Ανήσυχος για τα πολλαπλά ρίσκα που απειλούν τις αντοχές της αμερικανική οικονομίας εμφανίστηκε ο Τζείμι Ντίμον σε νέα επιστολή του προς τους μετόχους της JPMorgan Chase ενόψει και της επικείμενης ανακοίνωσης (την Παρασκευή, 12 Απριλίου) των αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου της τράπεζας. Για το λόγο αυτό εκφράζει την άποψη πως τόσο ο πληθωρισμός όσο κατ’ επέκταση και τα αμερικανικά επιτόκια θα παραμείνουν ψηλά για μεγαλύτερο διάστημα από ότι αναμένουν οι αγορές.

Ανάμεσα στα ρίσκα αυτά, μάλιστα, επικαλείται τα υψηλά επίπεδα των κρατικών δαπανών, τις προσπάθειες της Federal Reserve να περιορίσει τον ισολογισμό τους, τους πολέμους σε Μέση Ανατολή και Ουκρανία και τις προοπτικές παρατεταμένης αστάθειας στις αγορές των commodities και τις γεωπολιτικές ισορροπίες.

Τα πεδία κινδύνου

«Είναι σημαντικό να σημειώσουμε πως η οικονομία τροφοδοτείται από ισχυρά επίπεδα δημοσιονομικών δαπανών και πακέτων στήριξης. Υπάρχει ωστόσο και αυξημένη ανάγκη για υψηλές δαπάνες, ώστε να συνεχίζουμε τη μετάβαση προς μια περισσότερο πράσινη οικονομία, τον μετασχηματισμό των διεθνών εφοδιαστικών αλυσίδων, την ώθηση των στρατιωτικών δαπανών και την καταπολέμηση του αυξανόμενου υγειονομικού κόστους» γράφει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της μεγαλύτερης αμερικανικής τράπεζας με βάση τα assets που διαθέτει. Προειδοποιεί δε, ανοιχτά πως «αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πιο ανθεκτικό πληθωρισμό και υψηλότερα επιτόκια από ότι περιμένουν οι αγορές».

«Αυτές οι σημαντικές και άνευ προηγουμένου δυνάμεις, μας καθιστούν επιφυλακτικούς» τονίζει χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως τα σενάρια που έχει σχηματίσει η JPΜorgan αφορούν επίπεδο επιτοκίων «από 2% έως 8% ή και παραπάνω».

Οι traders από την πλευρά τους έχουν επίσης αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προσδοκίες τους, μετά τα απογοητευτικά στοιχεία από το μέτωπο της απασχόλησης και του πληθωρισμού, αλλά και τις συνεχείς προειδοποιητικές δηλώσεις αξιωματούχων της Fed. Πλέον προεξοφλούν σίγουρα δύο περικοπές των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης μέσα στη χρονιά και δίνουν μόλις 50% πιθανότητες και για μια τρίτη μείωση εντός του 2024, ήτοι μια δραματική αναθεώρηση σε σχέση με τις έξι με επτά περικοπές που προέβλεπαν στις αρχές της χρονιάς.

Προς την κατεύθυνση αυτή αναμένεται να συνηγορήσουν και τα νεότερα στοιχεία από το μέτωπο του πληθωρισμού που θα ανακοινωθούν την Τετάρτη. Οι αναλυτές περιμένουν το δείκτη τιμών καταναλωτή (CPI) να αυξηθεί περαιτέρω στο 3,5% σε ετήσια βάση από το 3,2% το Φεβρουάριο.

Οι γεωπολιτικές αστάθειες

Στις συνολικά 61 σελίδες της επιστολής του ο Τζέιμι Ντίμον ήταν πραγματικά… χειμαρρώδης αναφερόμενος σε μια μακρά λίστα θεμάτων που μπορεί να επηρεάσουν την οικονομία και άρα τον τραπεζικό κλάδο.

Ανάμεσα στα θέματα αυτά, εμφανίστηκε ιδιαίτερα ανήσυχος για τα γεωπολιτικά ρίσκα δεδομένου πως στον πόλεμο στην Ουκρανία ήρθε να προστεθεί από τον περασμένο Οκτώβριο και ο πόλεμος στο Ισραήλ και ο κίνδυνος ανάφλεξης της Μέσης Ανατολής.

Κατά τον κ. Ντίμον τα πρόσφατα γεωπολιτικά γεγονότα δημιουργούν κινδύνους που «θα μπορούσαν να επισκιάσουν οτιδήποτε έχει συμβεί από την εποχή του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου». Αν και, όπως σχολιάζει, τα γεγονότα αυτά διαγράφουν κάθε ιδέα για το πώς η Αμερική μπορεί να σταθεί μόνη της.

«Φυσικά οι ηγέτες των ΗΠΑ θα πρέπει να βάζουν σε πρώτη προτεραιότητα την Αμερική, όμως η παγκόσμια ειρήνη και τάξη είναι ζωτική για τα αμερικανικά συμφέροντα» προειδοποιεί ο ισχυρός άντρας της JPMorgan, με μια αναφορά που πολλοί αναλυτές θεώρησαν ως προειδοποιητικό μήνυμα προς τον Ντόναλντ Τραμπ, για τον οποίο ο κ. Ντίμον έχει εκφραστεί επανειλημμένως με θετικά σχόλια.

Οι ευκαιρίες του ΑΙ

Ο βετεράνος CEO και πρόεδρος της JPMorgan Chase αναφέρθηκε και στα νέα δεδομένα που δημιουργεί η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης και τις επιπτώσεις της στην κοινωνία.

