ενεργό αυτή τη στιγμή. Στο Γέφυρα ΙΙ από δάνεια, ύψους 800 εκατ. ευρώ, που ήταν επιλέξιμα για επιδότηση, μόλις 154 εκατ. ευρώ (20%) είναι σε moratoria αυτή τη στιγμή.

Στο «ΕθνοΓέφυρα» που προσέφερε μείωση δόσεων 50% στους πελάτες λιανικής υπάγονται δάνεια, ύψους 70 εκατ. ευρώ, ενώ η διευκόλυνση για τους εταιρικούς πελάτες, με αναβολή δόσεων, ισχύει για δάνεια, ύψους 200 εκατ. ευρώ, κυρίως από τον τομέα του τουρισμού (ξενοδοχεία).

Καλά κεφαλαιοποιημένη τράπεζα: Διατήρηση σημαντικών κεφαλαιακών αποθεμάτων ασφαλείας προκειμένου να ενισχυθεί η ικανότητα για διανομή μερισμάτων επιδιώκει η ΕΤΕ έως το 2024. Το 2021 η τράπεζα εμφάνισε ισχυρούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, με το δείκτη CET1 να διαμορφώνεται σε 16,9% (+120 μ.β. περίπου σε ετήσια βάση) και το Συνολικό Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας σε 17,5%, ενσωματώνοντας το κεφαλαιακό όφελος από την ολοκλήρωση της συναλλαγής Frontier, ύψους περίπου 150 μ.β. (εκ των οποίων 90 μ.β. περίπου το δ’ τρίμηνο 2021)

«Η ολοκλήρωση της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής και η στρατηγική συνεργασία με την Evo Payments, με την πρώτη να αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός των προσεχών εβδομάδων και τη δεύτερη το δ’ τρίμηνο του 2022, θα ενισχύσουν τον Συνολικό Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας περαιτέρω κατά περίπου 160 μ.β., δημιουργώντας ισχυρά κεφαλαιακά αποθέματα στρατηγικής σημασίας», σχολίασε σχετικά ο κ. Μυλωνάς.

Ισχυρή κερδοφορία: Απόδοση Ενσώματων Ιδίων Κεφαλαίων (RoTE) στο 10% σχεδιάζει έως το 2024 η Εθνική Τράπεζα, ενισχύοντας το χαρτοφυλάκιο των εξυπηρετούμενων δανείων κατά 1,5 με δύο δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. Το 2021 η ΕΤΕ εμφάνισε νέες εκταμιεύσεις δανείων, ύψους 4,9 δισ. ευρώ, με το χαρτοφυλάκιο λιανικής να καταγράφει αύξηση 59% και το corporate 30% σε ετήσια βάση. Ειδικά για το δ’ τρίμηνο του 2021 τα νέα δάνεια διαμορφώθηκαν σε 2,1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,9 δις. ευρώ προς επιχειρήσεις και 200 εκατ. ευρώ προς ιδιώτες.

Εκδόσεις ομολόγων

«Το πλάνο μας προβλέπει δύο εκδόσεις για το 2022, με βάση, ωστόσο, τις συνθήκες αναμένεται να προχωρήσουμε σε μία», τόνισε σχετικά ο κ. Μυλωνάς, προσθέτοντας πως όλα θα κριθούν από τις συνθήκες που θα επικρατούν στις αγορές.

Διαβάστε ακόμα:

Προσχέδιο συμφωνίας 15 σημείων ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία

Ώρα αποφάσεων για την Fed: Η αύξηση των επιτοκίων και η νομισματική πολιτική στη σκιά του πληθωρισμού

Τέλος εποχής για το «Καμπ Νου» – Πώς θα ονομάζεται το γήπεδο της Μπαρτσελόνα