search icon

Τράπεζες

Νέα NPEs «βλέπουν» οι servicers – Πανδημία, πληθωρισμός & ενεργειακή κρίση απειλούν τους δανειολήπτες

Το σενάριο που… ξορκίζουν οι τράπεζες, ήτοι την εμφάνιση ενός νέου «κύματος» κόκκινων δανείων, φαίνεται πως υιοθετούν οι servicers, προσδοκώντας διεύρυνση των υπό διαχείριση χαρτοφυλακίων τους που σήμερα ξεπερνούν τα 120 δισ. ευρώ. – Πως μοιράζεται η «πίτα»

Το σενάριο που… ξορκίζουν οι τράπεζες, ήτοι την εμφάνιση ενός νέου «κύματος» κόκκινων δανείων, με αφορμή αυτή τη φορά, την ενεργειακή κρίση και τον πληθωρισμό, φαίνεται πως υιοθετούν οι servicers, προσδοκώντας διεύρυνση των υπό διαχείριση χαρτοφυλακίων τους που σήμερα ξεπερνούν τα 120 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της doValue Greece, κ. Θεόδωρο Καλαντώνη, ο μεσοπρόθεσμος αντίκτυπος της κρίσης covid-19 δεν έχει αποτυπωθεί στα οικονομικά των νοικοκυριών και αρκετών κλάδων της εγχώριας επιχειρηματικότητας. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την ενεργειακή κρίση και τις αυξητικές πληθωριστικές τάσεις, αναμένεται να οδηγήσουν στην αύξηση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και συνεπώς, στην διεύρυνση των υπό διαχείριση χαρτοφυλακίων των servicers. «Στην κατεύθυνση αυτή συμβάλει και το γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες, παρά τη σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους σε μονοψήφια ποσοστά, διατηρούν έκθεση σε μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα μεγαλύτερη του 5% που είναι ο στόχος που έχει θέσει η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), αφήνοντας περιθώρια για περαιτέρω πωλήσεις χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων», σημείωσε χαρακτηριστικά, με αφορμή τη δημοσιοποίηση της ετήσιας χρηματοοικονομικής έκθεσης της doValue για το 2021.

Πράγματι, στα τέλη του περασμένου Μαρτίου, Τράπεζα Πειραιώς και Alpha Bank εμφάνισαν δείκτη NPEs 12,6% και 12% αντίστοιχα, θέτοντας αμφότερες στόχο αυτός να έχει προσεγγίσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο μέχρι τέλος του τρέχοντος έτους, ενώ Εθνική Τράπεζα και Eurobank έχουν ήδη «πιάσει» μονοψήφιο ποσοστό «κόκκινων» δανείων – 6,5% και 6% αντίστοιχα. Όσον αφορά στις εκτιμήσεις για νέα NPEs, οι διοικήσεις των «4» είναι συγκρατημένα αισιόδοξες ότι οι τρέχουσες εξελίξεις – τόσο σε γεωπολιτικό, όσο και σε οικονομικό επίπεδο – δεν θα πλήξουν την κουλτούρα των πληρωμών, παραμένοντας, ωστόσο, σε επιφυλακή για συγκεκριμένες κατηγορίες δανείων που είναι περισσότερο επιρρεπείς στις αθετήσεις (βλ. ρυθμισμένα και δάνεια λιανικής).

Η αγορά των servicers

Άδεια λειτουργίας σε συνολικά 26 εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις (ΕΔΑΔΠ) έχει χορηγήσει μέχρι σήμερα η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), κατόπιν, ωστόσο, μίας συγχώνευσης και δύο ανακλήσεων αδειών πλέον δραστηριοποιούνται 23 εξ αυτών. Ο βαθμός δραστηριοποίησής τους διαφοροποιείται σημαντικά. Ειδικότερα, οι τρεις κατέχουν μερίδιο αγοράς 79% με βάση τη συνολική αξία των υπό διαχείριση ανοιγμάτων και οι υπολειπόμενες 20 εταιρείες έχουν μερίδιο αγοράς μόλις 21%.

