Ράλι καταγράφει η τιμή της Credit Suisse, εν μέσω των πληροφοριών ότι ο πρίγκηπας της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν – γνωστός και ως MΒS –  ετοιμάζεται να επενδύσει 500 εκατ. δολάρια στην εμβληματική τράπεζα. 

Tα κεφάλαια, σύμφωνα με δημοσίευμα της The Wall Street Journal, θα κατευθυνθούν στον επενδυτικό βραχίονα, ο οποίος αναμένεται να «ανεξαρτητοποιηθεί», στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσης και διάσωσης της Credit Suisse. 

Πέραν του Σαουδάραβα πρίγκηπα, χρήματα αναμένεται να τοποθετήσουν κι άλλοι επενδυτές, όπως ο πρώην επικεφαλής της Barclays, Μπομπ Ντιάμοντ, ο οποίος πλέον ηγείται του fund Atlas Merchant Capital.  

Ας σημειωθεί ότι η Εθνική Τράπεζα της Σ. Αραβίας, στην οποία το 37% ανήκει στο κρατικό ταμείο πλούτου της αραβικής χώρας, είναι ήδη βασικός επενδυτής της Credit Suisse, συμμετέχοντας στην εν εξελίξει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. 

Μέχρι στιγμής δεν έχει καταστεί γνωστό αν τα 500 εκατ. ευρώ του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν θα προέρχονται από την προσωπική του περιουσία ή από επενδυτικά ταμεία της χώρας του.  

Η μετοχή της τράπεζας, σε κάθε περίπτωση, λαμβάνει ώθηση από τα παραπάνω και κινείται σε αισθητά υψηλότερα επίπεδα, κερδίζοντας τουλάχιστον 7%. Ωστόσο, από τις αρχές του έτους εξακολουθεί να χάνει 62%. Μόλις πρόσφατα, άλλωστε, κατάφερε να ανακόψει ένα σερί 13 συνεχόμενων αρνητικών συνεδριάσεων, το οποίο είχε οδηγήσει στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών.  

Το στοίχημα της εμπιστοσύνης 

Το σχέδιο «σωτηρίας» προβλέπει την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 4 δισ. φράγκα, την περικοπή 9.000 θέσεων εργασίας έως το 2025, αλλά και την πώληση μιας σειράς περιουσιακών στοιχείων (μονάδα τιτλοποίησης κ.α.).    

Το μεγαλύτερο στοίχημα, όμως, είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών, κάτι το οποίο απαιτεί πολλή και επίπονη προσπάθεια. «Η Credit Suisse χρειάζεται να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη το ταχύτερο δυνατό. Αλλά είναι ευκολότερο να το λες, παρά να το κάνεις» σχολιάζει ο Ανδρέας Βεντίτι, αναλυτής της Bank Vontobel.       

Δεν είναι τυχαίο ότι το διάστημα 1η Οκτωβρίου έως 11 Νοεμβρίου, οι πελάτες της Credit Suisse «σήκωσαν» και απέσυραν κεφάλαια, συνολικής αξίας 84 δισ. φράγκα. Τα εν λόγω χρήματα αντιπροσώπευαν το 6% των συνολικών υπό διαχείριση assets της τράπεζας, αλλά και το 10% των assets του τμήματος διαχείρισης πλούτου.  

Σύμφωνα με τον Κόρνερ, η τράπεζα θα επιστρέψει σε κερδοφορία από το 2024. Μια εκτίμηση, όμως, την οποία αρκετοί αναλυτές σπεύδουν να αμφισβητήσουν, θεωρώντας ότι το έτος επιστροφής στα κέρδη θα είναι το 2025.       

Διαβάστε επίσης

Ο Μητσοτάκης με «Πιερρ» και ο Τσίπρας με… Λαλιώτη, έρχεται φόρος στις τράπεζες και Τούρκος συνέταιρος στον Φουρλή

Αρχίζουν οι πτήσεις στο διάστημα με εισιτήριο 125.000 δολάρια. Εχουν ήδη κλείσει οι πρώτες 1.000 θέσεις

Πόσο κοστίζουν οι συναλλαγές μας με τις τράπεζες: Οι προμήθειες για λογαριασμούς, δάνεια και κάρτες (πίνακες)