«Αν και δεν γνωρίζουμε την πλήρη επιρροή ή τον ακριβή βαθμό στον οποίο η ΑΙ θα αλλάξει τη δουλειά μας – ή και πως θα επηρεάσει ευρύτερα την κοινωνία – είμαστε πεπεισμένοι ότι οι επιπτώσεις αυτές θα είναι μεγαλειώδεις» γράφει χαρακτηριστικά ο Ντίμον συγκρίνοντας τον κομβικό ρόλο που μπορεί να παίξει η τεχνητή νοημοσύνη στην ανθρωπότητα με την ανακάλυψη της τυπογραφίας, της ατμομηχανής, του ηλεκτρισμού, των υπολογιστών και του ίντερνετ.

Ο ίδιος άλλωστε ο Ντίμον είχε κάνει για πρώτη φορά αναφορά στις δυνατότητες του ΑΙ ήδη από την ετήσια επιστολή τους προς του μετόχους, το 2017, με αποτέλεσμα η JPMorgan να έχει ήδη σημαντική εφαρμογή των εργαλείων της.

Αναλόγως και στην τωρινή του επιστολή εξέφρασε την εκτίμηση πως σταδιακά όλοι οι εργαζόμενοι της τράπεζας, που κυμαίνονται σήμερα στους 310.000, θα επηρεαστούν ή και θα διευκολυνθούν από τα εργαλεία της τεχνητής νοημοσύνης. «Θα μειώσει κάποιες θέσεις εργασίας και ρόλους, αλλά θα δημιουργήσει επίσης άλλους» υποστηρίζει.

Η διαμάχη για τους νέους κανονισμούς

Ο κ. Ντίμον δεν άφησε φυσικά ανεκμετάλλευτη την ευκαιρία να αναφερθεί για μια ακόμη φορά στον προβληματισμό με τον οποίο αντιμετωπίζει (τόσο ο ίδιος όσο και οι μεγάλες τράπεζες ευρύτερα) τις αλλαγές που δρομολογούνται στους ρυθμιστικούς κανόνες του κλάδου.

Οι ρυθμιστικές αρχές σε συνεργασία με τη Fed έχουν δρομολογήσει την σκλήρυνση των κανόνων με στόχο την καλύτερη θωράκιση της αγοράς μετά την τραπεζική καταιγίδα της περασμένης άνοιξης, με τις καταρρεύσεις περιφερειακών τραπεζών, όπως η Silicon Valley Bank. Ωστόσο, οι νέοι κανόνες που μεταξύ άλλων αυξάνουν τις κεφαλαιακές απαιτήσεις κυρίως των μεγάλων τραπεζών υπολογίζεται ότι θα τους κοστίσουν οικονομικά, «ροκανίζοντας» τα κέρδη τους, εξού και οι έντονες αντιδράσεις τους.

Ο κ. Ντίμον επαναλαμβάνει, λοιπόν, πως οι νέοι κανόνες θα βλάψουν την αγορά, την επιχειρηματικότητα και τους απλούς Αμερικανούς, ενώ σχολιάζει και τη διαρκή επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ των τραπεζών και των ρυθμιστικών αρχών από την εποχή της μεγάλης χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 έως και σήμερα.

Σιγήν… ιχθύος για το μέλλον του

Αναλυτές της αγοράς έσπευσαν να επισημάνουν, πάντως, πως ο 68χρονος επικεφαλής της JPMorgan απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε αναφορά στο δικό του μέλλον και την πιθανότητα να παραδώσει τα ηνία της τράπεζας.

Οι πρόσφατες αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν στα ανώτατα διοικητικά κλιμάκια της τράπεζας, επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις της αγοράς πως, τουλάχιστον στο εσωτερικό της JPMorgan, πολύ λίγα πρόσωπα έχουν πλέον τα προσόντα και τα φόντα να αντικαταστήσουν τον μακροβιότερο CEO του αμερικανικού τραπεζικού κλάδου. 

Το θέμα, πάντως, θα επανέλθει στο προσκήνιο τον ερχόμενο μήνα, δεδομένης της γενικής συνέλευσης της τράπεζας, στις 21 Μαΐου, κατά την οποία οι μέτοχοι θα κληθούν να ερωτηθούν και να εγκρίνουν τη διοίκηση της.

Πολλοί αναλυτές έχουν υποστηρίξει εσχάτως πως συζητείται και πάλι έντονα το σενάριο του διαχωρισμού των αρμοδιοτήτων του Ντίμον, ήτοι να εγκαταλείψει το πόστο του CEO, αλλά να κρατήσει την προεδρία, κάτι που έχει συζητηθεί και στο παρελθόν χωρίς τελικά να προχωρήσει. Όμως, είναι βέβαιο πως τίποτε δεν θα γίνει, αν τελικά ο ίδιος ο Τζέιμι Ντίμον δεν το έχει αποφασίσει!

Διαβάστε ακόμη   

Στουρνάρας: Με ρυθμό 2,3% θα «τρέξει» η οικονομία το 2024 – Οι πηγές ανησυχίας και οι προτάσεις πολιτικής (vid)

Project Voria: Εγκρίθηκαν από το ΥΠΕΝ οι περιβαλλοντικοί όροι για την επένδυση των €250 εκατ. στο Μαρούσι

ΥΠΕΝ: Οι 10 μεταρρυθμίσεις για ενεργειακό κόστος, αυθαίρετα, ρευματοκλοπές – Σε διαβούλευση το πολυνομοσχέδιο

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