«Οι περισσότεροι από αυτούς τους servicers έχουν αποκτήσει πλατφόρμες από τις ελληνικές τράπεζες. Η DoValue απέκτησε ένα μερίδιο 80% στην Eurobank FPS το γ’ τρίμηνο του 2020, η Cepal αποκόπηκε από την Alpha Bank, με ένα μερίδιο της τάξεως του 80% να έχει πωληθεί στην Davidson Kempner τον Φεβρουάριο του 2021 και η Intrum απέκτησε το 80% της πλατφόρμας της Τράπεζας Πειραιώς τον Οκτώβριο του 2019», τονίζει η DBRS Morningstar σε πρόσφατο report της.

Πιο αναλυτικά, η doValue διαχειρίζεται απαιτήσεις άνω του ενός εκατομμυρίου δανειοληπτών, αξίας 33 δισ. ευρώ. Στo πλαίσιo της συνεργασίας με την Eurobank, η εταιρεία έχει υπογράψει σύμβαση διαχείρισης, διάρκειας 14 ετών, με βάση την οποία η τράπεζα αναθέτει στην doValue Greece τη διαχείριση του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, καθώς και τη διαχείριση όλων των δανείων της τράπεζας σε καθυστέρηση μικρότερη των 90 ημερών. Πέραν της σύμβασης αυτής, η εταιρεία διαχειρίζεται τα δανειακά χαρτοφυλάκια των τιτλοποιήσεων «Cairo» που αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες συναλλαγές τιτλοποίησης, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη, «Pillar» η πρώτη SRT συναλλαγή στην Ευρώπη, «Frontier», «Mexico» και «ICON», τα οποία αποκτήθηκαν εντός της χρήσης 2021, του χαρτοφυλακίου «Solar», το οποίο αποκτήθηκε μετά την συγχώνευση με την doValue Hellas Α.Ε., καθώς και τα χαρτοφυλάκια «Eclipse» και «Polis» που ανήκουν σε διεθνείς επενδυτές. Παράλληλα, τον Απρίλιο 2022 η εταιρεία ανέλαβε την διαχείριση του 50% του χαρτοφυλακίου «Neptune», ύψους 500 εκατ. ευρώ.

«Ο ιστότοπος της Cepal αναφέρει ότι έχει δάνεια, ύψους 10,8 δισ. ευρώ, υπό διαχείριση, με την πλειονότητα να έχει προέλθει από την Alpha Bank. Το 1ο τρίμηνο του 2021 το χαρτοφυλάκιο της Intrum αποτιμήθηκε στα 26,3 δισ. ευρώ, με την πλειονότητα να προέρχεται από την Τράπεζα Πειραιώς», συνεχίζει η DBRS. Όσον αφορά στην Quant, αυτή ιδρύθηκε ως servicer τον Ιούλιο του 2017 και δεν αποκόπηκε από υπάρχουσα τράπεζα. Από την ίδρυσή της, έχει κερδίσει συμβόλαια από διάφορους επενδυτές και μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021 είχε ένα ποικίλο χαρτοφυλάκιο που προερχόταν από πολλές ελληνικές τράπεζες, αξίας 12,5 δισ. ευρώ.

Με στοιχεία Δεκεμβρίου 2021, η συνολική αξία των υπό διαχείριση ανοιγμάτων των 23 servicers ανήλθε σε 123 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των μη λογιστικοποιημένων τόκων, εκ των οποίων ποσοστό 31%, αφορά σε ανοίγματα που διαχειρίζονται για λογαριασμό πιστωτικών ιδρυμάτων και ποσοστό 69% αφορά σε διαχείριση ανοιγμάτων για λογαριασμό funds έναντι ποσοστών 49% και 51% αντίστοιχα τον Ιούνιο του 2021.

Διαβάστε ακόμη:

Σφυροκόπημα στα ομόλογα: Στις 300 μονάδες τα spreads της Ελλάδας – Σε υψηλό 8ετίας η απόδοση στην Ιταλία

Έχασαν $1,4 τρισ. φέτος οι 500 πιο πλούσιοι του πλανήτη

Capital Economics: Πάνω από 5% φέτος η ανάπτυξη στην Ελλάδα

Exit mobile version